SUA: Începutul sfârșitului pentru „dreptul la avort”. O zi pentru istorie. Meritul președintelui Trump

Foto: Pro Vita

După 50 de ani și zeci de milioane de vieți pierdute, tribunalul constituțional al Statelor Unite a pus capăt unuia dintre cele mai permisive regimuri ale avortului din lume și a abrogat una din cele mai grave erori judiciare ale istoriei.

Azi (24 iunie – n.n.), decizia din dosarul „Roe contra Wade”, care a conferit avortului, începând cu 1973, un inexistent statut de drept constituțional, intangibil aproape, în America și a avut efecte de ricoșeu în întreaga lume, a fost abrogată.

La fel ca atunci, și ziua de azi va avea implicații internaționale majore, pozitive de data aceasta, pentru recunoașterea dreptului la viață înainte de naștere.

LĂUDAT SĂ FIE DOMNUL!

Hotărârea, venită în urma judecării unei cauze care a vizat constituționalitatea unei legi din statul Mississippi (cauza Dobbs v Jackson Womens Healthpdf aici) a fost luată cu majoritate de 6 la 3. O bună parte din merit o are una din cele mai surprinzătoare figuri ale politicii moderne: președintele Donald Trump. Toți cei 3 judecători nominalizați de el la Curtea Supremă – Brett Kavanaugh, Neil Gorsuch și Amy Coney Barrett – au votat pentru abrogarea Roe, împreună cu Clarence Thomas, Samuel Alito și prim-judecătorul John G. Roberts.

Putem considera hotărârea istorică de azi drept o consecință a alegerii, în 2016, a președintelui Trump, cel care și-a dobândit, prin consecvență și curaj, un loc în galeria marilor oameni de stat.

Consecințe juridice

Decizia afirmă că în cauza Roe „s-a greșit în mod flagrant de la bun început”, că în Constituția Statelor Unite nu este precizat nimic despre avort și că deciziile în „problema avortului” ar trebui să fie redate „reprezentanților aleși ai poporului” – adică legislativelor statale.

Deși nu interzice, propriu-zis, avortul, magntitudinea sentinței atinge maximul scalei judiciare și politice:

  • constată că ceea ce vreme de aproape 50 de ani a fost considerat un drept constituțional, considerat intangibil, s-a întemeiat pe o eroare judiciară;
  • reglementarea regimului juridic al avortului va redeveni politică și nu va mai fi una a instanțelor de judecată; cu alte cuvinte, semnalul dat este acela că judecătorii trebuie să revină la aplicarea strictă a legii, respectând viziunea originalistă (conservatoare) în loc să „creeze” legi noi (așa cum fac de obicei judecătorii numiți de Democrați);
  • fiecare stat ar urma să aibă propria legislație. În mod previzibil, legislația va varia de la o prohibiție cvasi-totală în statele conservatoare la permiterea liberă, potențial până la naștere, a avortului în statele „liberale”;
  • chiar dacă nu va marca finalul avortului, întrucât nu va oferi protecție juridică constituțională copilului nenăscut, abrogarea hotărârii „Roe c Wade” pune capăt supremației ideologice a feminismului modern, care și-a întemeiat întreaga retorică a egalității pe pretenția absurdă că aceasta nu poate fi realizată decât acordând femeilor dreptul de a curma existența altei ființe umane. (sursa: Provita Bucureşti)

  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns