Vernisaj. Expoziția „Rodica Popescu 90”, un omagiu adus regretatei artiste, la nouă decenii de la nașterea sa

Marți, 12 aprilie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” (sediul din str. Geneva, nr. 8, Târgu Jiu) va avea loc vernisajul expoziției „Rodica Popescu 90”, un omagiu adus regretatei artiste, la nouă decenii de la nașterea sa. Vor fi expuse lucrări realizate în tehnici diferite, mai exact lemn, grafică și pictură pe pânză.

Rodica Popescu (1932-1967) a fost o artistă complexă, cu o operă bogată, în ciuda vieții sale scurte. Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu are, la Muzeul de Artă, cea mai importantă colecție publică a artistei, aproximativ o sută de lucrări pe lemn, pânză sau hârtie. Dintre acestea, unele fac parte din expoziția de bază a muzeului, iar restul sunt valorificate prin expoziții temporare.

Rodica Popescu s-a născut la București, la 12 aprilie 1932. Între 1939 și 1949 urmează cursurile primare și liceale în București, iar între 1950 și 1955 urmează cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, având ca profesor pe Alexandru Ciucurencu. Între 1955 și 1965 participă cu lucrări la multe expoziții de stat. În 1963 deschide o expoziție cu lucrări de artă monumental-decorativă, împreună cu Zoe Băicoianu și Dan Parocescu la Galeriile Fondului Plastic din Bulevarduș Nicolae Bălcescu, București.

În 1964 realizează vitralii pentru sediul O.N.T. din București. În același an face o lucrare monumentală, împreună cu Dan Parocescu, pentru Hotelul „Aro” din Brașov. Tot în 1964 realizează, împreună cu alți artiști, vitralii, între care și cel pentru sediul Intreprinderii Simca din Franța, precum și pentru sediile O.N.T. de la Londra și Paris. În 1965 creează o suită de reliefuri în lemn policrom cu care organizează, în 1966, o expoziție la Galeriile Fondului Plastic din Bulevardul Magheru, București. În 1967, la 31 mai, părăsește această lume, la numai 35 de ani.

„O serie omogenă, excepțională de studenți. .. tot atât de excepțională era și această fată printre ei. Strălucea. Era dublată de o sensibilitate pe care băieții mai puțin o aveau. Pe lângă talent era și deosebit de inteligentă. Avea „cap”. Și pe deasupra, era foarte, foarte muncitoare și o colegă minunată. Calități pe care nu le întrunesc decât prea puțini, calități esențiale pentru un pictor. Rodica Popescu a fost o excepție din toate punctele de vedere”, spunea artistul Alexandru Ciucurencu, cel care i-a fost și profesor.

„Toată perioada studenției am fost prieteni. Atelierul lui Ciucurencu ne-a unit și fiecare clipă era dedicată studiului. Rodica Popescu a muncit cu pasiune și dăruire, fapt care și-a găsit rod în calitățile alese ale lucrărilor de mai târziu. Opera sa stă și va sta mărturie…” (Constantin Piliuță).

Sala de la intrarea în Muzeul de Artă Târgu Jiu găzduiește opere ale acesteia, de pictură şi sculptură în lemn. Singurele referiri la artistă și arta sa sunt tot din 2012, când lucrări ale artistei au făcut parte din expoziția „Arhetipuri sculpturale. Sculptura în lemn. 1918–1999”. Curatorul expoziției a fost Ana Zoe Pop, specialist în cadrul Secţiei de Artă Românească Modernă.

Expoziţii personale: 1963 – Expoziţie cu lucrări de artă monumental-decorativă (împreună cu Zoe Băicoianu şi Dan Parocescu), Galeriile Fondului Plastic, Bd. Nicolae Bălcescu, Bucureşti, România;1966 – Expoziţia personală, Galeriile Fondului Plastic, Bd. Magheru, Bucureşti, România;1974 – Expoziţie retrospectivă, Ateneul Român, Bucureşti.

Expoziţii de grup: 1955 – 1965 – Participă la cele mai importante saloane municipale şi expoziţii de stat; 2012 – Arhetipuri sculpturale. Sculptura în lemn. 1918-1999, Muzeul Naţional de Artă al României, Bucureşti, România (expoziție însoțită de catalog realizat de Ana Zoe Pop și Ioana Vlasiu). Expozitia a fost formată din 75 de piese de sculptura in lemn din patrimoniul Galeriei Nationale a MNAR, create in perioada 1918 – 1999 de 22 de artisti: Hans Mattis-Teutsch, Milita Petrascu, Borgo Prund, Romul Ladea, Szervátiusz Eugen, Ion Vlasiu, Vida Geza, Constantin Aramescu, Kós András, Balogh Peter, Naum Corcescu, Ovidiu Maitec, Gabriela Manole Adoc, Ion Alin Gheorghiu, Mircea Stefanescu, Alexandru Gheorghita, Gheorghe Iliescu-Calinesti, Rodica Popescu-Racotă, George Apostu, Laurentiu Mihail, Constantin Popovici, Adrian Popovici.

Lucrări: 1964 – realizează vitralii pentru sediul O.N.T., București, România; lucrare monumentală realizată împreună cu Dan Parocescu, Hotel „Aro”, Brașov, România; vitralii, între care și pentru sediul Întreprinderii Simca din Franța și pentru sediile O.N.T. de la Londra și Paris; 1965 – creează o suită de reliefuri în lemn policrom, folosite ulterior în expoziția personală din 1966.

Lucrări în colecții publice: Muzeul Naţional de Artă al României, Bucureşti, România; Muzeul Județean Gorj, România.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns