Eveniment. Desene realizate de Brâncuși, expuse la Târgu Jiu
Sâmbătă, 19 februarie, la Târgu Jiu, în Parcul „Constantin Brâncuși”, a fost vernisată Expoziția „Întâlnire cu Brâncuși”, realizată de Asociația culturală Tătărescu și Asociația cultural-istorică Pleniceanu, în cadrul Colocviilor Brâncuși, 146 de ani de la nașterea marelui sculptor.
„Am prezentat publicului din Târgu Jiu, dar și turiștilor veniți să viziteze operele de pe Calea Eroilor, la 146 de ani de la nașterea sculptorului gorjean, 14 desene realizate de Constantin Brâncuși, aflate în colecții private din țară și străinătate, scoase în ultimii ani la licitație. Reproducerea desenelor realizate de Brâncuși s-a executat la o rezoluție de calitate a tiparului, acestea fiind expuse sâmbătă, 19 februarie, în Parcul „Constantin Brâncuși”, la Masa Tăcerii. Expoziția organizată de Asociația culturală Tătărescu, în colaborare cu Asociația cultural-istorică Pleniceanu, a făcut parte din programul evenimentele cultural-artistice organizate la Târgu Jiu, în cadrul Colocviilor Brâncuși, de către Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”. Suntem la cea de-a doua ediție a evenimentului „Întâlnire cu Brâncuși”, a declarat Marinela Strîmbulescu, președinte al Asociației culturale Tătărescu.
Brâncuşi era un desenator extraordinar, tocmai în sensul că nu simţea desenul ca pe o etapă intermediară a unei alte opere. Acest sentiment se desluşeşte şi în desenele sculptorului, căci niciodată acestea nu sunt ceea ce se înţelege de obicei prin „desen de sculptor”, schiţă pentru o viitoare lucrare, etapă premergătoare a unei opere tridimensionale.
Expoziția organizată în aer liber, la Masa Tăcerii, din Târgu Jiu, oraș care deține cea mai importantă lucrare monumentală a părintelui sculpturii moderne, concept artistic și arhitectural urban brâncușian, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, a cuprins desene realizate de cel mai cunoscut artist român din întreaga lume în perioada 1910 și 1948. „Desenele lui Brâncuși sunt și astăzi prea puțin, spre deloc, cunoscute de publicul larg, dar și de către artiști sau oameni de cultură. Puține dintre ele au ajuns în spațiul public, fiind prezentate de către casele mari de licitații. Este unul dintre motivele pentru care am dorit să prezentăm la Târgu Jiu, câteva dintre aceste desene”, spune Marinela Strîmbulescu, care a organizat în ultimii ani mai multe evenimente culturale dedicate sculptorului Constantin Brâncuși.
Asociația culturală Tătărescu susține prin acțiuni și evenimente promovarea valorilor culturale și istorice românești, aprofundarea cunoașterii, respectării și valorificării culturii tradiționale, promovarea și dezvoltarea trecutului cultural, implicarea în apărarea, conservarea și îmbunătățirea patrimoniului cultural material și imaterial național, atragerea de fonduri nerambursabile pentru organizarea de activități culturale, istorice și educative, precum și de păstrare în memoria posterității a soților Arethia și Gheorghe Tătărescu. Realizarea Ansamblului monumental „Calea Eroilor“ se datorează Arethiei Tătărescu, soţia marelui om politic Gheorghe Tătărescu. Ea este cea care i-a cerut lui Brâncuşi să realizeze o operă închinată eroilor în Târgu Jiu.
- MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook