Conferința Națională a Organizației Femeilor Antreprenor OFA UGIR: „Despre fonduri nerambursabile și fiscalitate: 2023 – Anul revenirii economiei?”
Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România (OFA UGIR) a organizat joi, 30 martie 2023, la Cercul Militar Național din București, cea de a IX-a conferință națională cu tema „Despre fonduri nerambursabile și fiscalitate: 2023 – Anul revenirii economiei?”.
Relansarea economică a unei țări este un proces complex care poate dura mai mulți ani și care depinde de mai mulți factori, inclusiv politicile guvernamentale, investițiile în infrastructură, inovațiile tehnologice și stabilitatea economică globală.
Pentru a încuraja relansarea economică a României, guvernul și mediul privat ar trebui să se concentreze asupra unor politici economice sustenabile și a unor investiții în sectoare-cheie, cum ar fi infrastructura, inovația tehnologică, turismul sau industriile creative. În plus, ar trebui să se încurajeze o cultură a antreprenoriatului și să se acorde sprijin micilor întreprinderi și startup-urilor. De asemenea, este important să se mențină stabilitatea economică și să se promoveze un mediu de afaceri favorabil, astfel încât să se atragă investiții și să se stimuleze creșterea economică.
„Întrucât cel mai valoros aport la gândirea de soluții pragmatice îl au antreprenorii din toată țara – a declarat doamna Mirabela Miron, Președinte OFA UGIR și Președinte UGIR Regiunea N-E, în dialog deschis cu autoritățile publice, ne dorim ca, împreună, să identificăm măsurile concrete care să permită întreprinzătorilor să-și mențină afacerile și, implicit, să identificăm direcții posibile de investiții și de dezvoltare a antreprenoriatului românesc. De aceea, speakerii invitați fac parte din mediul public și din cel privat, conferința fiind gândită sub forma unui dialog deschis între autorități și mediul antreprenorial.”
Conferința de la Cercul Militar Național a fost deschisă de doamna Carmen Chitafes, președinte OFA UGIR București. Au transmis mesaje pentru mediul antreprenorial din România, doamna Teodora Preoteasa, consilier de stat la cancelaria premierului, din partea prim-ministrului Nicolae Ciucă și Silviu Gabriel Barbu, Şeful Corpului de control al prim-ministrului, secretar de stat al Guvernului României.
Primul panel al conferinței organizate de OFA UGIR, „Cum pot finanța IMM-urile dezvoltarea și transformarea digital și energetică în această perioadă de multiple crize suprapuse?”, a fost moderat de către doamna Ana-Maria Icătoiu – Vicepreședinte OFA UGIR, fiind centrat pe sursele nerambursabile de finanțare ce vor fi la dispoziția antreprenorilor pe Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, al REPowerEU, al Planului Național Strategic pentru implementarea Politicii Agricole Comune, dar și pe instrumentele financiare la care pot apela IMM-urile.
Speakerii acestui panel care a vizat oportunitățile de finanțare și dezvoltare a business-urilor au fost: Cecilia Văduva – Secretar general adjunct, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene; Cristian Mărișteanu – Director general, Direcția Generală Ajutor de Stat și Fonduri Europene – Ministerul Energiei – România și Lidia Capmare Director Departament Fonduri Europene, BRD Groupe Societe Generale.
Cea de a doua parte a evenimentului organizat de Organizația Femeilor Antreprenor OFA UGIR, a fost moderată de către Constantin Rudnitchin, jurnalist economic, moderator și realizator de emisiuni. Speakerii panelului „Investiții în infrastructură – catalizatorul relansării economice a României” au fost: Radu Necșuliu – Șef serviciu, Serviciul Analize Teritoriale și Baze de Date – Direcția Politici și Strategii, Direcția Generală Dezvoltare Regională și Infrastructură, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; Mioara Iofciulescu – Managing Director, Atlantis România; Ion Lixandru – CEO Camion Logistic & Romtrailer Service Srl și Livia Stan – Director Public Affairs & EU funds, E.ON România.
Un moment interesant și cu puternic impact, l-a reprezentat participarea în calitate de invitat special la Conferința Națională „Despre fonduri nerambursabile și fiscalitate: 2023 – Anul revenirii economiei?” a E.S. Natalia Gavrilița, fostă prim-ministru al Republicii Moldova în dezbaterea activă pe tema creșterii participării femeilor la viața politică, economică și socială. „Mă bucur că am avut ocazia să vorbesc despre modul în care femeile au schimbat nu doar politica din Republica Moldova, dar și legile care asigură participarea femeilor în viața politică și socială și susținerea familiilor cu copii. În același timp, am recunoscut că avem încă multe de făcut pentru promovarea femeilor de afaceri – mai puțin de 2% din companiile mijlocii și mari sunt conduse de femei. Am încurajat crearea legăturilor dintre asociațiile femeilor antreprenor de pe ambele maluri ale Prutului, dar mai ales am îndemnat oamenii de afaceri din România să investească la noi.”
Moderatorul evenimentului organizat de Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România, a fost doamna Amalia Georgescu, Președinte OFA UGIR Iași. „Încă sub impresia schimburilor de idei, a intervențiilor vorbitorilor celor două paneluri, remarcăm oportunitatea unor asemenea întâlniri, prilejuri de a cunoaște și vedea multitudinea de preocupări, de provocări, de întrebări, de idei care intervin pentru antreprenori. Concluzia în notă feminină: de importanță a urmăririi perseverente a visului, de țintire a dezvoltării, păstrând drumul drept, chiar dacă provocări de moment impun flexibilitate și chiar transformarea drumului pe alocuri într-o sinusoidă”, se arată în comunicatul celor de la OFA UGIR.
Radu Godeanu, Vicepreședinte UGIR: „Nu suntem doar o confederație patronală cu acoperire națională, UGIR este o INSTITUȚIE!”
Mesajul din partea Uniunii Generale a Industriașilor din România, în cadrul Conferinței Naționale cu tema „Despre fonduri nerambursabile și fiscalitate: 2023 – Anul revenirii economiei?”, a fost transmis de domnul Radu Godeanu, Vicepreședinte UGIR.
„UGIR nu este doar o confederație patronală cu acoperire națională, UGIR este o INSTITUȚIE. Având istoria celor 120 de ani de existență, cu întrerupere în perioada comunistă, UGIR este un brand pentru confederațiile patronale. Din acest motiv este unică.
Noi am susținut mereu că suntem parteneri de dialog ai Guvernului pe programul de guvernare, și așa ne-am construit intervențiile noastre adresate decidenților guvernamentali, de-a lungul timpului.
Recent, am descoperit că această abordare a noastră, a dialogului social, rezonează perfect cu cei ce s-au aflat la conducerea UGIR în istorie. Citez din intervenția vicepreședintelui UGIR, Christian Penescu Kertsch, la Congresul UGIR din 7 februarie 1936: <<De la începutul existenței sale, UGIR a avut înscris în programul său armonizarea intereselor lucrătorilor și salariaților. A fost firesc lucru deci, ca UGIR să se considere cel mai indicat colaborator al guvernelor țării, pentru stabilirea unui regim legal și echitabil între patroni și salariați>>.
Astăzi, anumite societăți de lobby, sub masca și legitimarea unor organizații patronale, încearcă să prejudicieze ideea în sine de unitate a mișcării patronale române. Și asta, pentru a slăbi vocea antreprenorilor români, a celor care plătesc taxe și impozite în România, pentru a reduce puterea de dialog.
Dar momentele de provocări, impun căi noi de creștere și dezvoltare. Pentru UGIR, această oportunitate de dinamizare este crearea patronatului OFA UGIR. Sunt mai mult decât femei antreprenor active. Au demonstrate că știu să construiască. Conferințele Regionale sunt prilejul de a fi în dialog direct cu decidenții guvernamentali și parlamentari. Fiecare dintre noi ne cunoaștem problemele, provocările și soluțiile pentru sfera de competență. Și prin dialog le împărtășim și avem șansa să ajungem la soluții mai bune. De aceea dialogul e important și mă bucur că avem astăzi această ocazie. Asadar, să continuăm dialogul social cu OFA UGIR și UGIR.”
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ