Proiect de istorie vie dedicat Unirii Principatelor Române, la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu
Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu și Asociația de Reconstituiri istorice „Ferdinand I” desfășoară vineri, 21 ianuarie 2022, un proiect online de istorie vie dedicat Unirii Principatelor Române.
„Începând cu ora 14.00, ne vom întâlni online cu elevii Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu, în cadrul Proiectului educațional online „Unirea Principatelor Române. Istorie vie”. Demersul nostru aduce în fața elevilor, prin intermediul platformei online Google Meet, o modalitate alternativă de a prezenta actul de la 24 ianuarie 1859, precum și uniformele militare de epocă reproduse de membrii asociației noastre, despre personajele istorice care au făurit unirea celor două Principate Române. Suntem la a doua colaborare online cu elevii și cadrele didactice din Târgu Jiu. Le mulțumim pentru invitație și așteptăm cu nerăbdare să povestim despre unirea principatelor, despre ținutele și accesoriile militare”, au transmis membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, pe siteul lor.
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească.
În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate.
În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România creându-se actualul stat.
- MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook