Sunt egale în drepturi statele membre UE? Ursula von der Leyen: “Tratatele Uniunii Europene ar putea fi schimbate cu votul a doar 14 membri. Ungaria nu ar putea să se mai opună sancțiunilor împotriva Rusiei” | VIDEO
Germania și Franța s-au mobilizat pentru a elimina drepturile de veto din statele membre naționale, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, solicitând săptămâna aceasta încetarea consimțământului unanim în UE cu privire la domenii importante de politică, cum ar fi sănătatea, politica externă și apărarea, informează R3Media.
Mișcarea radicală, care ar duce probabil la un superstat european, a fost deja respinsă de 13 state membre, politicieni apropiați de guvernul de guvernământ al Poloniei indicând că reprezintă o cedare de putere, o amenințare la adresa suveranității naționale și un semn că „Berlinul vrea să conducă Europa.”
Deși consensul popular este că o astfel de schimbare a tratatului nu poate avea loc fără consimțământul unanim al tuturor națiunilor, există și oameni care susțin contrariul.
Fostul comisar european Ferdinando Nelli Feroci, care este în prezent președinte al Institutului de Afaceri Internaționale, a dezvăluit, în timpul unui interviu acordat Il Giornale, că este convins că este posibil să se revizuiască tratatele UE.
Potrivit lui Feroci, articolul 48 din tratatul UE permite ca doar un stat membru, sau Parlamentul European sau Comisia, să inițieze o propunere de revizuire a tratatelor și apoi să înceapă procesul prin convocarea unei convenții.
„Un vot cu majoritate simplă a Consiliului European îl poate pune în mișcare. Adică, odată ce cineva a prezentat propunerea, iar în acest caz, Parlamentul European va fi cel care o va face, pentru că a anunțat-o deja, Consiliul trebuie să se pronunțe și poate face acest lucru cu o majoritate simplă a membrilor săi”, a spus Feroci, adăugând că 14 state ar fi suficiente pentru o astfel de modificare a tratatului.
Recent, 13 țări membre și-au reiterat opoziția față de revizuirea tratatelor. Potrivit lui Feroci, o decizie a Consiliului European cu o conferință interguvernamentală poate realiza revizuiri mai simple și mai direcționate asupra dispozițiilor individuale. Toate parlamentele UE ar trebui să ratifice o astfel de modificare pentru ca aceasta să intre în vigoare.
Feroci nu vede să se întâmple nimic înainte de summitul Consiliului European din iunie și a explicat că țările care rămân împotriva trecerii de la unanimitate la majoritatea calificată se tem de pierderea suveranității lor, transmite R3Media.
Poziția Ungariei
„De mai bine de o săptămână caută un acord. Ea reflectă dificultățile de a depăși regula unanimității. Nu am simpatii pentru Ungaria lui Orbán, dar pot să-i înțeleg poziția”, a spus Feroci.
„Depinde foarte mult de țițeiul rusesc, nu are nicio posibilitate de achiziție pe mare, iar astăzi nu se poate lipsi de petrol de la Moscova. Este un exemplu de interese naționale vitale care sunt în joc”, a adăugat Feroci, referitor la eforturile actuale ale UE de a sancționa importurile de petrol rusesc.
Dacă tratatele ar fi schimbate, ar putea produce o consolidare majoră a puterii la Bruxelles. De exemplu, Ungaria nu ar putea să se opună sancțiunilor asupra energiei rusești, un act despre care guvernul țării susține că ar duce la prăbușirea economiei sale și o criză economică majoră, conform Remix News.
Nota redacției: Această atitudine a “marilor puteri europene” este îndreptățită încă de la constituirea UE, deloc democratică, așa cum eronat cred toții visătorii imperialiști. Se știu prea bine prerogativele statelor membre fondatoare, iar asta este o consecință a unui demers politic european centralizat și absolutist, nicidecum democratic. (Foto: playtech.ro)
- MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet.
- Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici
- Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook
MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează