Chichiș, Covasna, în inima României: ”Nu uita că ești român!”
În veci pomenirea lui Mihail Eminescu. Astazi, în Inima Țării, la Chichiș, slujba parastasului Românului Absolut a fost oficiată de Preasfintitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei, alături de un grup de zece preoți din satele greu încercate ale Covasnei. Cuvântul plin de înțelepciune al Preasfințitului Părinte Andrei a pătruns adânc în conștiința noastră, a poporului strâns în biserică.
Noi, reprezentanții Acțiunii “Români pentru Români” din Brașov și Țara Făgărașului, nu am fost singuri acolo. Voi toți care ați susținut în toate modurile Acțiunea aceasta ați fost acolo, umăr langă umăr cu românii din Covasna, oștenii Eparhiei Munților. Cu steagurile triumfătoare ale Neamului și cu icoane în brațe ne-am îndreptat după slujba parastasului către căminul cultural din localitate, unde poezia lui Mihai Eminescu, cântecul studenților ASCOR, coordonați de vrednicul părinte Costin Butnar, și al grupului folk ”Om Bun” au mângâiat sufletul țăranilor și copiiilor lor. Am avut onoarea să o avem în mijlocul nostru pe doamna profesor universitar doctor Agache Catinca, care și-a prezentat extraordinara carte ”Însemne ale Nemuririi Eminesciene”, pe domnul profesor Ioan Lăcătușu, seniorul luptei românești din Harghita și Covasna, și pe vestitul poet covăsnean Ion Ciurea, intelectuali de prestigiu, care nu și-au uitat menirea de călăuzitori ai poporului. M-am reîntâlnit cu mare drag cu jurnalista de prestigiu Maria Graur din Sfântu-Gheorghe, întotdeauna sprijin de nădejde la bine și la greu, dar și cu prietena noastră Florentina Teacă, care împreună cu profesoara Daniela Pătrunjel m-a însoțit azi dimineață și la Ozun. Un moment cu totul aparte a fost si întâlnirea cu distinsa doamna Elena Ciobanu, datorită careia cartea ”Nu uita că ești român!” a ajuns la copiii din satele covăsnene.
Spre finalul serii, doamna profesoară Crina Palas, împreună cu fratele meu de luptă Florin Palas, precum și cu alți prieteni, au dăruit tuturor copiilor prezenți din Chichiș, Băcel și Lunca Câlnicului pachetele de premii constând în cărți de Mihai Eminescu, cărti de rugăciuni, rechizite, steaguri tricolore și, bineînțeles, multe dulciuri. Preasfințitul Episcop Andrei a ținut în mod deosebit să-i mulțumească doamnei profesoare Palas pentru un moment cu totul special: doi elevi din Țara Făgarașului, frații Vasile și Maria Lupu, au recitat toată poezia Luceafărul pe de rost, emoționând până la lacrimi asistența. Atât timp cât mai există astfel de profesori și astfel de elevi, România este vie.
Atât timp cât vom sta uniți în jurul lui Mihai Eminescu, nu vom putea fi învinși niciodată!
Doamne ajută, frați români!