(R) Desemnarea prin nume propriu

Foto: Mediafax

     În ceea ce priveşte  titlul narativ, desemnarea personajelor se face direct prin numele propriu când acesta e suficient de spectaculos (fie pentru că publicul îl cunoaşte deja, fie pentru că e pitoresc din punct de vedere lingvistic), iar în caz contrar, ziaristul recurge în mod stereotip la un substantiv comun, însoţit de articolul nehotărât sau, mai rar, de cel hotărât. Nevoia de a nu priva acţiunea de agentul ei se loveşte însă de dificultăţile alegerii unui nivel potrivit de desemnare; acesta ar trebui să evite deopotrivă lipsa de interes a unui termen generic. În presa scrisa românească putem observa asocieri ale desemnărilor prin nume (atât prin nume celebre, cât şi nume ale unor anonimi până în acest punct) cu desemnările prin funcţie, prin naţionalitate, prin vârstă,  substantive ce denumesc anumite grupări sau ce ar putea deriva din astfel de ocupaţii cum ar fi „clan” şi „nume de cod”, exemplificate în  contextele de mai jos.

 1. Scandalul detectoarelor de bombe, amorsat în Romania

Numele firmei britanice este ATSC, iar directorul ei, Jim McCormick (53 de ani), a fost arestat vineri în Marea Britanie, sub acuzaţia de fraudă. [1] (desemnarea se face prin nume propriu, şi anume „Jim McCormik”, prin funcţie „directorul” şi prin vârstă 53 de ani)

2. Hillary Clinton cere Chinei să publice numele victimelor din Piaţa Tiananmen

Secretarul de stat american Hillary Clinton a făcut apel la regimului chinez să publice numele persoanelor ucise, dispărute sau arestate în timpul reprimării manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen, din Beijing, în 1989, informează AFP. [2] (desemnarea prin nume propriu „Hillary Clinton”, însoţită de desemnarea prin funcţie „secretarul de stat” şi desemnarea prin naţionalitate „american”)

3. Traian Băsescu va numi luni şeful SIE

Preşedintele Traian Băsescu va anunţa, luni, numele noului director al Serviciului de Informaţii Externe. Şeful statului a declarat acest lucru ieri, într-o întâlnire cu studenţii Facultăţii de sociologie a Universităţii Bucureşti. Până acum, zvonurile l-au dat şef la SIE pe fostul ministru de externe Mihai Răzvan Ungureanu.[3]  (în acest fragment de articol întâlnim desemnarea dublă atât prin nume, alături de cea prin funcţie, dar şi în cazul a două persoane: „Traian Băsescu” şi „Mihai Răzvan Ungureanu”, „preşedintele”, „ministru de externe”; mai întâlnim de asemenea şi desemnarea doar prin funcţie)

4. Drumul armelor de la Ciorogârla

Membrii clanului Preda au vândut arme şi droguri unui colaborator al Poliţiei cu numele de cod “Marian Guţă”. [4] (desemnare prin nume propriu alături de substantive ce denumesc anumite grupări sau ce ar putea deriva din astfel de ocupaţii cum ar fi „clan” şi „nume de cod”, putem întâlni şi o desemnare prin poreclă „Marian Guţă”)

 5. O strada din Cecenia va purta numele lui Vladimir Putin

“Aceasta stradă este redenumită Vladimir Vladimirovici Putin deoarece el a fost salvatorul poporului cecen. El ne-a salvat de genocid”, a declarat Kadirov, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în capitala cecenă, la care au asistat mii de persoane.[5]  (în a doua frază se subînţelege numele lui „Vladimir Putin” unde avem o desemnare prin pronume „el”; Kadirov foloseşte acest tip de desemnare pentru a nu crea o repetiţie cu numele lui Putin)

 6. Ucraina a făcut publice numele suspecţilor care l-au otrăvit pe Iuscenko

Iuscenko, învingătorul revoluţiei portocalii…

Autorităţile ucrainene au dat publicităţii numele persoanelor suspectate că l-ar fi otrăvit cu dioxină, în 2004, pe preşedintele Viktor Iuscenko, scrie “Kommersant”.[6]  (desemnarea prin nume propriu, atât întregul nume „Viktor Iuscenko”, cât şi parţial „Iuscenko” însoţită de desemnarea prin funcţie „preşedintele”)

 7. Un nou mandat de arestare pe numele lui Boierică

Curtea de Apel Craiova a emis, ieri, un mandat de arestare preventiva pentru opt zile pe numele controversatului om de afaceri craiovean Genica Boierica.[7]  (desemnarea prin nume propriu „Genica Boierica”, alături de desemnarea regională, ce ajută la identificarea persoanei în raport cu un oraş: „craiovean”, dar şi prin ocupaţia pe care o are „om de afaceri”)

 8. Autorităţile belgiene dezvăluie numele eurofuncţionarilor corupţi

Deşi OLAF a refuzat să dezvăluie numele celor trei arestaţi în scandalul “Frauda la UE” sub motivul protejării drepturilor celor aflaţi sub investigaţia în curs, autorităţile belgiene au făcut-o. Scandalul este uriaş, chiar dacă numele celor trei nu sunt de primă mărime în instituţiile UE: Giancarlo Ciotti, oficial al Comisiei Europene, în vârstă de 46 de ani; Sergio Tricarico, de 39 de ani, asistent al unui eurodeputat; Angelo Troiano, de 60 de ani, agent imobiliar şi om de afaceri[8] (desemnarea prin nume alături de desemnarea prin număr: „trei” , desemnarea prin funcţie: „oficial al Comisiei Europene”, „asistent”, „agent imobiliar si om de afaceri” şi vârstă: „în vârstă de 46 de ani”, „de 39 de ani”, „de 60 de ani”)

 9. Omul cu 44 de nume, specialist în bani falşi

Radu Turlacu (31 de ani), braşoveanul cu 44 de identităţi, era expert în falsificarea de bancnote. În cursul lunii aprilie 2007, Radu Turlacu a scanat o bancnotă de 500 lei şi a printat-o în dublu exemplar. Hârtiile obţinute i le-a arătat unui prieten, care le-a plasat la un magazin alimentar şi la o farmacie.[9]  (pe lângă desemnarea prin nume propriu „Radu Turlacu”, avem desemnarea prin vârstă „31 de ani” şi desemnarea regională în raport cu un oraş „braşoveanul”)

 10. Munaf, condamnat în numele lui Dumnezeu “cel milos şi milostiv”

Mohamad Munaf, ghidul ziariştilor răpiţi la Bagdad, a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central Irakian, “în numele lui Dumnezeu cel milos şi milostiv”. [10] (desemnarea prin nume propriu împreună cu desemnarea prin ocupaţie „ghidul”)

 11. Mandat de arestare pe numele unui fost preşedinte iranian

Un judecător argentinian a emis mandat internaţional de arestare pe numele fostului preşedinte iranian Akbar Hachemi Rafsandjani şi al altor opt responsabili de la Teheran, pe care-i acuză că s-ar fi aflat în spatele atentatului comis în 1994 împotriva unei asociaţii evreieşti, soldat cu 85 de morţi şi 200 de răniţi. [11]  (în această ştire întâlnim într-o primă fază desemnarea prin funcţie „un judecător” şi prin naţionalitate „argentinian” pentru că nu se cunoaşte adevăratul nume sau nu se vrea să se ştie; din acelaşi motiv, pentru că nu se cunosc adevăratele nume întâlnim  desemnarea prin cifre unde ziaristul îi numeşte la mod general „opt responsabili”; desemnarea prin nume propriu alături de desemnarea prin funcţie „preşedinte” şi desemnarea prin naţionalitate  „iranian”)

 12. Şmecherii în numele lui Mihai Eminescu

Şefii Memorialului de la Ipoteşti au cheltuit bani grei pentru a cumpăra peste 1.100 de obiecte fără legătură cu viaţa sau opera marelui poet. În ultimii zece ani, conducerea muzeului a cumpărat doar două cărţi de vizită care i-au aparţinut lui Mihai Eminescu, în perioada când lucra la redacţia “Timpul”. [12]  (ziaristul face desemnarea prin funcţie la mod general „şefii” pentru că se referă la autorităţile muzeului atât într-un stil ironic datorită faptului că şi-au bătut joc de valorile noastre naţionale, dar şi pentru că i-ar fi fost greu s-i enumere pe toţi responsabili; şi desemnarea prin nume propriu „Mihai Eminescu”)

 13. Moartea lui David – vinovaţi fără nume

Parinţii lui David Constantineanubăieţelul de trei ani care a murit în urma unei anestezii la Centrul Medical Unirea din Băneasa – acuza anchetatorii că refuză expertizarea tehnică şi medicală a aparatelor de resuscitare. [13]  (în acest fragment de articol întâlnim desemnarea prin nume propriu „David Constantineanu”, desemnarea prin relaţia de rudenie „părinţii”, prin gen şi totodată prin vârstă pentru că este folosit diminutivul „băieţelul” şi prin vârstă „de trei ani”)

 14. Becali nu-şi vrea numele lângă cel al lui Vadim Tudor

Sloganul PNG-CD din anul 2004 nu are nicio legătură cu actualul preşedinte, Gigi Becali, acesta nefiind liderul partidului la acea dată, se arată într-un drept la replica la un articol publicat în Adevărul despre lacunele semnalate de SUA la nivelul legii cultelor. “PNG şi la aceasta oră nu are niciun slogan antisemit, legionar şi nici nu promovează în politica sa valori de o asemenea manieră”, spune documentul. [14]  (aici întâlnim desemnarea prin nume propriu „Gigi Becali” şi o dublă desemnare prin funcţie „preşedinte”, „liderul”)

 15. Sarkozy dezvăluie numele sponsorilor săi

Vacanţa preşedintelui francez Nicolas Sarkozy pe tărâmuri nord-americane continuă să stârnească controverse. Legăturile preşedintelui cu bogaţii şi puternicii lumii nu par a fi deloc pe placul francezilor. [15]  (în prima frază avem desemnare prin nume „Nicolas Sarkozy”, desemnare prin funcţie „preşedintelui” şi prin naţionalitate „francez”, iar în a doua frază întâlnim desemnarea prin funcţie „preşedintelui” şi desemnarea prin categoria socială „bogaţii”, „puternicii lumii” astfel fiind numiţi americanii)

 16. CNSAS a decis: Rodica Stănoiu a turnat la Securitate cu numele “Paula”

Fostul ministru al justiţiei, senatorul PSD Rodica Stănoiu, alias “Paula”, a făcut poliţie politică, a decis, ieri, Colegiul CNSAS. Rezoluţia a fost adoptată la capătul a circa patru ore de discuţii şi contre îndârjite. [16]  (în acest fragment întâlnim desemnarea prin nume „Rodica Stănoiu”, alături de desemnarea prin funcţie „ministru al justiţiei”, desemnarea prin apartenenţa la un grup politic „PSD” şi funcţia pe care o deţinea „senatorul”, dar şi prin porecla sau „numele de cod” aşa cum este „Paula”)

 17. Escroci în numele Consiliului Superior al Magistraturii

Doi escroci din Bucureşti, de 32 şi, respectiv, 45 de ani vor sta după gratii 15 ani, după ce au fost prinşi în flagrant, luni, de către poliţişti şi procurori, în timp ce luau bani de la o persoană, pentru a-i asigura o aşa-zisă soluţie favorabilă într-un dosar penal. Cei doi, Paul Mirza şi Petre Mihăilescu, au păcălit în acest fel nouă persoane, pe parcursul anului 2006, cerându-le sume cuprinse între 3.000 şi 10.000 de lei. [17]  (într-o primă citire observăm o desemnare în mod general prin număr „doi”, prin funcţia sa narativă „escroci”, aşa cum o numeşte Rodica Zafiu în Diversitate stilistică în româna actuală, o desemnare prin vârstă „de 32”, „45 de ani”, după care putem vedea şi desemnarea prin nume „Paul Mirza”, „Petre Mihăilescu”)

 18. Medicul Rivona Penişoară din comuna Grinţieş din Piatra Neamţ s-a ales cu dosar penal după ce o anchetă a scos la iveală faptul că a condiţionat actul medical pacienţilor săi. [18] (aici observăm desemnarea prin ocupaţie „medicul” şi prin nume propriu „Rivona Penişoară” )

 19. Inginerul Emanuel Petruţ, care lucra la o firmă de telecomunicaţii din Port-au-Prince, capitala statului Haiti, a rămas doar cu hainele de pe el şi cu laptopul, dar viu şi nevătămat, în urma cutremurului de magnitudine 7 pe scara Richter care a ras de pe faţa pământului sute de clădiri.  ( Ziarul Adevărul, nr. 6061, 15 ianuarie 2010, pag. 12) (observăm desemnarea prin ocupaţie „inginerul” şi prin nume propriu „Emanuel Petruţ” )

 20. Deputatul Mugurel Surupăceanu a iniţiat un proiect legislativ prin care propune ca averile mari să fie impozitate suplimentar.  ( Ziarul Adevărul, nr. 6061, 15 ianuarie 2010, pag. 4) (observăm desemnarea prin apartenenţa la viaţa politică „deputatul” şi prin nume propriu „Mugurel Surupăceanu” )

 21. Modul în care Alexandra şi-a pus capăt zilelor sugerează, potrivit specialiştilor, că era decisă să moară. [19] (acest tip de desemnare poate fi interpretat ca puţin familial pentru că desemnarea se face prin prenumele fetei neluându-se în calcul şi numele de familie)

6 martie 2014


[1] www.adevarul.ro,  Duminică, 24 Ianuarie 2010

[2] Ibidem, Miercuri, 03 Iunie 2009

[3] Ibidem, Joi, 22 Noiembrie 2007

[4] Ibidem, Miercuri, 30 Decembrie 2009

[5] Ibidem, Marţi, 13 Ianuarie 2009

[6] Ibidem, Joi, 13 Septembrie 2007

[7] Ibidem, Sâmbătă, 07 Iulie 2007

[8] Ibidem, Vineri, 30 Martie 2007

[9] Ibidem, Marţi, 20 Octombrie 2009

[10] Ibidem, Vineri, 08 Decembrie 2006

[11] Ibidem, Sâmbătă, 11 Noiembrie 2006

[12] Ibidem, Vineri, 07 August 2009

[13] Ibidem, Joi, 02 Iulie 2009

[14] Ibidem, Sâmbătă, 22 Septembrie 2007

[15] Ibidem, Luni, 20 August 2007

[16] Ibidem, Vineri, 08 Decembrie 2006

[17] Ibidem, Miercuri, 07 Martie 2007

[18] Ziarul Adevărul de seară, luni, 07 Decembrie 2009, pag. 3

[19] Ziarul Adevărul, nr. 6061, 15 ianuarie 2010, pag. 8


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns