Șoareci care mănâncă ardei iuți?

Foto: facerealumii.ro

Multora dintre noi ne plac alimentele picante, dar știm și că produc o senzație de arsură. Deci, majoritatea animalelor le evită – este probabil motivul pentru plantele sunt iuți (precum și pentru a respinge infecțiile fungice transmise de insecte[1]). Senzația de arsură se datorează unei substanțe chimice numite capsaicină, numită după genul Capsicum în care a fost descoperită.

Aceasta stimulează un tip de receptor numit TRPV1, producând senzații similare arsurii și provoacă, de asemenea, aceleași tipuri de răspunsuri inflamatoare. (Veninul unor tarantule provoacă aceeași reacție dureroasă prin stimularea aceluiași receptor.[2])

Cu toate acestea, unii cercetători chinezi au fost intrigați să observe că șoarecii captivi (Tupaia belangeri chinensis) consumă cu plăcere ardei iute.[3] Ei au descoperit că mutația unei singure „litere” în gena pentru TRPV1 reduce sensibilitatea acesteia la capsaicină.[4] Așa că nu sunt atât de deranjați de substanța chimică.

Deci, cum au ajuns să aibă o astfel de mutație când nu există ardei iute în habitatul lor natural? Răspunsul este că aceste habitate conțin un alt tip de ardei, Piper boehmeriaefolium, care conține Cap2, o substanță chimică similară capsaicinei. Deci, mutația care scade sensibilitatea receptorilor este benefică pentru șoareci, deoarece face disponibilă o gamă mai largă de alimente.

Decodificarea propagandei evoluționiste

O astfel de schimbare nu ar fi o surpriză pentru cei informați de un model biblic adecvat al Creației-Căderii. Este unul dintre multele exemple de mutație prin care se pierd informații și care sunt avantajoase din întâmplare pentru animal. Cu toate acestea, acest tip de schimbare este în direcția opusă cerută de evoluția de la procariotă la profesor, care necesită mutații prin care se câștigă informații.[5]

În plus, dacă ar fi suficient de avantajos pentru a lăsa mai mulți urmași supraviețuitori, atunci, prin definiție, ar fi favorizat prin selecția naturală. Rețineți că selecția naturală a fost descoperită de creaționiști înainte de Darwin și nu creează adaptarea; mai degrabă, îi elimină pe cei neadaptați.

Această realitate este adesea ascunsă de limbajul evolutiv, care are nevoie de un inel biblic pentru decodificarea realității. De exemplu:

  • Animalele evită ardeii iuți „de aceea astfel de plante au evoluat în primul rând pentru a fi iute și picante.”3

Deoarece ardeii iuți produc capsaicina printr-o cale sintetică complexă ce implică multe enzime, este logic că au fost concepute pentru a le produce, în special pentru lumea de după Cădere.[6]

  • „Propunem că mutația din tsV1 este o parte a adaptării evolutive care îi permite șoarecelui să tolereze iuțeala, mărind astfel gama sa alimentară pentru o supraviețuire mai bună.”4

Este cu siguranță o adaptare care îi mărește gama alimentară, dar nu este una evolutivă, pentru că merge în direcția greșită. (…) – integral pe FacereaLumii.

Autor: Jonathan Sarfati
Sursa: Creation.com | Shrews eating peppers

Traducător: Cristian Monea


[1] Tewsbury, J.J. și alți șapte, Evolutionary ecology of pungency in wild chilies, PNAS 105(33): 11808–11811, 19 August 2008 | doi:10.1073/pnas.0802691105.

[2] Siemens, J., Spider toxins activate the capsaicin receptor to produce inflammatory pain, Nature 444:208–212, 9 Noiembrie 2006 | doi:10.1038/nature05285.

[3] Tree shrews’ taste for spicy foods explained, BBC focus, Septembrie 2018, p. 20.

[4] Han, Y. și alți 13, Molecular mechanism of the tree shrew’s insensitivity to spiciness, PLOS Biology, 12 Iulie 2018 | doi:10.1371/journal.pbio.2004921.

[5] Wieland, C., The evolution train’s a-comin (Sorry, a-goin in the wrong direction)Creation 24(2):16–19, 2002; creation.com/train.

[6] Batten D. (Ed.), How Did Bad Things Come About? Ch.6Creation Answers Book, Ed. a 8-a, CBP, 2018;creation.com/cab6.


  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns