Regina-Mamă Elena a României omagiată la Târgu Jiu, în cadrul unei expoziții de fotografie documentară
Târgujienii au avut ocazia să viziteze la Biblioteca Județeană „Christian Tell”, Expoziția de fotografie documentară „Regina-Mamă Elena a României. Exemplu de credință, devotament și demnitate”.
Organizată de Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei – Filiala Gorj ANRM, Asociația culturală Tătărescu, Asociația cultural-istorică Pleniceanu, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Organizația Femeilor Antreprenor OFA UGIR Gorj, expoziția a atras la biblioteca din Târgu Jiu, în cele două săptămâni de la deschidere, numeroși pasionați de istorie, simpatizanți sau susținători ai monarhiei, dar și simpli curioși care au dorit să vadă fotografiile documentare cu Regina-Mamă Elena a României. Acestea provin din fondurile Arhivei Naționale, Palatul Elisabeta, Castelul Peleș și Muzeul Palatului Cotroceni, fiind însoțite de texte din interviurile acordate de Regele Mihai I al României, în care a vorbit despre mama sa și relația specială dintre cei doi.
„Mama nu a deznădăjduit niciodată. Aș putea să spun că intra în firea ei să nu păstreze pentru mine decât nădejdea și gândul la binele viitor. (…) M-am gândit adeseori că împrejurările vieții au făcut ca mama să trăiască în felul unei făpturi obișnuite. Dar dacă a trăit astfel, ea n-a încetat niciodată să gândească în felul unei regine. (…) De la ea am primit învățătura că ființa fiecărui om se întemeiază pe bine – mult, puțin, doar acest bine îl ține în viață. Citea mult. La Florența avea o mulțime de cărți, mai ales românești și englezești. (…) Convorbirile cu mama au însemnat pentru mine mai mult decât multe cărţi de teologie. Mama a fost un adevărat stâlp în viaţa mea. Ea a fost puternică prin rugăciune. Rugăciunea este fapta noastră cea mai necesară raportului cu Dumnezeu. (…) Această mare iubire de oameni se baza pe credinţă adâncă pe care o avea în Dumnezeu. Este ceva ce am păstrat cu sfinţenie, pentru că este dat de mama mea atunci. Am mai spus-o o dată, nu ştiu ce aş fi făcut sau cum aş fi rezistat fără mama mea.” – Regele Mihai I.
Dintr-un comunicat al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei – Filiala Gorj ANRM, aflăm despre Regina-Mamă Elena a României, „că a fost o femeie de o discreţie aproape ieşită din comun, fiind astăzi unul dintre cele mai puţin cunoscute personaje din istoria familiei regale. Exemplul său este o moştenire aparte în istoria Casei Regale a României. Elena a fost mai mult decât o Regină Mamă: Ea a fost un simbol al puterii, nu în sensul comun al cuvântului, ci prin forţa sa, dovedită de atâtea ori, de a-şi menţine demnitatea în vremuri de restrişte.”
Cercetașii „lupișori” ultimii vizitatori ai expoziției de la Târgu Jiu
Ultimii vizitatori ai expoziției de fotografie documentară de la Biblioteca Județeană „Christian Tell” din Târgu Jiu, dedicată Reginei-Mamă Elena a României, au fost Cercetașii „lupișori” din cadrul Organizației Naționale Cercetașii României – Filiala Ecaterina Teodoroiu Târgu Jiu, dornici să afle povestea Reginei-Mamă, dar și legătura specială dintre aceasta și fiul ei, Regele Mihai I.Curioși, „lupișorii” au pus o mulțime de întrebări, au fost încântați de uniforma de aviație, cu însemnele gradului de mareșal, demnitate deținută de Regele Mihai I al României și au ascultat cu atenție explicațiile oferite de profesorul Andrei Popete Pătrașcu. Povestea în imagini despre Regina-Mamă Elena a plăcut atât de mult micilor cercetași, coordonați de doamna Violeta Anoaica, încât aceștia vor să afle amănunte și despre ceilalți regi ai României.
Expoziția va ajunge la începutul anului viitor, la Constanța
În luna ianuarie, expoziția dedicată Reginei-Mamă Elena a României va ajunge la Constanța, fiind deja stabilite detaliile organizatorice cu președintele ANRM Constanța, d-nul Daniel Froni, în cadrul expoziției urmând să fie expuse de către Asociația de Reconstituiri Istorice ,,Ferdinand I” și două uniforme regale, reproduse după originale aflate la Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I” și Palatul Elisabeta din București. Este vorba despre vestonul, cordonul împletit, ledunca de cavalerie și Placa Ordinului Coroana României în grad de Mare Cruce, ale Principesei Moștenitoare Elena, viitoarea Regină-Mamă Elena a României, comandant onorific al Regimentului Nr. 9 de Roșiori și uniforma de aviație cu însemnele gradului de mareșal, demnitate deținută de Regele Mihai I al României.
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook