GALA ARTELOR, ediția a III-a, o sărbătoare a excelenţei și a sufletului!

GALA ARTELOR LA CEAS ANIVERSAR

Zi superbă și însorită a lunii gustar, 27, mai precis, grădina de vară a Domeniului Roman fiind pregătită și decorată pentru festivitatea ce urma să aibă loc în după-amiaza acelei zile, GALA ARTELOR LA CEAS ANIVERSAR, ediția a III-a, ocazie cu care revista de artă și cultură ,,POEZII PENTRU SUFLETUL MEU” își aniversează 3 ani de existență în format tipărit și 4 ani de când exista online.

Desigur, așa cum semnificația lui gustar se referă la belșugul roadelor ce sunt oferite de livezi și câmpii, voi face o paralelă privind belșugul în numărul Diplomelor de Excelență oferite laureaților acestei de-a III-a ediții a GALEI ARTELOR în semn de recunoștință, pentru merite deosebite în păstrarea și promovarea culturii, a valorilor și a tradițiilor românești, aici pe tărâm canadian.
O amplă festivitate ce a adus în fața publicului 62 de laureați la cele 6 secțiuni: scriitori, artă și design, media/regie/film, interpreți, instrumentiști și români cu care ne mândrim, iar în acest context doresc să menționez complexitatea organizării evenimentului pentru ca totul să se desfășoare în optime condiții. O armată de oameni inimoși și sufletiști și-au adus aportul la pregătirile tehnice și decorative înaintea sosirii oaspeților.
Ora 15.00 fiind anunțată pentru începerea festivității, sosesc și primii invitați, doamne cu rochii de seară, alături de domni eleganți cu papion sau cravată, pășesc pe aleea de covoare roșii de la intrare, într-o atmosferă de mare sărbătoare fiind primiți cu un pahar de șampanie rece și o revistă ,,Poezii pentru sufletul meu.” Rând pe rând sosesc alți și alți invitați, astfel că în scurt timp grădina de vară a Domeniului Roman părea neîncăpătoare numărului mare de participanți veniți. La sosire, invitații au fost conduși la mesele și locurile desemnate de gazdele noastre, staff-ul Domeniului Roman, apoi s-au ciocnit pahare, s-au strâns mâini și s-au făcut poze pe covorul roșu. Pe fețele radioase și zâmbitoare, puteai citi satisfacția și bucuria revederii cu prieteni dragi sau cunoștințe din comunitatea românească, iar unii oaspeți au venit însoțiți de prieteni de alte naționalități pentru a împărtăși cu ei emoțiile decernării diplomelor și atmosfera înălțătoare a unui asemenea moment.

Era mai mult decât palpabilă energia pozitivă debordantă ce învăluia atmosfera Galei. Razele soarelui despicate în zeci de fascicule de frunzișul pădurii păreau niște lasere imense aurii provenite din fundalul scenei decorat de verdele crud al pădurii de arțari. Clinchetul paharelor de șampanie se îmbina armonios cu trilul de păsări pentru a crea o odă a bucuriei, a revederii și prieteniei sincere. În această splendidă ambianță, distinsa prezentatoare, doamna Edviga Iordachi, și-a făcut apariția pe scenă pentru deschiderea Galei, rostind cuvântul de bun venit! După un binemeritat ropot de aplauze, aceasta a făcut o scurtă  prezentare a programului serii, prima parte a programului fiind atribuită prezentării laureaților, intercalate cu luări de cuvânt, momente artistice și lansarea antologiei Galaxy, urmând ca, în a doua parte, scena să revină în întregime artiștilor. 
Primul invitat pe scenă a fost Maestrul Marius Baețică, virtuoz violonist care a încântat publicul cu frumoasa melodie Adagio, fiind îndelung aplaudat de public. A urmat apoi pe scenă poetul Lilian Curevici, care a recitat propria creație, poezia intitulată „Lui Eminescu”. La scurt timp, am fost eu invitat la microfon, în calitate de senior editor al revistei ,,Poezii pentru sufletul meu” și al Editurii Globart Universum, editura ce a publicat antologia Galaxy lansată la Gală.
În speech-ul meu, am adresat mulțumiri oaspeților, referindu-mă apoi la realizările Editurii Globart Universum și punând accent pe antologia Galaxy în 4 volume, cea mai recentă și grandioasă antologie literară, care reunește între coperțile sale 147 de autori români de pe întreg mapamondul, realizând astfel și lansarea oficială a celor patru volume.

Tânăra interpretă de muzică ușoară, Cristiana Damian, sosită din România, a urcat pe scenă pentru a încânta publicul cu superba melodie „Tu n-ai avut curaj”, satisfacția publicului fiind confirmată de un  ropot prelungit de aplauze. Artistul profesionist al teatrului muzical din Montreal, domnul Leonid Șaramet, a fost ovaționat, fiind mult apreciat de public, în urma unei superbe interpretări profesioniste a celebrei  operete „O SOLE MIO”.

După aceste momente artistice, prezentatoarea Edviga Iordachi a făcut o scurtă prezentare a scriitoarei Mihaela CD, concluzionând că, datorită faptului că a fondat revista Poezii pentru sufletul meu în 30 octombrie 2018, noi avem acest eveniment aniversar și anume, Gala  Artelor! Mihaela CD, invitată la microfon, a făcut o prezentare generală a revistei, neuitând să mulțumească tuturor celor implicați în organizarea, logistica, redactarea, editarea, tipărirea, transportul revistei. A mulțumit colaboratorilor, posturilor de radio, revistelor partenere și tuturor celor care au făcut, prin aportul lor, ca această revistă să continue să existe, neuitând nici de cei care au ajutat la organizarea și realizarea Galei Artelor.
Acest eveniment de anvergură presupune un efort susținut și de durată, deoarece Gala Artelor nu se desfășoară doar ca și eveniment cultural-artistic și aniversar la Montreal, ci și în revista online, fiind un moment festiv pentru toți colaboratorii din lume, care iată coincide, pentru a doua oară, cu Ziua Limbii Române, prilej cu care revista Poezii pentru sufletul meu și Editura Globart Universum oferă diplome și premii pe mai multe categorii. În discursul său, Mihaela CD a precizat că listele cu toți laureații GALEI ARTELOR vor fi publicate atât în revista online, cât și în revista tipărită numărul 10/2022, după care a anunțat că urmează momentul mult așteptat al decernării premiilor, GALA LAUREAȚILOR.
Prima secțiune a fost cea a scriitorilor, fiind prezentați fiecare cu o scurtă introducere, urmată de decernarea Diplomei de Excelență, un scurt cuvânt al laureatului și o fotografie. Bucuria și lacrimile de fericire, emoția din glas și aplauzele publicului au confirmat încă o dată atmosfera înălțătoare a unui astfel de moment de recunoștință și apreciere. Laureații au fost felicitați și îmbrățișați de cei dragi, au primit buchete de flori, iar clipele de bucurie vor rămâne cu siguranță amintiri de suflet. 
Au urmat apoi alte trei momente artistice prezentate, rând pe rând, de „charmanta” prezentatoare, doamna Edviga Iordachi. Solistul și fondatorul ansamblului de copii „HOOLA HOP”, domnul Slava Lapin, cel care scrie și muzica, face și versurile, face aranjamentele și filmările, a interpretat melodia „Toamna,  dragoste”, urmat de Elena Grădinaru, o bună prietenă și susținătoare a autoarei MIHAELA CD, care a recitat poezia „N-am timp ca să fiu nefericită”, aparținând autoarei Mihaela CD, iar apoi Téa, o tânără artistă de numai 12 ani, a încântat publicul cu melodia „Toamna” din repertoriul formației Hoola Hop, fructul creației lui Slava Lapin.

A doua secțiune a Galei Laureaților a fost Artă și design, invitând pe scenă artiști și designeri de vârste diferite, de la juniori care realizează desene, grafică și pictură digitală, continuând cu designeri în domeniul floral și vestimentar până la seniori, artiști consacrați în pictura pe pânză și icoane pe sticlă. Unii dintre laureații Galei se aflau pentru prima dată pe scena Galei Artelor, dar alții, continuându-și activitatea, erau deja la a doua sau a treia participare, fiind răsplătiți pentru meritele lor. Atmosfera de bucurie și zâmbete era contagioasă, iar fericirea plutea în aer.

Binecunoscuta interpretă de muzică populară, Paula Alecu, a încântat audiența cu melodia „De-ar ști cucul să vorbească”, după care poeta Mihaela CD a recitat poezia creație proprie „Lăsați-mi versul”, ambele fiind răsplătite cu aplauze generoase ale publicului. A urmat ce-a de-a treia secțiune a Galei Laureaților: Media/regie/film, fiind invitați pe scenă realizatori de emisiuni, jurnaliști și editori de imagine, fiecăruia fiindu-i prezentată pe larg activitatea. Bucuria publicului s-a manifestat nu doar prin aplauze, ci și prin zeci de aparate de fotografiat care pozau și filmau momentele de trăiri incandescente ale Galei.
Talentatul Dacian Iucu a recitat și interpretat într-o manieră proprie, originală, poezia autoarei Mihaela CD „Dați bunătate”, fiind și el răsplătit de minunatul public, urmat de două momente muzicale deosebite: îndrăgita solistă Cătălina Mirică a interpretat melodia „Nouraș”, o melodie ce îi scoate în evidență deosebitele calități vocale, fiind bine primită de public și apoi solista de muzică populară Aurelia Micu  Carvatchi, care a interpretat melodia „Pe pârâu cu pietricele”, fiind acompaniată de soțul său, virtuozul violonist Codruț Carvatchi și la clape de binecunoscutul instrumentist Iulian Gugu. Aceste momente muzicale au fost savurate pe deplin de public, care i-a aplaudat și i-a ovaționat pe minunații artiști.
A urmat o nouă secțiune a Galei Laureaților, când au fost invitați pe scenă interpreți de toate vârstele și  din toate genurile muzicale. S-au evidențiat tinere talente, soliste în plină ascensiune, copii cu un talent excepțional care fac muzică din pasiune, dar cu rezultate uimitoare, fiind câștigătoare la diverse festivaluri și concursuri, dar și cântăreți deja consacrați, iubiți și apreciați de întreaga comunitate, fie că sunt soliști de operă, operetă, muzică populară sau muzică ușoară. Este greu de descris în cuvinte atmosfera înălțătoare, energia pozitivă și vibrațiile sufletești care se simțeau. Toată lumea zâmbea, era o atmosferă de fericire generală, se ciocneau pahare, se felicitau, momente grandioase și de înaltă trăire în armonie cu natura.
Soprana Felicitas Bordeianu Istoc a ridicat și mai mult atmosfera incandescentă în care se afla întreg auditoriul Galei, cu interpretarea absolut superbă a operei ,,Habanera” din opera ,,Carmen de Bizet”, urmată fiind de poetul cantautor Cristian Pavel, care a interpretat la chitară o creație proprie: „Nostalgii de toamnă”. Încântarea publicului, care aplauda frenetic, a fost motivantă pentru artiștii care se perindau pe scenă, iar tânăra solistă Alice Rancu, care a interpretat melodia „Cuvinte Magice”, aparținând lui Slava Lapin, a fost însoțită și de luminițe de telefoane sau brichete care luminau din public ca niște licurici.
Cea de a V-a secțiune a Galei Laureaților i-a cuprins pe instrumentiști și, la fel ca și la celelalte secțiuni, au fost invitați mai întâi juniorii, apoi cei consacrați. În secțiunea instrumentiștilor s-au remarcat profesioniști valoroși ce cântă la: pian, vioară, chitară acustică, flaut, saxofon, chitară bass, muzicuță, fluier, oboi, etc. Fiecare laureat a fost prezentat cu povestea sa de viață, cu realizările sale și fiecare a avut ocazia să spună câteva cuvinte publicului. Seara se lăsase pe nesimțite peste grădina de vară a Domeniului Roman și, privind de pe scenă, grădina de vară părea un dans prelung de lumini, o feerie de steluțe și aplauze.

După binemeritatele felicitări oferite laureaților, diplome, flori, aplauze și fotografii, a urmat un nou calup de momente artistice. Binecunoscuta scriitoare Carmen Ionescu a recitat o superbă poezie, creație  proprie, intitulată: „Românește”, iar, după binemeritatele aplauze, cântărețul de muzică folk Gabriel Roberto Samoilă a interpretat melodia: „Lacrimi pentru tatăl meu”, cu un impact minunat la publicul  care nu obosise și aplauda frenetic.

Talentații instrumentiști Codruț Carvatchi și Iulian Gugu au oferit publicului un mini recital „Cafe concert” de muzică instrumentală, iar binecunoscutul instrumentist Mircea Gheorghescu a interpretat la fluier câteva melodii din folclor, fiind cu toții însoțiți de aplauzele publicului generos.
Cea de a VI-a secțiune a Galei Laureaților a fost secțiunea: Români cu care ne mândrim și care cuprinde personalități din domeniul sportului, învățământului, culturii și științelor, care, prin rezultatele excepționale și prin merite deosebite, ne fac să fim mândri că suntem români, dar și susținători ai comunității culturale, oameni de bine care ajută și participă la organizarea evenimentelor culturale, oameni care ne fac cinste și care au demonstrat că sunt români cu care ne mândrim!
În comunitatea noastră, a românilor din Montreal și din împrejurimi, sunt foarte mulți oameni talentați în diverse domenii, sunt oameni minunați care stau în umbră, deși fac foarte multe lucruri frumoase pentru comunitate. Avem copii talentați, avem copii campioni, avem copii olimpici, suntem o comunitate cu foarte mult potențial, care trebuie scos la lumină și trebuie evidențiat și aplaudat.
Un moment extrem de emoționant și înălțător l-a constituit momentul tortului cu artificii, fiind decorat cu însemnele Galei Artelor, ediția a III-a. În timp ce artificiile își împrăștiau licuricii în văzduh, întreaga grădină a Domeniului Roman răsuna la unison „La mulți ani! Să trăiți o mie de ani!”, melodie a îndrăgitului  interpret Radu Ille, iar laureații, grupați pe două rânduri, afișând Diplomele de Excelență, zâmbeau multitudinii de aparate foto pentru fotografia de grup. O explozie de bucurie și urale învăluia incendiar momentul festiv stropit din belșug cu șampanie.
În a doua parte a Galei Artelor, minunații artiști au dăruit momente muzicale de excepție publicului, până la ore târzii din noapte. În această ambianță efervescentă, ne-a venit greu să ne despărțim unii de alții, dar, într-un târziu, ne-am luat la revedere și ne-am îmbrățișat, spunându-ne „Pe curând!”. Cu siguranță,  momentele Galei Artelor, ediția a III-a, vor avea un loc special în sufletele celor prezenți și vor constitui amintiri de neuitat.

Doresc să adresez tuturor laureaților GALEI ARTELOR profunde FELICITĂRI, cu marea rugăminte să continuați ce știți să faceți mai bine, indiferent de domeniul de activitate, dar, mai cu seamă, să ne faceți mândri că suntem români ori de câte ori veți avea ocazia! Vă mulțumim din suflet pentru că ați acceptat să ne onorați cu prezența! Lucrurile frumoase se realizează cu oameni și pentru oameni cu inimi și suflete frumoase! Doar uniți și prin implicare vom realiza lucruri trainice și mărețe!
Aduc mulțumiri tuturor celor care au fost prezenți la Gala Artelor, ediția a III-a, invitați de onoare ai laureaților și distinșilor oaspeți care au dorit să ne fie alături la frumosul eveniment. Doresc să felicit și să adresez mulțumiri pentru timpul lor prețios tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului, colaboratorilor noștri jurnaliști Ana Maria Surugiu, Adrian Ardelean, școlii Junimea Română, redacția Editurii Globart Universum, echipei Universum Vip Studios, tipografilor, staff-ului responsabil cu audio-vizualul, fotografilor și gazdelor noastre de la Domeniul Roman!
Bunul Dumnezeu să vă fie alături în tot ce faceți, vă așteptăm cu același entuziasm, profesionalism și recunoștință la ediția a IV-a!

Johnny Ciatlos Deak

Johnny Ciatlos Deak
senior editor Globart Universum 
membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România


  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns