Gorjule, Mândrule! Comoara de la Bumbești de Jiu

Muzeul Olteniei / magazincritic.ro

Pe parcursul lunii iulie 1897, arheologul și topograful Pamfil Polonic, „trimis de Ministerul Instrucțiunei în studii arheologice”, reușea să descopere la Bumbești de Jiu (azi, orașul Bumbești-Jiu, jud. Gorj), lângă castrul roman, „un monument de o lungime de doi metri și lărgimea de un metru”.

La momentul descoperirii sale, monumentul cu pricina era divizat în mai multe piese, însă avea o inscripție în limba latină, păstrată aproape intactă. Din cercetările efectuate asupra inscripției a rezultat că monumentul a fost „cioplit de legionarii romani, sub privegherea directă a împăratului Traian, ca semn că la Bumbești a fost așezată o parte a legiunilor sale”.

În săpăturile întreprinse la „zidurile cetății romane” de la Bumbești de Jiu, profesorul Pamfil Polonic a fost sprijinit și de 60 de soldați gorjeni. Unii dintre aceștia erau auziți uneori cum povesteau despre o legendă populară care „spunea că acolo se află înmormântată o comoară care reprezenta bogățiile luate de legionarii romani din Palatul de la Sarmizegetusa al regelui Decebal”.

Cine știe, cu toate că specialiștii în arheologie nu au demonstrat încă veridicitatea acestei legende, poate acesta era și motivul pentru care „ruinele sunt păzite ziua și noaptea de soldați”!

de Gabriel Sarcină


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns