Gorjule, Mândrule! Baloanele rătăcite de nemți

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

În primăvara anului 1910, la Dresda (Germania), s-a desfășurat un inedit concurs de baloane cu aer cald și nacele (zeppeline). Astfel, prin luna martie a acelui an, și-au făcut apariția acolo numai puțin de 16 baloane, coordonate de echipaje constituite din două persoane. Ca un făcut însă, două dintre aceste baloane, datorită curenților puternici de aer, poate și neîndemânării „autobaloniștilor”, au rătăcit pe la noi prin țară, și cum se face că au ajuns taman în jud. Gorj (!).

Știrea ne-a fost confirmată oficial de Prefectura Gorj, cea care a anunțat că în data de 16 martie, „orele 5,30 d.a. în satul Bârsești (azi cartier al municipiului Târgu Jiu), a căzut un balon mare, în care se afla dr. Triesche din Erfurt împreună cu un frate al său”.

Celor doi temerari vizitatori germani li s-a pus la dispoziție un automobil care i-a transportat de la Bârsești până la Târgu Jiu. Aici au fost găzduiți de senatorul Danielescu. Din discuțiile avute cu ei s-a aflat că „pe când pluteau deasupra Carpaților, au zărit încă un balon rătăcind”. În ziua următoare, Prefectura Mehedinți a anunțat „că acel balon a căzut în satul Gruia, aseară pe la orele 6,00”.

Din păcate nu ni s-au transmis informații și despre plecarea musafirilor neașteptați. Au părăsit Gorjul tot pe calea aerului, și tot cu balonul, ori ni l-au lăsat nouă spre păstrare?

de Gabriel Sarcină


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns