Polonia neagă știrea unei contaminări radioactive, anunțate de un apropiat al lui Putin, în urma unei explozii la un depozit de muniție cu uraniu sărăcit, în Ucraina. Și agenția de mediu din România anunță că nu s-au înregistrat creșteri ale radioactivității
Nikolai Patruşev, şeful Consiliului de Securitate al Rusiei și un apropiat al lui Putin a lansat informația conform căreia un depozit de muniţii cu uraniu sărăcit trimise din Occident ar fost distrus de un bombardament rusesc şi, ca urmare, s-ar fi format un „nor radioactiv” care se îndreaptă spre Europa, a declarat RIA Novosti. La scurt timp, câteva publicații din România au anunțat că în Polonia s-ar fi înregistrat contaminări radioactive în zona orașului Lublin. Polonia și alte țări europene au anunțat însă că nu s-au constatat creșteri ale radioactivității.
Şeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, nu a precizat unde a avut loc bombardarea depozitului de muniţie cu uraniu distrus de către ruşi, dar a avertizat că norul radioactiv se îndreaptă către Polonia. În ultimele zile, pe canalele Telegram ale companiei Wagner au circulat imagini cu un atac rusesc care a avut loc pe 13 mai în regiunea Hmelnitski, la vest de Kiev, care a provocat un nor negru uriaş, în formă de ciupercă atomică.
Ipoteza că muniţiile cu uraniu sărăcit ar fi putut exploda a fost discutată, evident, în zona mass-media rusă, care are interesul de a diseina această informație.
Polonia şi Italia neagă existenţa unui nor radioactiv
Reacţiile nu s-au lăsat aşteptate. Nu există ncio alarmă de „nor radioactiv”, după explozia depozitului de muniţie cu uraniu sărăcit din Ucraina, lovit de ruşi. Miercuri, agenția de stat pentru energie atomică din Polonia a negat relatările privind nivelurile ridicate de radiații în zona Lublin. De asemenea, agenția a declarat că rapoartele privind „radioactivitatea crescută” în zona Hmelnițki din Ucraina sunt false, anunță Antena 3. „Nu am primit nicio notificare cu privire la o urgenţă radioactivă”, scrie Agenţia Atomică Poloneză pe site-ul său, explicând că este „în contact permanent cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, Autoritatea Ucraineană de Reglementare Nucleară (Snriu)” şi cere să aibă acces la „Sistemul internaţional de notificare timpurie a urgenţelor cu radiaţii (USIE)”.
Inspectoratul Naţional pentru Securitate Nucleară şi Protecţie împotriva Radiaţiilor din Italia a reacţionat, după ştirea făcută publică de şeful Consiliului de Securitate de la Moscova, Nikolai Patruşev, potrivit căruia depozitul a fost distrus printr-un bombardament.
Agenția Națională pentru Protecția Mediului spună că nu sunt modificări ale nivelului de radiații în România, așa cum a amenințat secretarul consiliului rus de securitate, Nicolai Patrușev.
„Românii nu au nici un motiv de îngrijorare în privința nivelului radioactivității mediului, ca urmare a atacurilor recente din Ucraina. Nivelul radioactivității mediului în România s-a încadrat în valori normale”, a anunțat Agenția Națională pentru Protecția Mediului, conform portalului Europa Liberă.
Ce este uraniul sărăcit?
Uraniul sărăcit este un produs secundar rezultat în urma procesului de separare (îmbogățire) a izotopului U-235 din minereu, acest din urmă izotop fiind folosit în reacțiile de fisiune nucleară. Uraniul sărăcit este utilizat în industria militară la fabricarea de muniție pentru penetrarea blindajelor.
Procentajul izotopului U-235 în uraniul sărăcit din aplicațiile militare este de circa 0,2%.
Specialiștii din industria nucleară susțin că uraniul sărăcit este mult mai puțin radioactiv și mai puțin nociv pentru sănătate decât radiul utilizat în trecut la cadranele ceasurilor de mână sau decât un detector de incendii.
Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo