Arhivele Naționale ale României CENZUREAZĂ accesul la documente. Istoricul Mircea Stănescu: O situație halucinantă, suntem proiectați direct în anii 1950. Mai lipsesc doar „duba neagră” și bătaia la tălpi!

Foto: cultural5.ro

Arhivele Naționale ale României au anunțat, joi, 26 mai, că toate documentele din arhivă solicitate la sala de studiu trebuie verificate anterior, existând posibilitatea ca unele unități arhivistice solicitate să nu poată fi date spre cercetare.

În comunicatul postat pe pagina de Facebook se precizează că măsura a fost luată „în vederea asigurării respectării măsurilor cu privire la protecția informațiilor clasificate.” Comunicatul a fost transmis de Arhivele Naționale la câteva săptămâni după ce mai mulți arhiviști au reclamat că reclamă că serviciile secrete au distrus documente din trecutul recent al României, informează Rost Online.

Mai multe despre acest subiect  aici.

Iată anunțul Arvihelor Naționale ale României:

„În atenția utilizatorilor serviciilor Sălii de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale.

Ca urmare a necesității verificării prealabile a conținutului unităților arhivistice solicitate la sala de studiu, în vederea asigurării respectării măsurilor cu privire la protecția informațiilor clasificate, vă informăm că există posibilitatea apariției unor întârzieri în onorarea cu promptitudine a comenzilor și chiar posibilitatea ca unele unități arhivistice solicitate să nu poată fi date spre cercetare.

Până la realizarea unei evidențe care să permită cunoașterea anticipată a cuprinsului unităților arhivistice din punct de vedere al informațiilor clasificate conținute, ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri create.”

Istoricul Mircea Stănescu: Suntem în război cu Memoria și Istoria țării noastre! Să nu ne lăsăm până ce nu va rămâne piatră pe piatră!

În urmă cu câteva zile, istoricul Mircea Stănescu dezvăluia pe blogul său că mai mulți cercetători, doi arhivari și doi istorici, sunt cercetați de DIICOT- crima organizată și terorism! – pentru că au avut acces, au citat, au publicat documente ștanțate cu „secret“ din perioada comunistă, dar și a lui Franz Josef ori Maria Tereza.

Operațiunea s-a desfășurat cu tot tacâmul de rigoare: percheziții domiciliare, ridicare de hard-uri, CD-uri, volume de documente, fotocopii. Astfel, arhiviștii și istoricii au ajuns criminali de Stat, scrie istoricul.

„Am ajuns la o situație halucinantă prin care suntem proiectați nu în anii 1980, ci direct în anii 1950 – mai lipsesc doar „duba neagră“ și bătaia la tălpi!

Ca să fim expliciți: Arhivele Naționale sunt pline de astfel de documente, care în mod curent merg la Sala de Studiu, sunt folosite pentru cererile ce au în vedere drepturile cetățenilor. Vizate sunt în primul rând cele ale comunismului, dar și altele, pe scurt: tot ceea ce este ștanțat cu „secret“, indiferent de emițător și perioadă.

Prima consecință este că prin impunerea acestei viziuni a „serviciilor“ asupra arhivelor, arhivistul își pierde statutul și devine o simplă anexă a acestora: autonomia, capacitatea sa de analiză, responsabilitatea față de cetățean în calitate de funcționar public sunt dintr-o dată anulate. Cea de-a doua consecință este că istoria care se va mai putea scrie în urma acestui mod de a proceda, ce combină distrugerea cu restricția, nu va mai fi una verosimilă, ci convenabilă, edulcorată, calpă, irealistă, de paradă.

Pentru că această viziune pare deja să triumfe fără nici o opoziție notabilă din partea celor interesați, de-acum înainte va exista un modus operandi: tot ceea ce dorești să distrugi, toate urmele pe care vrei să le ștergi vor fi ștampilate cu secret”, avertizează istoricul Mircea Stănescu, citat de revista Rost Online.

Foto: cultural5.ro


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns