ECO-LOGIC ȘI CREATIV CONCURS JUDEȚEAN EDIȚIA I
În prezent protecţia mediului a devenit o problemă majoră la nivel global datorită creşterii gradului de poluare, a dispariţiei multor specii de plante şi animale şi astfel a devenit o prioritate a noastră de a cunoaşte, proteja şi conserva mediul înconjurător.
Abordarea educaţiei ecologice se impune încă de la grădiniţă şi se continuă la şcoală, alături de alte elemente de educaţie pentru a realiza educarea tinerei generaţii, în vederea însuşirii unei concepţii ecologice unitare.
Din cauza indiferenţei faţă de natură, educaţia ecologică a elevilor a devenit un factor important pentru a realiza îmbunătăţirea calităţii vieţii şi pentru a armoniza relaţia dintre om şi natură.
Concursul Județean “ECO-logic şi creativ” a urmărit să deschidă orizontul elevilor privind frumosul din natură, dezvoltarea creativităţii acestora prin utilizarea materialelor reciclabile dar şi a materialelor din natură (frunze, flori, fructe uscate)
De asemenea, concursul și-a propus formarea unei comunităţi de elevi și profesori care să arate interesul pentru natură și să promoveze nevoia de a acorda o atenție deosebită menţinerii unui mediu curat, nepoluat.
Această competiţie a avut drept scop realizarea unor materiale originale și reprezentative privind protecţia mediului. Aşadar, să nu rămânem indiferenţi şi să promovăm o mentalitate bazată pe rezolvarea problemelor de mediu, dezvoltare durabilă, şi în acelaşi timp să stimulăm imaginaţia, creativitatea elevilor prin lucrările şi obiectele realizate.
Concursul “ECO-logic și creativ “s-a desfășurat în luna martie la Școala Gimnazială din Hurezani, județul Gorj atestată documentar încă din 1879 prin catalogul liniat de învățătorul Dumitru Constantinescu. Partenerii: Inspectoratul Şcolar al Judeţului Gorj, Casa Corpului Didactic Gorj, Primăria Comunei Hurezani, Școala Gimnazială Cruşeţ, Liceul Tehnologic ,,Alexandru Macedonscki,, Școala Gimnazială Bratovoiești, Școala Gimnazială Vulpeni, Județul Olt, Liceul tehnologic “Gheorghe Surdu”, Localitatea Brezoi, Județul Vâlcea s-au implicat cu responsabilitate în realizarea proiectului mobilizând un număr mare elevi și cadre didactice.
Concursul a fost structurat pe două secțiuni, prima fiind de creaţii literare ale elevilor privind mediul înconjurător, lucrări realizate în Microsoft şi PPT, iar cea de-a doua de pictură, desen, poster, afiș, obiecte confecţionate din materiale reciclabile sau materiale din natură prin tehnica la alegere.
Obiectivele proiectului au fost realizate în totalitate, iar activitatea în sine este un real succes, mărturie fiind expoziția cu lucrările participanților organizată în incinta Școlii Gimnaziale Hurezani. Cele mai apreciate lucrări sunt cele din materiale reciclabile, acestea nu numai că au pus în valoare potențialul creator al elevilor, dar au demostrat și formarea atitudinii de protejare a mediului înconjurător. Elevii și profesorii coordonatori vor fi recompensați pe măsura muncii și efortului depus cu diplome și premii.
În organizarea și desfășurarea competiției și-a spus cuvântul experiența anteriară dobândită de cadrele didactice ale școlii în proiectele desfășurate: ,,Be a volunteer-change the word” Lifelong Learning Program Comenius Regio Partnership împreună cu două unități școlare din Lituania, programul ,,Let’s do it România!”-acțiune de ecologizare, “Voluntar în satul meu”, Festivalul anual de teatru școlar “Trepte de lumină”, “Meșteșuguri vechi la oameni noi” proiect câștigător la Campionatul de Voluntariat organizat de OMV Petrom, Simpozionul ,, Educația și voluntariatul”.
Echipa de proiect vă invită să vizitați expoziția Concursului județean ECO-logic și creativ ediția I organizată în Școala Gimnazilă Hurezani.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook