Mersul nu este ușor
De aproape 50 de ani, inginerii din întreaga lume au încercat să construiască roboți umanoizi capabili să meargă stabil și eficient ca oamenii. Deși s-au făcut progrese considerabile, ei sunt încă departe de a atinge acest obiectiv.
Chiar și simularea satisfăcătoare unui singur sistem articular și muscular al corpului, utilizat în mers – cum ar fi complexul gleznă/picior sau genunchiul sau complexul șold/pelvis – prezintă provocări uriașe de inginerie.
Un picior robotic ideal, de exemplu, așa cum a subliniat o lucrare recentă,[1] ar avea cel puțin aceste trei caracteristici umane: un călcâi flexibil (pentru absorbția șocurilor), flexiunea degetelor (pentru eficiență energetică și pentru a rămâne în poziție verticală când stați nemișcați) și o talpă arcuită și flexibil ce se poate rigidiza în puncte critice în timpul fiecărui pas (pentru recuperarea energiei – mimând mecanismul vinciului al piciorului uman – și pentru absorbția șocurilor).
De asemenea, o gleznă robotică trebuie să fie capabilă să stocheze și să elibereze energie la momente adecvate în timpul fiecărui pas, pentru a atinge eficiența energetică a gleznei umane.
Care este progresul până acum în implementarea acestor caracteristici ale complexului gleznă/picior? „Datorită complexității lor tehnice”, scrie în lucrare, „toate aceste proprietăți asemănătoare omului nu sunt încă disponibile într-o singură soluție gleznă-picior.”1
În plus, provocarea generală cu care se confruntă inginerii este interacțiunea dintre diferitele componente implicate în locomoția bipedă umană – o cheie pentru stabilitate și eficiență. De exemplu, genunchiul, locul de acțiune pentru mulți dintre mușchii picioarelor care sunt cruciali pentru înaintare, joacă un rol central pentru transferul de energie între genunchi și șold și gleznă. Iar la roboți s-a demonstrat că acționarea articulației degetelor poate reduce în mod util viteza cu care articulațiile genunchiului trebuie să se miște și poate crește viteza de mers și lungimea pasului. (…) – continuarea pe facerealumii.ro.
Autor: David Catchpoole
Sursa: viataverdeviu.ro
[1] Torricelli, D. și alți 9, Human-like compliant locomotion: state of the art of robotics implementation systems, Bioinspir. Biomim. 11(5):1002, 22 August 2016. (…)
- MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet.
- Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
- Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.
MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează