Parastas, lacrimi și cântece patriotice pentru românii refugiați și expulzați în 1940
Duminică, 30 august 2020, a avut loc la Carei marcarea a 80 de ani de la Dictatul de la Viena care a avut consecințe dramatice pentru românii din partea de Nord Vest a Transilvaniei.
Organizatorii manifestării au fost Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare. Alături de careieni au fost reprezentanți din toate satele de foști refugiați: Ianculești, Horea, Marna Nouă, Scărișoara, Lucăceni dar și oaspeți din Oradea, Satu-Mare, Iași sau A fost sfințit drapelul tricolor de către vicarul foraneu pr.Radu Filip și preotul ortodox Gheorghe Sorian și a fost ridicat pe catarg în acordurile Imnului Național iar apoi a fost săvârșit un parastas în memoria foștilor refugiați.
Imnul refugiaților a fost intonat de către toți cei prezenți care au primit la intrare un pliant care conținea versurile.
A onorat cu prezența subprefectul Cosmin Bota care a depus o coroană de flori și a rostit o alocuțiune.
Au mai fost prezenți reprezentanți ai Asociației rezerviștilor militari, Asociațiunii ASTRA Despărțământul Aurel Coza, Asociației Unirea 2009, Asociației Codrenii.
După depunerea de coroane de către Asociațiunea ASTRA , Asociația Refugiaților și Instituția Prefectului au urmat alocuțiunile.
Ionel Costescu, președintele Asociației Codrenii a rostit o alocuțiune în care a relatat despre consecințele Dictatului de la Viena în locurile sale natale dar și despre lipsa totală de atenție pentru istoria locală din partea politicienilor.
.
.
.
Au recitat poezii de George Coșbuc Mara Țineghe din Lucăceni și Răzvan Fuzi din Marna Nouă.
.
.
Grupurile de moți din Marna Nouă și Scărișoara au prezentat doinele de jale din perioada refugiului anilor 40 dar și cântece patriotice. O prezență constantă la acțiunile culturale românești din Carei este apreciata interpretă Angela Muntean care și de această dată a bucurat sufletele participanților cu melodiile adecvate momentului.
Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei, a acordat Diplome de Excelență celor care susțin activitățile atât prin prezență constantă cât și prin implicare.
Veșnica pomenire, din veac în veac, celor care au îndurat suferințe cumplite dar nu au acceptat să renunțe la identitatea lor românească!
Sursa: Buletin de Carei
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook