BNR | Ecaterina Teodoroiu va fi prima femeie de pe o bancnotă cu putere circulatorie!
Banca Națională a României (BNR) nu a renunțat la proiectul de lansare al bancnotei de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, eroină a Războiului de Reîntregire. Va fi prima bancnotă cu putere circulatorie pe care apare chipul unei femei, dar data lansării nu a fost încă stabilită, a confirmat un reprezentat al băncii pentru Basilica.ro.
Anunțul a fost făcut încă din 2019, dar pandemia a amânat planurile. Bancnota trebuia lansată anul trecut, când se împlinea un secol de la Conferința de Pace de la Paris, tratatul care a recunoscut România Mare.
Consiliul de Administrație al BNR a considerat că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă răspunde unui interes public legitim cu largă susținere în societatea românească – acela de promovare a personalităților feminine.
Prima femeie care a apărut pe o bancnotă BNR este Regina Maria, al cărei chip a fost imprimat pe bancnota aniversară a Centenarului Marii Uniri alături de cel al Regelui Ferdinand. Bancnota nu are putere circulatorie și a făcut parte dintr-o emisiune numismatică de 10.000 de exemplare.
Prima femeie ofițer din Armată Română
Sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer combatant din armata română, a căzut eroic la Mărășești, în fruntea plutonului pe care-l conducea în data de 22 august 1917.
A fost al treilea din cei opt copii ai unei familii gorjene și s-a înrolat voluntar după ce al treilea frate i-a murit în brațe rănit în luptă. „În acel moment, ea a schimbat hainele de infirmieră cu cele de soldat ale fratelui său”, a povestit Ioana Moruș, nora surorii mai mici a Ecaterinei Teodoroiu.
A participat la prima bătălie de la Jiu, la luptele de la Podul Jiului și la cele de la Filiași, unde a fost rănită grav la ambele picioare. A revenit pe front în vara anului 1917, lângă Muncelu. Atacul german în care și-a pierdut viața a fost respins de români.
În 1921, la Centenarul lui Tudor Vladimirescu, a fost reînhumată în fața catedralei din Târgu Jiu cu funeralii naționale. Sicriul a fost făcut din tunuri capturate de la inamic, iar monumentul funerar a fost realizat de Milița Petrașcu, transmite Basilica.
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook