Poștașul meu e Moș Crăciun!

de Mihaela CD 

Este iarăși iarnă, afară ninge viscolit  și  vântul ridică în mersul  lui năvalnic fără pic de milă bucăți de acoperiș de pe  case. Priveliștea  nu e deloc feerica mai degrabă grotească, nu-ți  vine să scoți nici măcar  câinele afară. Un  peisaj dezolant și înfricoșător, toți stau pitiți după perdele și așteaptă să vadă ce o să se mai întâmple. Peste o săptămână este Crăciunul   și parcă   ne-a pierit și entuziasmul  acestei sărbători  atât de  așteptate  altă dată.Acum, a mai venit și viscolul ăsta de parcă nu ajungea sentimentul de nesiguranță creat în contextul pandemiei și al fricii generalizate. Moș Crăciun a devenit forțat așa de-odată doar  un concept ce aparține numai copiilor mici, un personaj ce nu-l mai întâlnești pe stradă sau în magazine, întorcându-se să traiască doar în desenele animate și în  cărțile de povesti. Nu-i mai arde nimănui  de  Moș Crăciun de  parcă ar fi ceva rău sau interzis. Mă gândesc cu melancolie la  anii ce-au trecut, la toți Moșii  ce mi-au luminat copilăria și viata, căci  și adult fiind îl așteptam pe Moș Crăciun și mă bucuram de sosirea lui.

Deodată  o izbitură puternică în poartă mă trezește din gândurile mele și mă îndrept speriată spre geam să văd ce s-a întâmplat oare?! M-am speriat groaznic pentru că  afară viscolea atât de puternic că nu se vedea nimic pe fereastră… însă am prins totuși  curaj și m-am  dus să deschid. In fața porții nu era nimeni, dau să fac un pas  afară și mă împiedic de niște pachete și mă aplec să le ridic  când aud glasul  postașului:

-Merry Christmas! Happy Hollydays!
Ridic privirea și îl văd  îmbrăcat de Moș Crăciun cu un zâmbet larg!Avea un baston lung cu care se ajuta  și  cu care  bătea la porți de la distantă! Părea o nălucă  apărută în furia viscolului ca  să mai dezghețe  puțin fețele crispate. Nici nu știa cată bucurie aducea!   I-am răspuns și  i-am mulțumit pentru  pachete  apoi am intrat grăbită în casă sa văd de unde sunt.

Inima îmi bătea puternic a fericire, a nerăbdare, a Crăciun! Ma așez  cu toate pachetele în brațe  parcă nevrând să le pierd, într-o îmbrățișare de uimire și bucurie. Cum se face că de atâta vreme postașul nu mi-a mai adus nimic, l-am așteptat pană am ajuns să cred că el nu va mai veni  și a venit  tocmai acum în preajma Crăciunului  când e un viscol  atât de mare?! Si pe deasupra  tocmai  atunci  când  încetasem să mai cred în Moș Crăciun,  uite el există, postașul meu e Moș Crăciun! E Moș Crăciun! Dintr-o dată parcă și atmosfera  se schimbase nu se mai auzea nici viscolul atât de puternic  iar în mintea și în gândul meu se auzeau  în surdină colinzi de Crăciun…

 Am desfăcut cu multa nerăbdare  cele patru pachete atent lipite și împachetate de mâinile harnice și îndemânatice ale dragei mele Iulia, o adevărată doamnă și o  soră de suflet , care îmi trimite cărțile și revistele ce le primesc în țară. Am inspirat adânc din fiecare pachet aerul de Romania le-am mirosit și le-am strâns la piept pe fiecare ca pe niște copii, apoi m-am apucat sa le  răsfoiesc. 

Antologia de  texte literare  Sincerus Verba,  recenzii de cărți-Personalități ale literaturii contemporane.
Primele cărți  sunt venite din Maramureș  de la domnul Vasile Bele, un scriitor  cu un suflet mare de roman, poet, etnolog și  redactor de reviste,  organizator de tabere și   evenimente literare, om de cultură și un mare cronicar care împreună  cu alți doi  cunoscuți scriitori  domnul Gelu Dragoș editorul revistei Moara lui Gelu  și  domnul Nelu Danci poet popular  realizează Antologia de  texte literare  Sincerus Verba,  recenzii de cărți-Personalități ale literaturii contemporane. Eu am primit  acum  volumul 4 , editura Mircea cel Bătrân, Băile Olănești, 2021, cărți voluminoase, cu materiale  ample, 570 de pagini de recenzii, cronici și prezentări de cărți si de autori , reviste, antologii, etc în care am avut bucuria să se afle  și  o recenzie făcută  cărții mele bilingve (romană/ engleză)  de aforisme , reflexii și enunțuri motivaționale ”Uneori elefanții zboară/Sometimes elephants are flying” La pagina 131 se găsește această frumoasă recenzie făcută de domnul Vasile Bele.  După  o analiză atentă a fiecărui capitol în parte, exemplificând cu citate din carte, domnia sa  afirmă:

”Chiar sunt  bogat! Acest volum prin  valoarea sa  este un adevărat manual despre viată .Un manual pentru disciplină, dirigenție. Lecții de viată. Un volum ce conține norme și reguli de conduită morală. Succes pe mai departe Sunteți născută într-o zodie norocoasă… a talentului și harului literar.” 

Aceste cuvinte m-am emoționat  și mă gândeam cât de  bine a înțeles domnul Bele viziunea mea și  cartea de aforisme  în integralitatea ei! Sunt fericită ca domnia sa a reușit să vadă  această dorință de păstrare a conduitei  și a valorilor morale  care împreuna cu enunțurile motivaționale și pozitive dau un imbold spre o stare de bine.Vă mulțumesc din suflet!   

Spre surprinderea mea deși în cartea ”Uneori elefanții zboară” nu sunt poezii decât aforisme,domnia sa a continuat cu câteva aforisme pe care le-a explicat  și cărora le-a atașat fiecăruia  câte o poezie a mea. Foarte frumos!  Iar surpriza  adevărată abea acum urmează! Dau  să înlătur mormanul de ambalaje   care se adunase în jurul meu și descopăr  o panglică tricoloră care mă emoționează   trag ușor să văd  de unde vine și ce găsesc? O medalie! Da, am primit și MEDALIA LITERARA pentru această carte Uneori elefanții zboară  și pentru întreaga activitate literară! Cât de frumoasă este Medalia Literară, aurie așezată pe o  panglică   tricoloră! Foarte emoționant!  Mulțumesc din inimă! Sunt onorată! 
Felicit pe cei trei titani  coordonatori ai acestei  minunate și laborioase antologii domnii Vasile Bele, Nelu Danci  și Gelu Dragoș  pentru munca absolut titanică pe care au făcut-o pentru că nu este vorba de a  aduna  și a edita materiale într-o antologie ci de a citi sute  chiar mii de pagini, a le  recenza  și apoi a așeza și edita  totul într-o antologie. O antologie de mare valoare literară prin paleta extrem de amplă și diversă de publicații  recenzate  care nu plictisește cititorul din contră fiind scrisă cu talent,  deschidere, eleganță și bunăvoință te invită  și te captează să rămâi fidel  lecturii până la capăt.  

Antologia  De amiciția  coordonator  Mariana Moga 

Următoarele cărți  sunt tot  antologii  de această dată venite de la Sebeș-Alba   de la o minunată poetă,  om de cultură, organizator  de tabere literare și  coordonator de antologii,  doamna  Mariana Moga coordonatoarea proiectului  ” De amiciția ”  editura Rotipo -Iasi -2021. Cu o copertă foarte  elegantă,  antologia începe cu o scurtă introducere ”Despre prietenie”, semnată de coordonatoarea de proiect doamna Mariana Moga, prezentând o definiție a prieteniei  și a beneficiilor  emoționale și fizice pe care le aduce prietenia,  un subiect frumos și drag și  nobil cum este prietenia însăși.  Cartea, pe parcursul celor 190 de pagini  adună 32 de scriitori din diverse colțuri ale lumii , fiecare cu o fotografie și  o definiție a prieteniei.  La pagina 66 sunt eu  cu definiția mea, care este un aforism pe care l-am publicat în cartea ”Uneori elefanții zboară”  și care sună asa:
”Prietenii sunt ca și nasturii: îi poți  coase pe toți la tine pe palton.Unii  se țin bine legați, alții pică!” (Mihaela CD -Uneori elefanții zboară)
Îmi face  mare plăcere apoi  să îmi  găsesc  și să recitesc poeziile ”Să fii model” , ”Prin timpuri efemere” , ”Un mic cățel al vieții abajur” , ”Un poet și un câine”, ”Poeții toți ne pleacă”, ”Pactul cu viata”, ”Prietenia-i nestemată” . Este o adevărată  bucurie această carte despre prietenie, felicitări tuturor scriitorilor participanți  și felicitări doamnei Mariana  Moga  pentru realizarea antologiei. Vă mulțumesc din suflet! 
Revista  de cultură, tradiție și  atitudine civică Mărturii maramureșene nr 8-9, toamnă iarnă 2021
Revista  de cultură, tradiție și  atitudine civică Mărturii maramureșene  vine din Maramureș  de la domnul  Radu Botiș, care este preot, dar și un mare patriot, un  talentat scriitor, jurnalist și poet binecunoscut. Aceasta revistă are formatul mic cât al unei cărți, dar este o revistă  în adevăratul sens al cuvântului  prin conținutul său de  articole, studii, recenzii etc… și apare  trimestrial ,  fiind editată de editura Napoca Star.
Revista începe cu un editorial semnat de  Prof Octavia Micu Ceaca in  care  se face o trecere în revistă a numerelor anterioare ale revistei  și  unde găsesc și câteva rânduri scrise despre mine:
”Materialul,,Profil: Despre Mihaela CD” prezintă activitatea literară bogată, multitudinea proiectelor personale, referințe critice și poezii ale româncei  care trăiește în Canada și căreia i s-a decernat  de către World Literature  Academy și World Poets  Association  diploma și trofeul  pentru promovarea literaturii  la nivel global. Scrie poezie însuflețită de forța catharsisului , versurile ei spune un critic literar”îndulcesc inima cu bunătate, iubire  și credință”  Românca cunoaște realitățile din țară și deplânge urmările unor  fapte reprobabile, amintindu-ne de Octavian Goga, în accente profetice:”Feriți-vă de-a pământului vijelie/căci de-o veni, o să vă dea fiori” 
Răsfoind mai departe revista găsesc la pagina 23  ”Gustul binelui pe buze”  recenzie scrisă de mine romanului ”Ursula, o mama judecată de copii” al autoarei Mara Popescu Vasilca  din Canada, iar la pagina 103 am bucuria să găsesc  o  superbă recenzie a revistei ”Poezii pentru sufletul meu”  nr 5/2021, Montreal, Canada ce poartă semnătura  cronicarului Vasile Bele.  La pagina 108 îmi atrage atenția  recenzia ”O mamă și Dumnezeu” a doamnei prof Aurelia Rinjea  făcută aceluiași roman  ”Ursula, o mamă judecată de copii”, al autoarei Mara Popescu Vasilca iar la paginile 177-178  la capitolul ”Vesti”  găsim imagini ale diplomelor oferite de  Editura Globart Universum  revistei ”Marturii Maramureșene”  și domnului Radu Botiș, un  gest  frumos și elegant de recunoștință, vă mulțumim!  
Antologia  Moștenirea Limbii Române -editura Ro.cart 2021  
Antologia  Moștenirea Limbii Române  face parte din  Antologiile Appollon coordonate de   editorul  general   George Călin, cunoscut scriitor, editor, publicist și diplomat, redactor Maria Petrescu , consilier editorial Aura Ungureanu și coperta  ing Anca Elena Călin  editate de editura Ro.cart Bucuresti, 2021. Această antologie compusa din trei volume, colorate în rosu, galben și albastru și  legate  într-o banderolă tricoloră  este atât ca și aspect cât și ca și conținut un adevărat elogiu adus limbii și literaturii române, un proiect literar elegant, înălțător cu un profund spirit patriotic, de dragoste de țară, limbă și neam românesc. M-a emoționat  întâlnirea cu aceste  trei cărți legate cu  banderolă tricoloră. Elegante, lucioase și de o calitate impecabilă  impun respect  și  fac cinste  celor 82  de scriitorilor români cuprinși în aceste grandioase  volume de câte 395 de pagini fiecare. In volumul întâi  se afla și scrierile mele intre paginile 39 și 52.:  ”Acolo-i țara unde suntem noi”, ”Venit-am să rămânem pe pământ”, ”Hora biruinței”, ”Usa Globalizării”, ”Mă răzvrătesc”, ”Dă-i Doamne bine românului”, ”Cuza, poporul strigă numele tău”, ”Să fii model”, ”Prăpăd fără lopată”, ”Tara mea un diamant” , ”Strămoșii ne cheamă”, ”Unirea operă înaltă”,” La casa de nebuni”, ”Rădăcini”, ”Azi te întorci la tine-n sat”, ”Diaspora vibrează”, ”Suflet de emigrant”, ”Să vrem să fim mai buni”, ”Dor de draga Românie”, ”Același tricolor”   
Mulțumesc domnului ambasador George Calin pentru includerea  creațiilor mele literare, mă consider norocoasă  sa fiu unul dintre scriitorii prezenți în această minunată lucrare și ii felicit din inimă pe realizatorii  ei cât și pe colegii scriitori care au contribuit prin creațiile lor la frumoasa reușită!
Luceafărul din Vale,  revistă de literatură cultură și artă , anul 4 nr 5-6-7-8  editura LUCVALKEN  Petroșani, Romania 2021
Revistele  Luceafărul din Vale vin de la Petroșani de la doamna  redactor șef și  director Kessy Ellys Nychollas  neobosita și extraordinara editoare  care  coordonează antologii, este scriitor,  poet,  artist plastic și cunoscut om de cultură.
Am primit  revistele cu numerele  5, 6, 7 și 8  din anul 2021  așa că le luăm pe rând și le citim cu mare bucurie.Fiecare  număr de revistă are  altă culoare, o grafică frumoasă, un design elegant al coperții  care te invită să le deschizi. Revistele sunt ample și bogate în conținut însumând fiecare revistă peste 60 de autori în cele 80 de pagini.  Paginile încărcate cu  poezii, recenzii, fragmente de cărți,  proză scurtă și diverse articole sunt presărate cu minunate  poze color. 

În revista numărul 5   găsim la pagina numărul 7 prima surpriză: ”PUTEREA VISULUI ” o recenzie a cărții mele  ”Uneori elefanții zboară”, semnata de  prof Aurelia Rinjea  apoi după  câteva pagini de  frumoase poezii ale unor autori cunoscuți  găsim la pagina 15 o alta surpriză,   o prezentare a editurii GLOBART Universum   IN CARTEA  DE INTERVIURI GENESIS, Montreal-Canada, 2021  volumul 1, PERSONALITATI MARCANTE  care lasa amprente  scriitoricesti incontestabile  asupra LITERATURII ROMANE CONTEMPORANE , scriitoarea  Kessy Ellys Nycholas-Romania iar la pagina 17 este  prezentata scriitoarea Mihaela CD, un cv  al activității artistice și literare. 
 În revista numărul 6 găsim la pagina numărul 7 Prefața  cărții  ”PAȘI DE CATIFEA”-poezii din sufletul meu pentru sufletele voastre, Editura Globart Universum  Montreal, Canada,2021  cu titlul ”Spiritul liric in poezia Mihaelei CD”  semnata de domnul Al Florin Tene, Președinte National al  Ligii Scriitorilor Romani, Membru al Academiei  Americano-Romane de Artă și Stiintă.

In revista numărul 7  spre surprinderea mea interiorul este identic  cu numărul 6, deci găsim  aceleași poezii ale acelorași autori pe   aceleași pagini ca și la revista numărul 6 . Spre bucuria  mea  este publicata  la pagina 51  prefața cărții ”PAȘI DE CATIFEA”

În revista numărul 8  găsim la pagina nr 67  o cronică literară ce îmi poartă semnătura ”Descoperind-o pe scriitoarea Gabriela Raucă in ”Simfonia culorilor” ”, cronică ce m-a bucurat profund  recitind-o. Mi-am adus  aminte cum am întâlnit un om  absolut minunat  pe calea undelor și cum prin citirea cărții sale de poezii ”Simfonia culorilor”  am descoperit  cât de mult rezonăm  cât de mult ne asemănăm  în talent creativ, în   sensibilitatea abordării subiectelor. 
Revistele sunt încă  departe de a le fi terminat de  citit și studiat , le am la îndemână căci  urmează să mă mai delectez cu conținutul lor în zilele următoare căci sunt o bucurie pentru suflet și inimă, o încântare pentru ochiul însetat de frumos. Mulțumesc doamnei Kessy Ellys Nycollas  pentru  truda depusă zi de zi în  slujba culturii și a literaturii și pentru bucuria de a mă regăsi  în revistele Luceafărul din Vale. Felicit toți creatorii de  frumos ce-și împart cu generozitate  din harul cu care au fost înzestrați cu cititorii. 

 Iată cum  o zi care  părea total compromisă, cu vreme urată și viscol năpraznic, s-a transformat  miraculos într-o zi extrem de fericită, plină de spiritul Crăciunului datorită  postașului meu care a fost și la propriu și la figurat  un adevărat Moș Crăciun care  mi-a readus zâmbetul pe buze și fericirea în suflet! 

Mulțumesc din inimă doamnei Iulia Vlad  adevăratul Moș Crăciun fără de care  toate aceste bucurii și surprize  nu ar fi  existat! 
Moș Crăciun stă în fiecare dintre noi, toți putem să aducem un zâmbet  și o  bucurie  cuiva. Fii și tu un Moș Crăciun pentru cei  din jurul tău!      
Mulțumesc  din suflet tuturor  celor care  ne-ați trimis cărți  și  vă dau întâlnire  data viitoare când vine postașul…

Mihaela CD

  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns