Antologia de artă contemporană în imagini – Artiști români de pretutindeni
- O nouă apariție editorială: GLOBART – Antologia de artă contemporană în imagini – Artiști români de pretutindeni
Noutăți de la editura Globart Universum!
A fost publicată: GLOBART Antologia de artă contemporană în imagini – Artiști români de pretutindeni
Antologia de artă contemporană în imagini – Artiști români de pretutindeni cu titlul GLOBART, după lungi așteptări și o mulțime de peripeții de ordin tehnic, a văzut lumina tiparului la Montreal în luna noiembrie 2022 la editura Globart Universum.
O lucrare pe cât de pretențioasă pe atât de frumoasă, ce conține creațiile a 17 artiști contemporani cu lucrări de artă dintre cele mai diversificate: pictură pe pânză, icoane pictate pe sticlă, grafică, mozaic, fotografie artistică, artă manuală, icoane decorate cu mărgele, pictură digitală și grafică digitală.
Mirosul de cerneală proaspătă, finețea hârtiei de înaltă calitate care iți alintă degetele în momentul atingerii precum și culorile vivace și pătrunzătoare te invită să deschizi acestă carte-album și să o absorbi filă cu filă umplându-ți simțirea cu harul frumosului ce le-a fost dăruit artiștilor participanți.
Această antologie-album-document reprezintă o reală mărturie a faptului că artiștii români indiferent în ce colț de lume s-ar afla poartă frumosul nativ în suflet și îl exprimă cu aceeași emoție și intensitate a trăirii artistic-creative în toate ramurile artelor frumoase.
Perioada dificilă și nebuloasă a ultimilor 3 ani a reprezentat un moment fără precedent, de grea cotitură, al tuturor neamurilor și popoarelor și al umanității în sine, care a scindat și a fărâmițat națiunile mai mult și mai dureros decât niciodată, arătând că frica și insecuritatea sunt cei mai mari dușmani ai noștri ai tuturor. În aceste vremuri atât de dificile trebuie să găsim punți care ne unesc și nu care ne dezbină, să căutăm frumosul din suflet pentru a străbate împreună prin orice greutăți. Arta, indiferent de forma de creație, reprezintă un astru pentru umanitate, pentru că aduce lumină, liniște și bucurie în sufletele oamenilor umplând golul lăsat în urma greutăților și neajunsurilor de tot felul.
Prin artă comunicăm prin graiul divin al creației și transmitem celor care o privesc, bucuria formelor și a culorilor, plăsmuirea frumosului ce nu are limite, depășind limita timpului și a spațiului. Arta scoate în evidență frumosul lăuntric, sensibilitatea creatoare, acel ochi magic ce veghează și așteaptă să fie deschis în plenitudinea potențialului său.
Prin artă devenim mai buni, mai sensibili, mai toleranți, mai îngăduitori și mai iubitori cu tot ce se află în jurul nostru, într-o înfrățire aproape instantanee cu oamenii și cu natura. Arta reprezintă un infinit de posibilități, un izvor nesecat de cunoaștere din care trebuie doar să bem pentru a deveni noi înșine luminoși și luminatori la rândul nostru. Arta generează civilizație, asa cum se arată și la începutul acestei minunate cărți-album de artă, într-un superb citat al lui Victor Hugo: „Arta este o imensă deschidere spre tot ceea ce este posibil. Arta este generatoare de civilizație, asa cum floarea răspândește parfum.”
Fie că este vorba despre artiști consacrați care au în spate ani mulți de experiență, nenumărate expoziții și o multitudine de premii la diverse concursuri și festivaluri din țara și străinătate, fie de artiști cu mai putini ani de experiență, cu toții au în comun harul creator primit în dar de la Dumnezeu. Un har prin care se exprimă în cel mai frumos mod cu putință, prin arta frumosului.
Maria Magdalena Tirchilă este o artistă din România, care realizează picturi în acrilic pe pânză, tehnică mixtă pensulație și cuțit. Lucrările sale surprind natura în cele mai frumoase ipostaze, pădurile cu frunzișul lor într-o superbă paletă de culori, imperfecțiunea copacilor, și luminișul din întunecimea pădurii, așa cum declară ea însăși în autobiografie, peisajele reprezentând-o în fapt cel mai bine pe artistă.
Ileana Anghel Mester este o binecunoscută pictoriță de origine română, din Canada care pictează de mai bine de 32 de ani. A făcut studii de artă plastică în România și s-a consacrat ca pictor iar după ce a ajuns în Canada, dorul de casă o mistuie și începe să picteze icoane pe sticlă, luând lecții de la „Maria Sa, Țăranul Român” cel mai bun profesor în materie de icoane pe sticlă.
Victor Manole este pasionat de pictură și grafică încă din școala generală când s-a apucat de pictat din dragoste de frumos. A participat la nenumărate concursuri și festivaluri câștigând numeroase premii, diplome și distincții. A fost și profesor de pictură și grafică la Clubul Elevilor de la Întorsura Buzăului având expoziții atât personale cât și de grup cu elevii săi. Lucrările sale sunt inspirate din mediul înconjurător și sunt realizate în ulei, acrilic, acuarelă și cărbune pe hârtie, pânză sau lemn.
Lăcrimioara Iva locuiește în Italia , este binecunoscută publicului larg atât pentru pictură și desen digital cât și pentru scrierile sale, povesti, poezii, aforisme și articole. Este autoarea a peste 23 de cărți personale de autor și coautor în peste 20 de volume colective. Copertele cărților sale sunt împodobite cu unele dintre creațiile sale inedite și viu colorate. Artista folosește deopotriva uleiul, acrilicul, creioanele cerate și calculatorul pentru pictură și grafică digitală.
Maria Buzilă este o artistă din România care a pictat dintotdeauna. Conform autobiografiei sale de la vârsta de 8 ani artista a început să își amintească experiențe trăite în alte vieți anterioare convinsă fiind că rolul său este să devină „un mesager onest al altor civilizații stelare de mult apuse”. Picturile sale sunt „Viziuni din Lumi paralele, trăiri în urma unor experiențe extrasenzoriale și a întâlnirilor mele cu intra sau extra civilizații superioare”.
George Vasilca a avut un interes pentru artele vizuale încă din copilărie fiind atras în principal de reproducerea picturilor clasicilor în alb și negru. Apoi a descoperit în muzeele de pe coasta de est a Americii mozaicurile bizantine originale care l-au fascinat. Și-a cumpărat cărți, a făcut și câteva cursuri și s-a autoeducat. A făcut mozaicuri mai mari sau mai mici pentru interior sau pentru exterior, statuete, urne, suporturi de flori folosind tehnica mixtă faianță sticlă vopsea și ornamente 3D.
Gabriela Pârvuleț Aramă este o artistă din România care a absolvit Facultatea de arte Plastice Vizuale din Constanta-2011, master în Artele plastice vizuale 2013. A participat la nenumărate proiecte expoziționale de grup, tabere de pictura și creație și expoziții nenumărate atât individuale cât și de grup. În 2015 a participat deasemenea și la o expoziție cu licitație în scop caritabil organizată de Asociația Sofya Tomitana Constanța.
Carmen Smutneac este o artistă de origine română care locuiește în Canada. Este absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, obținând și metriza în 1979. Stilul pictural al artistei se apropie de surrealism , unde se întrepătrund personaje fabuloase, supranaturale, care traversează timpul și epocile, Carmen Smutneac a câștigat nenumărate medalii de aur la diverse concursuri fiind unul dintre artiștii permanenți ai galeriilor „Iris” și „Nob Hill” din provincia Quebec.
Iuliana Pasca este un artist fotograf din România dar și scriitor, un om care încearcă să înțeleagă de unde vine , unde se îndreaptă și ce face sau ce ar trebui sa facă între timp. Sensul din spatele imaginilor artistice precum și fascinația luminilor și a umbrelor au făcut ca pasiunea pentru fotografia artistica să continue.
Tatiana Zahariuc este de baștină din Republica Moldova iar din 2020 locuiește la Montreal. De profesie medic cardiolog, acum pensionara, a trecut prin încercări în viata personală și astfel a simțit nevoia de a confecționa o icoană. După ce ani în șir a tratat inimile oamenilor, în prezent tămăduiește sufletele lor cu aceste icoane realizate din mărgele.
Mircea Rustiuc este un talentat artist din
Romania, membru consacrat al Asociației Artiștilor Plastici din România, filiala Satu Mare, având o bogată activitate artistică, cu nenumarate expoziții personale și de grup, festivaluri, saloane de iarnă, vară, primavară și toamnă, unele din lucrările sale aflându-se în SUA, Canada, Germania, Italia, Africa de Sud sau Marea Britanie. Stilul său propriu și ușor de recunoscut datorită fineții pe care o acordă detaliilor, lucrările sale posedă un naturalism realist impecabil și o tehnică a desenului foarte bine însușită. Temele preferate: natura statica, peisaje cu oglindiri extraordinare și portrete. Tehnica folosită: culori în ulei cu aplicare prin pensulație sau cuțit.
Ofelia Armașu este cunoscută comunității montrealeze ca și pictoriță de icoane pe sticlă și ca profesoară de pictură la Școala Junimea Româna. Are un palmares impresionant de expoziții colective și personale atât în Canada, SUA cât și în Romania. Una dintre lucrările sale „Sfânta Treime” este expusa în Parlamentul Canadei. Stilul naiv, propriu artiștilor populari și culorile vii, primare, conferă icoanelor sale o atmosfera optimista, o căldură care umanizează divinitatea și o face accesibilă.
Maria Baba e o artista din Canada, originara din Serbia care desi este contabilă de profesie este îndrăgostită de pictura. A realizat numeroase tablouri folosind diferite tehnici: pastel, acrilice, tablouri 3D din piele dar tehnica preferată este pictura pe pânză cu culori de ulei. Temele preferate sunt florile, natura moartă și portul popular românesc dar a realizat și icoane cum ar fi Sfanta Fecioara cu Isus, Cina cea de taină sau Sfântul Ioan Botezătorul.
Maara Vanessa Purici pictează de la vârsta de 12 ani, fiind născută la Timișoara în România și ulterior emigrând în Canada unde se stabilește la Montreal împreună cu părinții săi. Măiestria cu care îmbină culorile, luminile și umbrele pe care le creeaza dar și atenția la detalii ne relevă un talent artistic deosebit.
Corina Ligia Pătrașcu este un artist complet care îmbină plăcut poezia cu pictura și muzica. Artista conduce ateliere de pictură în cadrul Asociației „Fluturii albaștri” din Brașov. Lucrările sale au fost expuse cu ocazia Târgului de carte Libris Editorial Brașov dar și cu ocazia lansărilor de carte proprii.
Miruna Lavinia Bota este deopotrivă artist și scriitor fiind deseori publicată cu numele mic Miruna Lavinia. Picturile sale emană lumină și pozitivism purtandu-te într-o lume de basm. Atentia la detalii, îmbinarea culorilor cât și liniile fine lucrate în filigran conferă eleganță și mult bun gust lucrărilor sale situând-o pe drumul înfloritor al artistului de succes.
Mihaela CD este membru al Federației Artiștilor Canadieni, membru al Asociației Artist în Canada, membru al Asociației Naționale a Artiștilor Digitali din Massachusetts USA. Pictează de la vârsta de 5 ani în culori calde și vii care invită la bucurie, pozitivism și o stare de bine. Realizează lucrări atât de pictură tradițională acrilic pe pânză sau lemn, tehnica mixtă, 3D, pensulație și cutit, cât și pictură digitală realizată pe calculator. Participă la diverse concursuri și festivaluri având peste 20 de diplome și premii, este publicată în numeroase reviste și a realizat mai multe colecții de ART DESIGN artă imprimată pe mic mobilier și pe diverse obiecte și colecții vestimentare la Galeria de artă portabilă Le Galeriste din Montreal.
Vă invităm să comandați această minunată antologie disponibilă atât în format tipărit cât și în format digital ebook! Oferim transport gratuit pentru o perioadă limitată de timp!
Mihaela CD
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ