ULTIMA ORĂ. Premiul „Restitutio. Brâncuși” conferit în acest an sculptorului Panaite Chifu

Asociația cultural-istorică Pleniceanu și Asociația culturală Tătărescu acordă, în cadrul Zilei Naționale Brâncuși 2023, Premiul „RESTITUTIO. BRÂNCUȘI” sculptorului PANAITE CHIFU, în semn de apreciere pentru activitatea artistică, de promovare a valorilor culturale și popularizare a operelor și personalității sculptorului gorjean Constantin Brâncuși.

Cele două asociații conferă premii personalităților culturii și istoriei României pentru activitățile depuse, acordând din anul 2019, cu ocazia Zilei Naționale Brâncuși, Premiul „Restitutio. Brâncuși”, celor care prin activitatea lor contribuie la popularizarea operelor și personalității sculptorului gorjean. Nominalizarea din acest an a sculptorului Panaite Chifu a fost votată în unanimitate.

În ultimii ani, Premiul „Restitutio. Brâncuși” a fost acordat altor doi sculptori consacrați, Vlad Ciobanu și Maxim Dumitraș, dar și fotografului Ionel Scăunașu.

Prin lucrările sale, Panaite Chifu a creat conceptul de „sculptură atmosferică”

Panaite Chifu s-a născut la Siliștea Gumești, județul Teleorman, în anul 1953. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția Sculptură, din București, în anul 1979. Este membru membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Panaite Chifu a stabilit conceptul de „sculptură atmosferică”, dezvoltând un punct de vedere complex, al formei încredinţată spaţiului. Folosind pentru lucrările sale denumirea de „sculptură atmosferică”, acesta eliberează forma lucrărilor sale de orice constrângeri, deschizându-le spre mediul ambiant.

Ajuns la o profundă cunoaştere a materialelor la care recurge – lemn, marmură, granit, calcar sau bronz – Panaite Chifu găsește de fiecare dată pentru sculpturile sale „atmosferice”, așa cum îi place să le numească, echilibrul necesar, eliberând lucrările de orice constrângeri, făcându-le să evolueze independent în spaţiu.

Astăzi, lucrările sale pot fi admirate în țară, dar și în străinătate, în: Portugalia, Spania, Franța, China, Elveția, Italia, Germania, Albania, Turcia, Mexic, Luxemburg sau Japonia. A fost distins cu importante premii: Medalia de aur, Ravenna, Italia (1988), Medalia de aur oferită de Mon Art International, Firenze, Italia (1990), Premiul al III-lea la Simpozionul Internațional de Sculptură în Piatră, Woerden, Olanda (1997), Premiul I la Simpozionul Internațional de Sculptură în Piatră, Fuente Palmera, Spania (2000), Premiul I pentru originalitate la Simpozionul Internațional de Sculptură, St. Blasien, Germania (2000), Marele Premiu la Bienala Internațională de Sculptură, Toyamura, Japonia (2005), Premiul al II-lea la Simpozionul Internațional de Sculptură, Icheon, Coreea de Sud (2006), Premiul „Constantin Brâncuși”, Ministerul Culturii din România, Craiova, Dolj (2007). Acestora li se adaugă și Premiul „Restitutio. Brâncuși” acordat în acest an sculptorului Panaite Chifu, creatorul conceptului de „sculptură atmosferică”, în semn de apreciere pentru activitatea artistică, de promovare a valorilor culturale și popularizare a operelor și personalității sculptorului Constantin Brâncuși.


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ

Lasă un răspuns