Marinela Strîmbulescu: Autoritățile de la București amână deciziile importante în agricultură. Mai mult sprijin pentru tinerii fermieri!

Marinela Strîmbulescu oferă de aproape 15 ani servicii de consultanță pentru accesare de fonduri europene nerambursabile, elaborare proiecte pe diverse programe de de finanțare, asistență implementare și consiliere, fiind unul dintre cei mai apreciați consultanți din România. Aceasta afirmă că agricultura a devenit în ultimii ani un sector lovit puternic de fenomenul de îmbătrânire demografică, care s-a accentuat semnificativ.

Fără consolidarea economiei naționale prin susținerea de către stat a fermierilor mici și mijlocii, investiții în agricultură și protecționism alimentar, afirmă Marinela Strîmbulescu pe siteul agroeuroconsult.com, este tot mai evident că la nivelul Europei ne îndreptăm spre o criză alimentară severă, provocată de pandemie și de războiul de la granița României. Instituțiile internaționale au avertizat în ultimele luni despre acest pericol. Autoritățile de la București amână deciziile importante pentru principalul motor economic al României la această oră: Agricultura.

Se observă ușor dezechilibrul major al proporției tinerilor și a bătrânilor care activează în sectorul agricol. Astfel că, din cele puțin peste 813.000 de cereri depuse în campania de anul trecut la APIA, mai mult de jumătate aparțin fermierilor cu vârsta de peste 60 de ani. În timp ce avem circa 1.000 de fermieri sub vârsta de 20 de ani și 35.000 de fermieri cu vârsta de până în 30 de ani, problema este una cu adevărat serioasă.

Este evidentă necesitatea infuzării fondurilor europene cu predilecție pentru instalarea tinerilor atât în domeniul agricol, cât și în cel non-agricol, prin alocații financiare mărite, în vederea unei dezvoltări economice durabile a mediului rural, a repopulării satelor românești și reînoirii generațiilor de agricultori.

Mai mult decât atât, legislația națională restrictivă în sectorul procesării produselor agroalimentare față de toate celelalte state membre și peste regulamentele europene, face din România un etern exportator de materie primă și un importator de produse cu valoare adăugată!

Atragem atenția asupra alocărilor financiare mici pentru tinerii fermieri în următorul Plan Național Strategic insuficiente pentru a rezolva problemele prezentate mai sus. La acestea se adaugă politica păguboasă a documentelor de accesare, în sensul în care banii europeni acordați tinerilor fermieri nu au creat ulterior sustenabilitatea sectorului agricol în mediul rural. Direcționarea banilor europeni în mare parte către fermierii mari din perioada de preaderare și până în prezent nu au rezolvat problema dezvoltării rurale.

Am sperat că vom lăsa în urmă interesele partinice și beneficiile acordate procesatorilor externi și că vom înțelege necesitatea ca România să treacă la următorul nivel, cel al procesării materiei prime. Dar nu se întâmplă!

Sprijinul acordat pentru tinerii fermieri ar trebui să fie mai bine direcționat, astfel încât să stimuleze o reînnoire eficace a generațiilor. Pentru că schimbul de generații este necesar în menținerea unui nivel ridicat al calității și siguranței alimentare din România, dar și a dezvoltării economice, consider că această temă este una de interes național și trebuie acționat în consecință, prin dezbateri, analize, dar mai ales prin soluții eficiente. Reiterez mesajul pe care l-am transmis în presă, în ultimii ani: Politica agricolă nu poate fi făcută din birou! Adevărații specialiști sunt cei care de ani buni asigură României produse agroalimentare sănătoase și proaspete.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns