“Data expirării” pentru Sfânta Împărtășanie
“Acum când trebuie să mă mai împărtășesc ?” este una dintre întrebările pe care duhovnicul le aude cel mai adesea în cadrul vieții liturgice din parohia ce i-a fost încredințată la hirotonie sau ulterior. Oamenii întreabă din neștiință sau din dorința de a nu greși înaintea Celui care li s-a dat spre mancare și spre băutură. Și bine fac. “Cine vrea să se mântuiască, cu întrebarea să călătorească”, spun Părinții Bisericii.
Sigur că răspunsul este dat de duhovnic în funcție de starea lăuntrică a fiecărui credincios în parte: nu există o măsură pentru toți, după cum nici toți nu sunt înzestrați cu același talant de Dumnezeu…
Un lucru trebuie să îl înțelegem foarte bine: primirea Sfintei Împărtășanii nu conduce spre o perioadă de valabilitate a acesteia, la fel ca în cazul unor medicamente (exemplu: antibioticele prescrise o dată la 6/12 ore trebuie administrate EXACT așa cum a rânduit medicul curant și nu ALTFEL).
Din păcate, slăbirea conștiinței creștine și delăsarea duhovnicească au dus la o (mai) rară împărtășire. Biserica a îndemnat creștinii să se mărturisească și (dacă au dezlegarea duhovnicului) să se împărtășească MĂCAR în cele 4 posturi mari ale anului. Asta nu înseamnă nicidecum NUMAI atunci…
Înțelegerea potrivit căreia “m-am împărtășit azi, acum abia peste 40 de zile mai am voie” este depărtată de conștiința euharistică a Bisericii, deoarece în timpurile vechi clericul care nu participa 3 duminici la rând la Sfânta Liturghie și nu se împărtășea era supus pedepsei caterisirii, iar credinciosul mirean aflat în aceeași situație se excomunica… (Canonul 11 al Sinodului din Sardica/ 343, precum și Canonul 80 Trulan/ 691-692).
______________________________________________________________________________________________________
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook