ARHIMANDRITUL MIHAIL DANILIUC: De ce nu a fost hirotonit Ciprian Porumbescu? | Album integral AUDIO

ELECTRECORD

Îmi exprim speranţa că interesul pentru creaţia de factură religioasă a lui Ciprian Porumbescu îi va preocupa pe mai mulţi profesori ai şcolilor noastre teologice sau pe tinerii muzicieni, dirijori, care să scoată la lumină aceste compoziţii, îmbogăţind astfel repertoriul corurilor din bisericile noastre. Ar fi cea mai concretă dovadă a preţuirii noastre faţă de marele compozitor român. Numai aşa putem să-i împlinim ultima dorință: „Vegheaţi să nu mi se piardă cântecele. Ele trebuie să trăiască căci eu, iată, mă sting. Le las în dar neamului meu!“

Zilele trecute am citit un articol ce atrăgea atenția asupra faptului că cel mai bun violonist sub 28 de ani din lume este român, dar România nu a auzit de el. Este un aspect trist ce ar trebui să ne îngrijoreze, determinându-ne să fim mai atenți cu cei pe care Dumnezeu i-a hăruit cu daruri deosebite.  Din păcate se observă o relativizare crescândă față de valorile noastre, o indiferență față de frații noștri români, care au slujit lui Dumnezeu și culturii dovedind încă o dată că „sufletul culturii este cultura sufletului”.

Voi încerca să exemplific: săptămâna trecută, pe 14 octombrie s-au împlinit 160 de ani de la nașterea unuia din marii noștri români, Ciprian Porumbescu. Gândeam că vor fi ample manifestări culturale dedicate momentului comemorativ. Mai că visam la un afiș mare adresat melomanilor, care să emoționeze prin următorul mesaj: în cinstea aniversării marelui compozitor român, Opera Națională din orașul „cutare” vă invită să retrăiți bucuria românilor brașoveni, care au fost martorii la punerea în scenă a primei operete românești, Crai nou”.  Îmi doream să aud că Filarmonica din altă urbe a oferit iubitorilor de gen un concert din compozițiile pentru pian, vioară, piese camerale și de orchestră zămislite de mintea strălucită a tânărului bucovinean.  Tot legat de ziua lui Porumbescu aș fi voit să aud că un cor de teologi au regăsit și descifrat niște partituri din multele cântări bisericești compuse de Porumbescu, despre care nu se mai știu prea multe. Poate că au fost astfel de evenimente pe care mass-media nu le-a evidențiat. Cert este că marele compozitor român, nici chiar în ziua aniversării lui, nu a reușit să fie subiectul unui spectacol muzical, unui concert de muzică bisericească și nici chiar a unui articol de primă pagină. Excepție a făcut Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București, care, în ziua de 13 octombrie, a comemorat în mod special pe inegalabilul june bucovinean.

 Încercând să aduc un smerit omagiu teologului compozitor, înzestrat de Dumnezeu cu belșug de har, voiesc să vă prezint anumite aspecte din viața lui legate îndeaproape de Biserică. Integral pe: Doxologia


Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns