Gorjule, Mândrule! Farmecele bulgarilor…

Județul Gorj / magazincritic.ro

Prin toamna anului 1894, în localitățile gorjene Baia de Fier și Sohodolu, pe atunci arondate la plaiul Novaci, erau pripășiți paisprezece bulgari, principala lor ocupațiune fiind grădinăritul. Având oarece venituri și-au permis să plătească pe unul dintre numeroșii băieței români de prin partea locului, să le păzească boii.

Numai că într-una din zile acest băiat a venit în sat și a spus apropiaților săi cum „grădinarii bulgari fac farmece cu care opresc ploia ca sătenii să nu facă zarzavat și să cumpere de la grădina lor”. Luând de bună această informație (!), primarul com. Baia de Fier-Gorj, alături de jandarmi și de alți locuitori, au mers la una dintre casele bulgarilor unde, într-adevăr, au descoperit sub o vatră cu jăratec și foc, „un burduf de apă și cinci capete de șarpe legate unul de altul cu o sfoară”.

Tânărul nostru gorjean aflase de la unul dintre cei doi bulgari vorbitori de limba română, că „apa din burduf este rouă din noaptea Sf. Gheorghe și șerpii prinși din luna martie și că grădinarii când vedeau norii ridicați și semne de ploaie, ieșeau cu farmecele și plimbându-le prin grădină, se răspândeau norii”.

În aceste condiții, primarul a luat decizia de a închide în arestul comunei pe bulgarii buclucași, numai că după 4 zile de arest, la intervenția personală a arendașului din localitate, Barbu Ion Mihail, aceștia au fost eliberați „fără a-i supune judecăței”!

de Gabriel Sarcină


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns