Screening-ul audiologic vestibular

Fotografie ©VIS-Flanders. Screening vestibular la un copil de 6 luni.

Primul program de screening vestibular pentru nou-născuții cu pierdere de auz

În 2018, Flandra a fost prima regiune din lume care a implementat un program de screening vestibular pentru toți bebelușii cu pierdere permanentă de auz. Ca urmare, problemele vestibulare – pot afecta dezvoltarea motorie a copilului – la bebelușii flamanzi nu mai trec neobservate și netratate. Rezultatele acestui program unic de screening dezvăluie cât de des apar probleme vestibulare și care dintre copiii cu pierdere de auz sunt mai susceptibili de a avea și probleme vestibulare.

Implementarea screening-ului vestibular

În Flandra, care este partea de nord a Belgiei, screening-ul auditiv este oferit fiecărui nou-născut (din cei aproximativ 60.000, anual) în chiar primele săptămâni de viață. În cazul unui rezultat anormal la screeningul auditiv, copilul este îndrumat către unul dintre centrele specializate în hipoacuzie pediatrică. În fiecare an, aceste centre diagnostichează o pierdere permanentă de auz la aproximativ 120 de pacienți. Întrucât organul auzului (cohleea) și organul vestibular sunt, ambele, situate în urechea internă, bebelușii cu hipoacuzie au un risc mai mare de a prezenta și afectarea sistemului vestibular. Dacă acesta nu funcționează corect, poate exista un impact negativ asupra dezvoltării motorii a copilului, cum ar fi achiziționarea cu întârziere a reperelor motorii primare. Prin urmare, depistarea precoce a afecțiunilor vestibulare este importantă pentru a consilia părinții în timp util și pentru a trimite copilul la investigații suplimentare, respectiv la terapie.

Din păcate, evaluarea vestibulară la copiii foarte mici este limitată în practica clinică. Pentru a detecta problemele vestibulare la o vârstă fragedă și pentru a crește gradul de conștientizare în rândul personalului  medical dar și al părinților, proiectul Screening Vestibular Infantil VIS-Flanders a fost demarat în 2018 la Universitatea din Gent (departamentul de Științe ale Reabilitării) și la Spitalul Universitar din Gent (Departamentul ORL). Ca urmare, fiecare copil hipoacuzic are parte de screening vestibular în jurul vârstei de șase luni, înainte de posibila intervenție de implantare cohleară. Acest screening se efectuează în același centru care urmărește și pierderea de auz a copilului. Datorită colaborării puternice dintre toate centrele specializate în hipoacuzie infantilă, Flandra este prima regiune care a implementat cu succes un asemenea program de screening vestibular.

Cum sunt testați bebelușii pentru probleme vestibulare?

Testul cVEMP (cervical Vestibular Evoked Myogenic Potentials) este folosit ca instrument de screening pentru a detecta probleme vestibulare (vezi imaginea). Acesta este un test scurt, neinvaziv, care examinează funcția uneia dintre cele cinci părți ale organului nostru vestibular, numit sacculă. Saccula joacă un rol crucial în detectarea gravitației, care este importantă în timpul achiziționării primelor repere motorii. Audiologul așează copilul pe o pernă înclinată și îi întoarce capul către părinți, care distrag copilul cu jucării. Pentru a stimula saccula, audiologul ține un mic dispozitiv vibrant (conductor osos) în spatele urechii. Funcția organului testat este apoi prezentată printr-o formă de undă, măsurată de electrozi plasați pe pielea copilului.

Primele rezultate

După trei ani de screening vestibular, este demonstrat că este fezabilă implementarea unui asemenea program de screening vestibular la scară regională, deoarece aproape 90% dintre părinții care au un copil diagnosticat cu pierdere de auz în Flandra au participat la program, de la inițierea acestuia. Rezultatele arată că problemele vestibulare apar la 1 din 7 infanți cu pierdere permanentă de auz. În plus, problemele vestibulare sunt mai frecvente la copiii cu hipoacuzie severă și pentru anumite cauze ale pierderii auzului, precum infecția congenitală cu citomegalovirus, meningita, sindroamele și malformațiile urechii interne.

În al doilea rând, testul cVEMP se arată ca un instrument de screening fiabil în detectarea problemelor vestibulare. Cu toate acestea, se recomandă o examinare vestibulară mai extinsă cu teste suplimentare în anumite situații (cum ar fi pierderea de auz ca urmare a infecției congenitale cu citomegalovirus sau a malformaților urechii interne).

În fine, rezultatele acestui proiect indică faptul că primele etape motorii sunt întârziate sever la bebelușii cu probleme vestibulare bilaterale. De exemplu, ei fac primii pași cel mai devreme în jurul vârstei de 2 ani. În principal, acest grup de copii are nevoie de sprijin suplimentar de la o vârstă fragedă.

Prin implementarea cu succes a screening-ului vestibular, Flandra își propune să dea un exemplu pentru alte regiuni și țări din lume și să crească gradul de conștientizare cu privire la acest subiect. (darulsunetului.ro)


  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns