Care este diferența dintre băuturile aperitive și digestive? (Bucătarul Trăsnit.ro)

Royalty-free image purchased by Lannie Waggy on 4/18/19 from mediabakery.com - Order/Invoice #96495, Asset purchased: #FSI1005149 (cocktails). Payment made via Kirk Templeton’s agency VISA (Ending in 7048). Purchased on behalf of and licensed to Luxco for LUXC100-028 (blog), Ansira PO #113697. Royalty-free license covers ten users and unlimited print run. View complete royalty-free licensing agreement at mediabakery.com

Astăzi discutăm despre un subiect mai special: băuturile aperitive și băuturile digestive, ce sunt acestea, când se consumă, cum se consumă, dar și multe alte detalii interesante.

Există mereu confuzia printre necunoscători, între băuturi aperitive și băuturi digestive. După ce veți parcurge acest articol, veți fi experți în acest domeniu. Să vedem acum care este diferența dintre ele și când se servește fiecare?

De la început trebuie făcută precizarea că aperitivele și digestivele sunt băuturi cu profiluri diferite, au conținut de alcool diferit, dar având ca scop comun completarea unui meniu de calitate. Aperitivele se servesc înainte de masă, iar digestivele se servesc la final.

Europenii sunt cei care au inițiat obiceiul de a începe o masă cu o băutură, ideea fiind aceea că aceasta induce pofta de mâncare. Aici nu vorbim doar despre alcoolul din băutură, ci și despre intrarea într-o anumită atmosferă, într-o anumită stare de spirit.

Etimologia cuvântului provine de la latinescul aperire care înseamnă a deschide. Nu există reguli clare în privință lui, ci doar faptul că de regulă aperitivul este un alcool ușor, ușor dulce de obicei, servit cu gheață. Asocierea cu o felie de fruct este pentru un aspect mai atrăgător, dar și pentru asortarea cu un antreu gustat în grabă.

Ca exemple de aperitive, se pot menționa: un dry sherry, un martini sau un gin tonic, dar la fel de bine putem vorbi de vermut sau șampanie. În anumite cazuri putem considera ca aperitiv și un vin ușor dulce, slab alcoolizat, cu o aciditate echlibrata.

Pentru versiuni mai complexe, pentru cunoscători putem vorbi despre Brandy Crusta, un amestec de plante ierboase, inventat de italianul Joseph Santini sau Turmeric Suze Sour, o băutură care combină gustul amar al vermutului Suze cu câteva felii de turmeric, la care se adaugă o linguriță de sirop simplu.

Digestivele în schimb care în Italia se numesc digestivo sau amaro, ajută la o mai bună digestie, fiind servite la sfârșitul mesei , după ce s-a consumat mâncarea

Servirea digestivului este și un moment prielnic pentru conversații și în același timp ajută stomacul să digere mai bine în urma unei mese copioase. Mare atenție! Să nu se facă confuzia de a asocia digestivul cu băuturile de desert, digestivul fiind mai puțin dulce și cu o concentrație de alcool mai mare decât băutura care se servește la desert.

Care sunt cele mai bune digestive? Cele ierbacee și bitterele, servite fară gheață. Pe lângă acestea, se pot servi că digestive coniacuri, vinuri licoroase, palinka, brandy-uri de fructe, grappa, limoncello, lichiorurile distilate (ouzo, tequila), unele cocktailuri etc.

Putem vorbi și de exemple mai sofisticate, cum ar fi Zucca Rabarbaro, un amaro afumat, pe bază de rubarbă, care se poate servi cald sau rece, în funcție de dispoziție.

Preferințele legate de băuturile digestive diferă în funcție de țară. În Franța se servește de regulă un brandy – Cognac sau Armagnac. În Italia, un bitter amaro, o grappa dulce sau un lichior precum limoncello și nocino. Spaniolii preferă vinurile licoroase – sherry, Madeira sau Porto, la fel de bine ca pacharan, un lichior asemănător cu ginul, făcut din fructe de pădure. În fine, nemții sunt adepții digestivelor mai aromate, din ierburi, precum bitterele Underberg sau celebrul Jagermeister.

În legătură cu modalitatea de servire a aperitivelor sau digestivelor, nu există reguli stricte, existând totuși o direcție de urmat: Aperitivele se servesc cu circa 30-60 de minute înainte de a începe cina. Digestivele, precum spuneam, se servesc după desert sau după platoul cu brânză care închide masa.

Majoritatea digestivelor se servesc în mod normal fără gheață și la temperatura camerei, în pahare mici și în cantități de maxim 60 ml.

Daca tu ești gazda, poți opta să așezi câteva variante de digestive pe o măsuță separată, împreună, desigur cu paharele aferente, pentru ca oaspeții să se poată servi după plac. Aceste un moment prielnic și pentru a servi un lichior făcu în casă, cum ar fi o vișinată.

Articolul original il puteti citi aici


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns