Dr. T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell, ȘTIINȚA INDUSTRIEI
“Experiența cu ALC este un bun exemplu despre felul cum industria foloseste stiinta în vederea cresterii cererii pentru produsele sale cu scopul de a face mai multi bani. În cel mai fericit caz, stiinta industriei conduce adesea la derutarea publicului (Sunt bune ouale? Sunt rele?) iar în cel mai rău caz, o astfel de știință a industriei îi conduce pe consumatorii nebănuitori spre alimente care sunt de fapt vătamătoare pentru ei, și toate acestea în numele sănătății.
Conflictul de interese abunda în știința industriei. Cercetările privind ALC au fost pornite cu interesul special de a câstiga bani si au fost continuate si sustinute tot din interes pentru bani. National Dairy Council, Kraft Foods Inc., Northeast dairy Foods Research Center,Cattleman’s Beef Board și Cattlemen’s Beef Association sunt grupuri care au finanțat adesea aceste studii. Influenta comuna în cercetarea academica poate îmbraca multe forme, de la abuz flagrant de putere
personala pâna la conflicte de interese, toate ascunse de vazul publicului.
Aceasta influența nu se manifestă neapărat printr-o remunerare a cercetătorilor ca să fabrice date. Acest fel de comportament este rar întâlnit. Modalitatea cea mai semnificativa ca interesele comune să influențeze cercetarea academică este mult mai sofisticată și eficientă. Așa cum s-a ilustrat prin exemplul cu ALC, oamenii de știință investighează în detaliu în afara contextului, ceea ce poate fi interpretat ca un mesaj favorabil, iar industria exploatează acest lucru, căci merita. Aproape nimeni nu știe unde a început ipoteza ALC și cine a finanțat-o la origine.” (…) (1)
________________________________________________________________
(1) Integral la: Dr. T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell, STUDIUL CHINA, Editura Adevăr Divin, Brașov 2012, p. 398-400