Hapul lingvistic (9)
Moderatorul R. Dumitrescu (Antena 3) mi-a amintit într-una dintre serile fierbinți provocate de incompetența decidenților politici de a atrage în sistemul sănătății doar oameni competenți o sintagmă imposibilă în românește pe care o auzisem în Bruxelles pe vremea cînd mă puteam deplasa liber: (a) (nu) face sens. Am sperat atunci că e un accident lingvistic vulgar și nu merită luat în seamă într-un articol-semnal pentru derapajele gramatical-stilistice de care mă ocup de o îngrijorător de lungă vreme. Vin acum cu precizarea că deja limba română are o bogată capacitate de a exprima ceea ce este acceptabil, clar, coerent, logic etc. prin are sens, ori are logică, e inteligibil / acceptabil / logic / de înțeles etc. iar pentru nonsens se folosesc de mult sintagmele fără sens, n-are sens, e lipsit de sens etc. pentru ceea ce n-are logică, înțeles, coerență ș.a.m.d. Prin urmare, îi atrag atenția acestui altminteri respectabil om de presă și preventiv altora a se debarasa grabnic de balastul lingvistic semnalat (e un calc, de fapt).
Mult mai multe și mai grave sînt, din nefericire, erorile pe care le-am găsit în presă într-un articol de actualitate din viața Iașiului. Copiez ample pasaje din acest material pe care îl consider foarte bun ca exercițiu pentru elevii și studenții de la filologie – că tot a început anul universitar. Marchez greșelile spre a face mai ușoară corectarea acestora:
„De la zi la zi, o parte din aceste evenimente cad unele după altele, pentru că trecerea de la un scenariu la altul ne va obliga să abordăm într-o altă manieră aceste sărbători. Astăzi (joi – n.r.) intrăm în scenariu roșu (…) și începem numărătoarea de 14 zile. Asta înseamnă că data de 14 octombrie ne prinde exact la sfârșitul perioade de scenariu roșu, fără a putea concretiza dacă mai putem gândi și un alt scenariu mai pozitiv decât cel pe care îl avem în momentul de față. Deci e clar că nu putem da înapoi având în vedere infectările zilnice care sunt raportate, nu putem, din păcate, să mergem decât spre scenariu de peste 4 la mie“, a declarat Chirica. […]
„Nu va mai fi concert pentru că nu vom putea organiza concert în care să încorsetăm doar 1.000 de spectatori într-un concert public. Automat nici nu putem să creăm o bază de selecție atât de restrictivă încât să sortăm cetățenii Iașului până la limita de 1.000 pentru toți merită să se bucure de sărbătorile Iașului. Deci nu va fi concert. […]
Din punctul meu de vedere dacă vreți să mă credeți, ca și om al statului român, între a da o restricție cu caracter general care vizează orice cetățean al acelui stat – pentru noi, România – și a da restricții cu caracter local prin care spui că numai ieșenii au voie să se închine la Cuvioasa Parascheva, dacă ar fi să mă întrebați pe mine, ca inginer, a fost abuziv. Nu poți să dai o restricție cu un caracter local într-un stat democratic. Ori dai una cu caracter general și atunci nimeni și toți o respectă, ori lași ca lucrurile să decurgă de la sine și nu cred că se va mai ajunge acolo, pentru că este total din perspectiva mea neconstituțional“, a răspuns primarul Iașului.
Finalul extrasului învinge, după opinia mea, celebrul exemplu comic discursiv al lui Tache Farfuridi…
N.B.: Fiind filolog, nu folosesc nejustificata complicare a scrisului în românește cu „â“, exceptînd cuvîntul „român“ și derivatele sale. Paradigma verbului „a fi“ nu atestă în vorbire pe „sunt / suntem“ etc.; drept urmare, eu rostesc / scriu sînt / sîntem etc.
București, 3 brumărel 2021
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook