Prof. Dr. Dumitru Pasăre

Prof. dr. Dumitru Mitel Pasăre

Liceul de Arte ,, Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu

În Europa naiul s-a născut din dragostea Zeului Pan pentru nimfa Syrinx. Există zeci şi sute de versiuni asupra legendei de dragoste a Zeului Pan care a pasionat atâtea şi atâtea persoane ce s-au dedicat acestei teme nostalgice şi tragice, dar sâmburele de adevăr pe care se bazează legenda a rămas intact. Pan s-a născut din dragostea arzătoare a lui Hermes (care era  porte-parole, mesagerul zeilor) pentru frumoasa Dryope.

      Din această dragoste s-a născut un fiu care avea coarne, păr şi copite, ceea ce a îngrozit-o pe mama sa care a fugit părăsind copilul. Hermes, tatăl, a avut milă de el, l-a luat şi l-a prezentat zeilor din Olimp care amuzându-se de felul în care arăta l-au propus să fie alături de Dionyssos, Zeul Vinului care l-a acceptat cu plăcere în alaiul său de cântec şi dans.

Pan a fost în urmă  plasat să reprezinte şi să aibe grijă de păşuni, păduri, capre, oi şi ciobani, de natura întregă, fiind Zeul Fecundităţii, Zeul Universal. Într-o zi se îndrăgosteşte de una din nimfele pădurii pe nume Syrinx. Ea era o hamadryodă ceea ce înseamnă “nimfă ce locuieşte în interiorul copacilor”. Declarându-i dragostea sa, nimfa s-a îngrozit de urâţenia fizică a Zeului. Acesta cum însă insista, ea a părăsit pădurea fugind ca să scape de el. Mult timp a durat urmărirea nimfei care disperată ajungând pe malul râului Ladon se opreşte şi imploră pe Zeul Râului să o salveze. Zeul intervine şi o transformă în trestie.

Când Zeul Pan ajunge pe malul râului se uită în toate părţile şi strigă numele nimfei. Ca răspuns, vântul care rupsese trestia în două suflă-n ea şi un sunet tânguitor iese din trestie.

Pan urmărind pe Syrinx. Muzeul Louvre- Franța

      Pan o rupe în mai multe părţi pe care le lipeşte cu ceară şi dă naştere astfel la primul instrument născut din Dragoste pe care-l numeşte Syrinx, în amintirea iubitei sale. Din suflul său în nai au ieşit sunete, melodii care au încântat pe cei ce-l ascultau. Atât de frumos cânta Pan în nai încât era invitat mereu să participe în alaiul lui Dyonissos.

Zeul Pan cânând la nai

      Există atâtea documente şi opere de artă magnifice care au perenizat această minunată legendă transformând atât pe Pan cât şi pe Syrinx în doi dintre cei mai populari eroi ai mitologiei.  Din trupul unei femei s-a născut acest instrument, s-a născut din mâinile şi din inima unui Zeu, care era Zeul Naturii, al Fecundităţii, Zeul păstorilor, Zeul Universal. Asemănarea cu textul biblic din Geneză este  frapantă: “Iar suflul lui Dumnezeu plutea peste ape” aşa cum suflul lui Pan, Zeul Universal a plutit, peste tuburile naiului făcut de el din trestie ieşită din apele primordiale.

Prin Pan care înseamnă în vechea greacă “Totul”, sunetul devine Major în sensul importanţei care o capătă vis a vis de natură şi de întreaga planetă.

Născut din parte feminină, trestie şi apă, el este apoi retuşat şi definitivat în mâinile unui Zeu mascul, viril, care ştie câteodată să semene teroare în jurul său, căci apărea pe neaşteptate în diferite locuri semănând Panică, de unde cuvântul de frică, groază. “S-a creat o mare Panică”, termen ce vine de la Pan.

     Dacă naiul n-ar fi fost instrumentul cu valenţe universale, precum Zeul care l-a creat, fără indoială că  nu s-ar fi scris atât de mult despre el. Faptul că mulţi pictori, poeţi, scriitori au preluat tema şi au tratat-o fiecare după sensibilitatea şi talentul său, spune cât de mult a contat în mitologie şi-n istorie legenda Zeului Pan.

 La crearea primului instrument făcut de un Zeu, elementul principal a fost Syrinx. Ea a fost mobilul, subiectul sacrificiului suprem! Prin faptul că Syrinx şi-a dat viaţa din care s-a născut o altă viaţă, naiul şi sunetul său a devenit universal, purtătorul mesajului dragostei din care s-a născut şi al tuturor simbolurilor reunite, simbolurile naturii mamă cu tot ce conţine ea. În nai se găsesc cele  trei elemente primordiale ale primelor trei zile din Geneză..

      Ceea ce contează este însăşi istoria vieţii lui Pan. Orice ar fi, viaţa Zeului naturii nu putea să nu fie vulgarizată aşa cum despre un rege sau împărat se spun mii de lucruri care de care mai extraordinare! Zeul Pan nu mai este Legendă, el rămâne încă marele mister al antichităţii.


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ

Lasă un răspuns