Cultura, o condiție sine qua non…
În aceste vremuri marcate de conflicte subtile și amenințări în tot ceea ce poate defini educația, pierderea culturii, pierderea identității și a tradițiilor, cădem de acord, cei care am promis că vom apăra istoria și adevărul în esență – că este nevoie de o revitalizare în plan cultural și uman. Poate aceia dintre noi care, anacronic, ne-am fi lăsat trupul drept martiraj pentru o cauză asemănătoare cu cea pentru care s-au înălțat brâncovenii, ne-am zis că ar trebui să aducem în fața iubitorilor de cultură, istorie și literatură – antologii pe care să le păstrăm, spre neuitare, împreună cu autorii acestora și creațiile lor.
Proiectul Regal Literar reprezintă cele mai noi curente de gândire si creație pe care autorii românii le abordează, indiferent de vârstă. Dorim să promovăm antologiile Regal Literar publicului român a carui fundație este construită din valorile ce vor triumfa etern: dragostea, arta, adevărul și bunătatea necondiționată. Așa cum axis mundi face legătura între lumea creată și lumea necreată, la fel arta face legătura între noi toți, oameni ce trăim pe Pământ și ne dăruim cu trupul, cu sufletul, și cu toată rațiunea ce o dobândim pentru noi și pentru ceilalți.
Indiferent unde se află Cerul, centrul lumilor, Agartha sau raiul promis, tot ceea ce avem și toată bucuria noastră stă și se concretizează în arta și dragostea pe care le împărtășim aici, pe Pământ. Și acestea sunt incontestabile daruri ale divinului sau poate chiar parte din el, neputând nimeni, niciodată, să considere dragostea sau arta ca fiind simțiri, acte sau manifestări păcătoase. Ne putem uni și putem întinde o mână spre a-i ajuta și pe cei ce nu pot înțelege, simți și vibra când sunt în centrul unui profund manifest și proces artistic, fie muzical, teatral, literar sau de altă natură. Să începem să le arătăm și celor neputincioși, trimiși pe drumuri ale pustietății că viața este o explozie de stări, emoții și vibrații coordonate de artă și de dragoste. Cu toată încrederea, sperăm ca acest proiect să vă aducă procesul de catharsis de care aveți nevoie în urma ultimelor învățături, înțelegeri, credințe și speranțe.
Citându-l pe istoricul artei, esteticianul și scriitorul Andrei Pleșu – Prostia e o poartă de intrare în lumea răului, reacția noastră la această afirmație ramânând o putere sau o opțiune individuală care ne responsabilizează destinal, noi încercăm să contribuim la a diminua cât mai mult acest risc. Concluzionând în mod realist, eruditul și istoricul Președinte al Academiei Române – academicianul Ioan-Aurel Pop, ne este alături, în funcția de Director de Onoare al proiectului și al revistei noastre.
Si pentru că, momentan, nu există suficiente resurse umane și poate nici prea multe mijloace (în ciuda nivelului tehnologic înalt la care am ajuns) prin care noi putem ajunge la autorii români de care avem nevoie în manifestarea și împlinirea scopului acestui proiect, dorim să îi invităm în această comunitate dezvoltată de noi, pe sciitorii cu verb, pe scriitorii de poezie, proză, eseu și critică literară, care cred că au un loc aici.
- Acest text folosește reproduceri din prefața autorului pentru proiectul Regal Literar.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook