La 28 aprilie 1879 se năștea Theodor Capidan

La 28 aprilie 1879 se nastea Theodor Capidan

La 28 aprilie 1879 se năștea la Perlepe (n.r. Prilep, in Macedonia) Theodor Capidan, lingvist român care a promovat și apărat interesele românilor din întreaga peninsula Balcanică, informează Glasul info.

Theodor Capidan s-a nascut într-o familie de negustori aromâni, a facut scoala primara in Perlepe (n.r. Macedonia), iar liceul in Bucuresti.

Devenit doctor in filologia romanica la Weigand in Leipzig, apoi asistent la „Institutul Balcanic” din Leipzig, profesor de limba româna si director la Scoala Superioară de Comert in limba româna din Salonic, Theodor Capidan se specializeaza pe dialecte transdanubiene, publicand cateva monografii lingvistice si etnografice referitoare la limba româna si limba aromâna respectiv dialectele istroromân și meglenoromân.

La 28 aprilie 1879 se năștea Theodor Capidan

Lui Theodor Capidan îi datorăm faptul că s-au realizat primele studii ştiinţifice cu privire la limba meglenoromâna din punct de vedere lexic, fonologic, etimologic, al literaturii populare şi al istoriei limbii şi a vorbitorilor ei.

Monografiile sale au şi valoare istorică, acesta portretizând destul de detaliat în multe dintre ele viaţă şi cultura romanilor din Balcani.

„Privind limba ca supremul instrument al conștiinței romanești, ea nu se infațișază numai ca un reflex al spiritului și al felului de a vedea lumea, ci reprezintă și expresia soartei noastre: numai prin limba noi ne dăm seama de ceea ce am ajuns și suntem în mijlocul popoarelor ce ne înconjoară. Ea ne aparține mai mult decât oricare alta moștenire spirituală, pentru că numai în ea se resfrange sufletul poporului nostru și întreaga realitate a vieții noastre spirituale. Theodor Capidan

Sursa: Glasul.info


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ

Lasă un răspuns