Gorjule, Mândrule! Brazii de la Brădiceni
Una dintre nenumăratele legende locale din partea de nord-vest a ținutului Jiului de Sus, transmisă din bătrâni și comunicată nouă de dl. prof. Octavian Dan, ne arată că denumirea localității Brădiceni-Gorj ar proveni de la numele unui cioban, pe nume Ceanu. Acesta ar fi întemeiat o stână peste apa Bâltei, în apropierea căreia ar fi sădit mai mulți brazi. Mai târziu, acelui loc, i s-a zis „Stâna de lângă brazii lui Ceanu”. După dispariția ciobanului nostru, „afacerea” a fost continuată cu succes de văduva acestuia căreia localnicii îi ziceau Ceana, iar locului, bineînțeles, „Stâna de la brazii Cenii”. Ca urmare, prin analogie, „Brazii Cenii” s-au transformat, cu timpul, în Brădicenii (!).
Cititorul împătimit mai poate regăsi o variantă asemănătoare în lucrarea lui Pant. Goga, Monografia comunei Brădiceni, publicată în anul 1977: „în câmpul Brădicenilor mai în sus de locul numit «La Centru» și spre apa Râușor, se găsea pe vremuri un loc numit «lacul lui Cianu», ce fusese un vestit cioban care avea turme de oi și își făcuse o stână în apropierea acestui loc. În apropierea locului erau și niște brazi – «La brazii lui Cianu»”, ulterior Brăduceanu – Brădiceni”.
Într-o altă lucrare (Florian I. Goga, Un cuib de vulturi, Timișoara, 1985), am mai identificat și o altă legendă, cei drept mai greu de probat, din care aflăm că „(…) actuala denumire a localității Brădiceni [este] legată de o pădure de brazi ce crescuse aici – ori fusese plantată – după un pârjol al hunilor (!), ce se soldase cu arderea pe o mare întindere a codrilor existenți”.
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook