LEPĂDAREA DE SINE
Ne numim “creștini”. Pentru că acum câțiva ani, sau acum câteva zeci de ani în urmă, am fost botezați. Ne-au ținut în brațe nașii noștri, despre care cine știe dacă știut sau nu “Crezul” pe de rost în timpul lepădărilor de satana.. Am gâlgâit de câteva ori apă sfântă de botez și.. iată-ne CREȘTINI! Adică.. AI LUI HRISTOS!
Dar este chiar așa? O slujbă despre care nu ne mai amintim nimic, pentru că eram nou-născuți atunci când ne-a fost “administrată”, este de ajuns ca să facă din noi ucenici ai lui Hristos?.. Nu! Să nu mă înțelegeți greșit. Botezul este necesar, căci Domnul Însuși a dat sfinților Săi apostoli porunca “Mergeți și învățați toate neamurile, BOTEZÂNDU-LE”, dar această intrare prin Botez în sfera vieții dumnezeiești este un dar al lui Dumnezeu necesar, dar INSUFICIENT pentru a ne plămădi pe noi ca “ucenici ai lui Hristos” și ca “fii ai lui Dumnezeu”. La Botez am fost eliberați de stricăciunea pe care neascultarea strămoșilor Adam și Eva o adusese întregii firi omenești. La Botez am fost primiți sub “aripa” lui Iisus Hristos, Care “S-a făcut ascultător până la moarte pe Cruce”. Ni s-a dat un start curat în viață, ca să nu mai purtăm povara păcatelor altora. Ni S-a dat Duhul Sfânt, Care a intrat în noi cu o bogăție infinită de daruri ce sunt pentru sufletele noastre ceea ce sunt vitaminele pentru trupuri.. Lumină, căldură, dragoste, iertare, credință, pace.. Dar, repet, Botezul a fost doar intrarea noastră pe “scena” acestei vieți, dezlegarea bărcilor vieților noastre, care apoi au fost trimise în “marea vieții înălțată de viforul ispitelor”..
DECI…
Botezul ne-a dat puteri pe care strămoșii noștri dinaintea erei creștine nu le-au avut. În capitolul întâi din Evanghelia după Ioan, găsim scris: “Celor care cred în numele Său (al Domnului Iisus Hristos), LE-A DAT PUTERE CA SĂ SE FACĂ FII AI LUI DUMNEZEU”! Ce se spune aici? Se spune că intrând în viața reală, folosind ACESTE PUTERI trebuie să luptăm pentru a deveni fiii lui Dumnezeu și ucenicii lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. SĂ DEVENIM..
În Evanghelia din Duminica Sfintei Cruci, Domnul ne învață cum să folosim puterile (“semințele”) Botezului plantate în noi. Mai întâi, ne zice Domnul, trebuie să curățim firea noastră de toate “impuritățile” care s-au acumulat în noi prin neglijență sau din cauza neștiinței. Aceste mizerii nu sunt altceva decât patimile noastre, obiceiurile noastre păcătoase. “SĂ SE LEPEDE DE SINE”, zice Domnul. Adică să se debrace ca de o haină murdară de apucăturile păcătoase, acesta-i sensul. Ești bârfitor? Leapădă bârfa! Ești curvar? Termin-o cu acest viciu! Ești mândru? Smerește-te! Ești zgârcit? Dă! Ești hulitor? Slăvește! Ești leneș? Lucrează!
Abia atunci când începi să faci fapta bună demonstrezi că te-ai curățit de patimă. Pentru că dacă dau, evident că nu mai sunt zgârcit, iar dacă mă umilesc, evident că nu mai sunt mândru.. Aceasta înseamnă “lepădarea de sine”. Din păcate, această voință de schimbare lipsește creștinului de sfârșit de lume. Omul se prezintă la spovedanie COMUNICÂND starea sa duhovnicească pe care ȘI-O ACCEPTĂ AȘA CUM ESTE. Omul nu vine strângând din dinți și încleștând pumnii cu ură față de păcatele sale, hotărât să lupte de-acum înainte până la moarte cu patimile vechi.. Omul sfârșitului vine la spovedanie ca să ia o “dezlegare”, știind că va ieși afară și VA CONTINUA PĂCATELE, URMÂND SĂ PRIMEASCĂ O ALTĂ DEZLEGARE! Aceasta este mentalitatea care ne face pe noi, cei de azi, total nepotriviți de a deveni ucenicii lui Hristos. Pentru că abia după lepădarea de sine vom primi cruce de la Domnul și NUMAI DUCÂND CRUCEA CU RĂBDARE VOM FI UCENICII DOMNULUI IISUS HRISTOS! Deci dacă nu ne lepădăm de patimi, cum putem să ne numim “ai lui Hristos”, adică creștini?..
Dumnezeu să ne întărească pe toți ca să încleștăm pumnii, începând lupta lepădării de sine, a renunțării la propriile patimi care ne fac nevrednici de Împărăția lui Dumnezeu, amin!
Preotul Sorin Croitoru de la Mantova (Italia)
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook