Falsă analiză propagată de activiștii LGBT! “S-a dublat numărul românilor care susțin căsătoria între persoane de același sex în comparație cu 2016?”

Photo: ILO

„S-a dublat numărul românilor care susțin căsătoria între persoane de același sex în comparație cu 2016, când a fost lansată inițiativa de redefinire a familiei în Constituție”, a titrat g4media.

„Numărul românilor care susțin căsătoria cuplurilor LGBTI s-a dublat în doar 5 ani”, titrează și RFI.ro, site-ul radioului francez de stat care emite și-n România.

Ambele articole tratează rezultatele unui sondaj realizat la comanda asociației pro-homosexualitate „Accept”, mai precis interpretarea dată de ong-ul respectiv acelor rezultate, informează R3Media.

Titlurile vorbesc explicit despre susținerea căsătoriei între persoane de același sex, dar în textele articolelor nu regăsim această formulare.

„Din studiul realizat de Cult Market Research a reieșit că 43% dintre români au fost de acord că este nevoie de un mod de recunoaștere legală a parteneriatelor între aceste persoane”, scrie Andreea Pietroșel pentru Rfi.ro.

„În comparație cu 2016, când a fost lansată inițiativa de redefinire a familiei în Constituție, s-a dublat numărul românilor care susțin căsătoria între persoane de același sex. 43% dintre respondenți sunt de acord cu adoptarea unei forme de protecție legală pentru familiile de același sex în România”, notează și g4media.

Analizând sondajul, găsit undeva ascuns pe siteul Accept, vedem că realitatea este complet diferită. Conform rezultatelor, doar 26% dintre români sunt de acord cu legalizare căsătoriei civile între persoane de același sex.

De asemenea, 17% dintre aceștia sunt de acord cu afirmația conform căreia „Cuplurile formate din persoane de același sex au nevoie de protecție legală ca celelalte cupluri, dar să nu se numească căsătorie”.

Ce fac Asociația „Accept” și cele două organisme media? Adună pur și simplu procentele respondenților și le trec în contul celor care susțin „căsătoria între persoanele de același sex”. Este deontologic? Nu. Este doar o încercare a de a umfla artificial numărul celor ar susține căsătoria între persoane de același sex.

Manipularea este evidentă și din modul în care a fost pusă a doua întrebare. Respondenții nu sunt chestionați direct dacă susțin parteneriatul civil, inclusiv între persoane de același sex, ci dacă e nevoie de protecție legală a cuplurilor homosexuale în fața legii „ca celelalte cupluri”.

De ce? Pentru că instituția parteneriatului civil are o conotație negativă în România, iar pentru a evita cât mai multe răspunsuri neplăcute pentru comanditarul sondajului, oamenii au fost întrebați pe ocolite.

Este evident că majoritatea celor care susțin căsătoriile între persoane de același sex susțin și parteneriatul civil, deoarece, după cum a arătat istoria ultimilor ani, activiștii pro căsătorii homosexuale sunt unii și aceiași cu activiștii pro parteneriat civil. Eventual, se putea spune că dintre cei care susțin căsătoriile unisex, 17% s-ar mulțumi cu parteneriatul civil.

În schimb, au fost întrebați de „căsătoria civilă”, exprimare rară în România, menită să genereze confuzie. Culmea, cei de la accept scriu „Majoritatea adulților tineri din România consideră că familiile de același sex au nevoie de protecția legii prin căsătorie sau parteneriat civil” deși în sondaj nu apare sintagma „parteneriat civil”!

O interpretare corectă ar fi astfel: 74% dintre români resping căsătoriile între persoane de același sex, în timp ce 83% resping parteneriatele civile între aceste persoane. De altfel, acest lucru este evident și din felul în care (nu) s-au pus întrebările pentru respondenți: nimic clar, nimic explicit, totul amestecat astfel încât să rezulte ceva care poate fi interpretabil.

În ceea ce privește afirmația că „S-a dublat numărul românilor care susțin căsătoria între persoane de același sex în comparație cu 2016”, aceasta este pur și simplu falsă.

Autorii acestei afirmații nu oferă niciun fel de reper în susținerea ei, dar am găsit o cercetare a cărei obiectivitate nu poate fi pusă la îndoială despre acest subiect, publicată în 2017, pe baza datelor din 2015-2016.

Este vorba despre cercetarea realizată de către americanii de la Pew Research Center, una dintre cele mai prestigioase instituții sociologice din lume.

Conform rezultatelor acestui sondaj realizat în 2015- 2016, 27% dintre români susțineau în 2017, mai mult sau mai puțin, căsătoria între persoane de același sex.

După cum se poate vedea, din 2015-2016 și până azi „numărul românilor care susțin căsătoria între persoane de același sex” a crescut cu… 1%.

O altă interpretare manipulatorie este dată răspunsurilor la întrebarea privind „impactul căsătoriei între persoanelor de același sex asupra românilor”.

Mass-media, precum și organizația Accept insistă asupra faptului că 71% dintre români consideră că legalizarea acestor relații nu ar avea niciun impact asupra vieții lor.

Aceasta ar confirma „rezultatul înregistrat la Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție, când aproximativ 80% dintre alegători nu s-au prezentat la vot”, după cum scrie g4media.

În realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Uitându-ne pe sondaj, vedem că 25% dintre români consideră că legalizarea căsătoriilor între homosexuali ar avea un impact negativ asupra vieții lor. În comparație, la Referendumul pentru Familie din 2018 s-au prezentat 21,1% dintre români. Ce rezultă din asta? Conform logicii propuse chiar de Accept, rezultă că  față de 2018, numărul românilor care consideră legalizarea căsătoriilor unisex o amenințare a crescut cu aproximativ 4%!

Și asta în condițiile în care sondajul a fost realizat în plină pandemie, în stare de alertă/urgență, când numai la relațiile dintre homosexuali nu le-a fost oamenilor gândul.

În rest, faptul că românii îi respectă pe toți oamenii, indiferent de etnie sau altceva, nu este o știre, deoarece sunt românii sunt toleranți cu toate persoanele. Pe lângă faptul că România are cea mai progresistă legislație în privința minorităților etnice, toleranța față de persoanele homosexuale este binecunoscută. De-altfel, există homosexuali și în actualul Guvern, în ministere importante.

Tot la capitolul manipulări intră și titlul conferinței: „Ce cred românii despre căsătoria familiilor de același sex?”. Conform Codului Civil (Art.259) , se pot căsători doar persoanele, un bărbat și o femeie, iar familia este întemeiată pe căsătorie. Nimeni n-a auzit de familii care se pot căsători, dar se pare că orice este permis dacă scopul este să induci opiniei publice că ar exista și „familii de același sex”, transmite R3Media. Intagral aici


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns