Celebrul prezentator OCTAVIAN URSULESCU a fost invitatul de onoare al Galei „SENIORI de COLECŢIE”

OCTAVIAN URSULESCU / foto: evz.ro

OCTAVIAN URSULESCU a fost invitatul de onoare al celei de-a X-a ediţii a Galei „SENIORI de COLECŢIE”, un eveniment de ţinută, devenit tradiţie şi organizat de Asociaţia Institutul Naţional pentru Îmbătrânire Activă, condusă de Alexandra Dobre, Preşedinte.

La rândul său a avut alţi patru invitaţi speciali, pe DOINA SPĂTARU, PETRE GEAMBAŞU, NATALIA GUBERNA şi VASILE MENZEL care ne-au purtat prin lumea fascinantă a muzicii uşoare româneşti. Momentele lor artistice au stârnit ropote de aplauze, spectatorii cântând, fredonând şlagăre şi aplaudându-i la unison. La final, a urcat pe scenă şi Corul NEAMUL ROMÂNESC al Asociaţiei, dirijat de Ileana Câmpeanu.

La evenimentul găzduit în Sala LUCEAFĂRUL şi moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă, au participat peste 500 de membri ai asociaţiei.

„Pentru mine, această meserie de prezentator a fost o şansă unică în viaţă!” – mărturisea OCTAVIAN URSULESCU. „Puţini sunt aceia care fac cu adevărat exact ceea ce le place, iar eu mulţumesc proniei cereşti că mi-a oferit bucuria marilor întâlniri cu cei mai importanţi artişti de aici şi de pretutindeni, dar şi imense satisfacţii profesionale, cu împliniri şi deziluzii, cu suişuri şi coborâşuri, aşa cum este în viaţa oricui! Acum mă bucur de prezenţa şi căldura acestui public minunat, a sutelor de seniori aflaţi în sală, care au avut privilegiul să trăiască şi vremurile frumoase ale muzicii uşoare româneşti, ale marilor festivaluri, concerte şi spectacole şi care au avut ocazia să se bucure de prezenţa scenică şi de vocile corifeilor muzicii uşoare. Pentru ei m-am gândit să îi invit pe câţiva seniori ai muzicii şi teatrului de Revistă, alături de care au trăit măcar odată momente de neuitat, au fredonat, au dansat şi au iubit pe acordurile cântecelor lor”.

„Se acordă Domnului OCTAVIAN URSULESCU, cel mai apreciat şi iubit prezentator de televiziune, de spectacole şi de festivaluri de muzică, reputat cronicar şi scriitor, pentru o carieră exemplară dedicată în primul rând muzicii uşoare româneşti şi pentru unicitatea unei meserii devenită crez”… a fost înscris pe Placheta Onorifică oferită de Alexandra Dobre, preşedinta Asociaţiei Institutul Naţional pentru Îmbătrânire Activă.

„SENIORI de COLECŢIE” este un proiect care are ca scop de a aduce în centrul atenţiei pe marile personalităţi care au contribuit la promovarea şi valorificarea imaginii României. Primele ediţii le-au avut ca invitate pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ şi pe marea Doamnă a Muzicii Uşoare româneşti, STELA ENACHE. La cea de-a III-a ediţie invitat de onoare a fost Gen. Lt. (rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român şi singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitaţi marea actriţă de teatru şi film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, celebrul artist GRIGORE LEŞE, marea interpretă de muzică uşoară, deopotrivă actriţă şi scriitoare, CORINA CHIRIAC, pe îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU şi pe Prof. Univ. Dr. DAN MIRCEA ENESCU.

OCTAVIAN URSULESCU este de cinci decenii un comentator avizat al fenomenului muzical românesc şi internaţional, inclusiv în presa scrisă, la radio şi TV; a lansat cu mare succes cărţile apărute în colecţia Patrimoniul Muzical Românesc (Biblioteca Metropolitană Bucureşti), dedicate compozitorilor Temistocle Popa, Paul Urmuzescu şi Titel Popovici, volumele „Titus Munteanu, un lord al micului ecran” şi „Marina Voica, Drum spre legendă”, dar şi Albumul Aniversar dedicat Festivalului de la Amara – 50 de ani (volum premiat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România).

Membru UCMR el este, de la primul număr, din 1990, redactor la revista editată de aceasta, „Actualitatea muzicală”. A îngrijit şi cartea autobiografică „Zăpezile copilăriei” scrisă de Cornel Constantiniu. „Sunt zeci şi zeci artişti care au scris istoria muzicii uşoare româneşti şi cărora le-am fost de nenumărate ori alături, în această categorie intrând şi marii noştri compozitori de gen. Am încercat să dau înapoi o parte din ce am primit, prin notorietatea dobândită alături de ei”, mărturisea el.

OCTAVIAN URSULESCU s-a născut în satul Cîmpul Cetăţii din judeţul Mureş, fiind foarte legat de Chiheru de Sus, unde a copilărit. A debutat în presă încă de pe băncile liceului „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, cu diverse articole, poezii, dar mai ales cronici muzicale, publicaţiile în care semnătura apărea frecvent fiind „Contemporanul”, „Scânteia Tineretului”, „Magazin”, „Femeia”, „Ecran-Magazin”, „Muzica”, „Ultima Oră”, „Azi”, „Cronica Română”, „Melos”. Corespondent pentru România al unor prestigioase reviste muzicale din SUA, Marea Britanie, Cehoslovacia, Polonia, printre care şi celebra publicaţie americană „Billboard”.

A debutat la Radio în celebra emisiune „Metronom”, a lui Cornel Chiriac, după care a realizat şi prezentat popularele emisiuni de muzică uşoară „Radiorecording”, „De la 1 la 5”, „Estrada duminicală”, „De la 3 la 7”, „Noaptea şlagărului românesc”. Pe micul ecran a debutat în emisiunea „Tele-Top”, după care, a realizat împreună cu Titus Munteanu şi a prezentat emisiunile „Şlagăre în devenire”, „Steaua fără nume”, „Meridianele cântecului”, emisiuni de varietăţi, concursuri de dans sportiv, Festivalul de la Mamaia, portofoliul său TV fiind completat cu „Top TV”, „Portret în oglindă”, „Pop rock story”.

Din 1980 a prezentat în fiecare an festivalul „Melodii „80, ’81…” de la Polivalenta bucureşteană, cu uriaş succes de public. OCTAVIAN URSULESCU a prezentat cele mai importante festivaluri naţionale şi internaţionale de muzică uşoară şi de romanţe, printre care Festivalul de la Mamaia (din 1983 până în 1989, dar şi de 6 ori „după Revoluţie”, urmând să revină în vara acestui an la MAMAIA 2023 care se reia după pauză 11 ani!), Festivalul „George Grigoriu” de la Brăila şi Festivalul „Dan Spătaru” de la Medgidia, „Trofeul tinereţii” de la Amara, Festivalurile Naţionale de Romanţe „Crizantema de Aur” de la Târgovişte şi „Te-aştept pe-acelaşi drum” de la Zlatna şi multe alte manifestări muzicale, inclusiv de dans sportiv. A făcut parte din numeroase jurii muzicale, continuându-şi şi la ora actuală activitatea în postura de prezentator şi de cronicar muzical.

OCTAVIAN URSULESCU a prezentat numeroase concerte ale vedetelor internaţionale care au concertat în ţara noastră, pentru că, mai ales pe vremuri acestea nu intrau în scenă, dacă nu beneficiau de o introducere profesionistă: Al Bano şi Romina Power, Julio Iglesias, Toto Cutugno, Jose Feliciano, Suzy Quatro, Omega, Locomotiv GT, Sandra, Goombay Dance Band, Gibson Brothers, Middle of the Road, Babe, Volcano, Pussycat, Eruption, Precious Wilson, Boney M, Samantha Fox, Annalisa Minetti, Saragossa Band, Mauro, Los Del Rio, Bob Geldof & The Boomtown Rats, Alla Pugaciova, Gloria Gaynor, show-ul Fire of Anatolia, Alphaville, Fun Factory, BZN, Vasil Naydenov, Fraţii Arghirov, „După 1990, cu mulţi m-am reîntâlnit la concerte şi festivaluri din străinătate, iar legături mai strânse am întreţinut, cu artişti pe care i-am intervievat ca jurnalist şi cu care am corespondat: Amalia Rodrigues, Caterina Caselli, Gigliola Cinquetti, Rika Zarai, Frida Boccara, Jacques Hustin, Dova, Helena Vondrackova, Koncz Zsuzsa, Beata Karda, Piramis. Şi de Kylie Minogue mă leagă o caldă prietenie…”

Seria Galelor „SENIORI de COLECŢIE” va continua în fiecare lună cu alţi invitaţi de marcă, personalităţi din toate domeniile de activitate.

SPONSOR GOLD: CATENA – Farmacia Inimii şi eTELEDOC

Parteneri susţinători: Fundaţia CRUCEA ALB-GALBENĂ România, AUDIONOVA Aparate Auditive, TOPOLOVENI

Parteneri media: TVR, ANTENA 3, revista ACTUALITAEA MUZICALĂ, Ziarul News, Agerpres, Ultima Oră, Amos News, revista CARIERE, Metropola TV, România TV, Naţional TV, stiripesurse.ro, Radio România, SENSO TV, Ziarul de Investigaţii, Profi24 TV, ziarul Profit, Click!, Nova Media, Phoenix Media, Sănătatea TV, GMR Media


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns