La 6 mai 1639 a fost încheiată construcția Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu

La 6 mai 1639 a fost incheiata constructia Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, ce adaposteste mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu

La 6 mai 1639 a fost încheiată construcţia Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, ce adăposteşte mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu. Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași este situată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (fosta Ulița Mare), în centrul tradițional al Iașului, fiind ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, fiind gândită de la bun început ca necropolă domnească, informează Glasul info.

Biserica Trisfetitelor (n.r. numele de origine slavona al celor trei sfinti ierarhi ai Bisericii, Vasile, Grigorie și Ioan) sau Biserica Trei Ierarhi din Iași, asa cum este cunoscuta ea in zilele noastre, a devenit un reper deosebit de important pentru ortodoxismul românesc atat datorita rolului sau de necropola in care isi odihnesc somnul cel de veci marii domnitori ai Moldovei, cat mai ales pentru aducerea moastelor Sfintei Parascheva din iunie 1641, trimise de catre patriarhia și sinodul de la Constantinopol (n.r. azi Istanbul) pentru a-si arata recunostinta pentru actiunile de sustinere a intereselor lor si donatiile generoase din partea domnitorului moldovean Vasile Lupu.

La 6 mai 1639 a fost încheiată construcția Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu

Acţiunile de la începutul domniei lui Vasile Lupu prin care a stabilizat şi consolidat autoritatea Patriarhiei de la Constantinopol, reflecta în mare măsură aspiraţiile domnului Moldovei către lumea bizantină, atât din punct de vedere cultural cât şi spiritual.

“..am ridicat acestă ctitorie în numele celor trei sfinți: Vasile cel Mare, Grigore Teologul, Ioan Gură de Aur și a fost sfințită în luna mai, ziua a șasea, a anului 7147 (1639) de mitropolitul Varlaam…” (Inscripţie gravată pe faţada Bisericii Trei Ierarhi)

“În primii ani de domnie ai lui Vasile Lupu, Patriarhia de la Constantinopol se găsea într-o mare dezordine, împovărata enorm de datorii uriaşe şi aflată într-o degringoladă de nedescris. Intervenţiile şi donaţiile generoase ale lui Vasile Lupu refac stabilitatea Patriarhiei de la Constantinopol, iar în semn de recunoştinţă pentru ajutorul acordat de către domnul moldovean sunt trimise în Moldova moaştele sfintei Parascheva”. (Vasile Lupu, protector al Patriarhiei de Constantinopol).

Preluare: Glasul info


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns