Gorjule, Mândrule! Tinerețe fără bătrânețe…

Asociația culturală Tătărescu, OFA UGIR Gorj și Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”

Cotidianul bucureștean „Universul”, unul dintre giganții care au dominat piața gazetărească românească din prima jumătate a secolului al XX-lea, a publicat în paginile sale, încă din data de 4 februarie 1940, o știre de senzație referitoare la vârsta matusalemică înregistrată de o gorjeancă, cu ultimul domiciliu cunoscut în Târgu Jiu.

Iată cum arăta știrea cu pricina: „zilele acestea a fost condusă la lăcașul de veșnică odihnă bătrâna Ancuța Păvăloiu, care număra pe răbojul vieții nu mai puțin de… 125 ani. Sănătoasă până în timpul din urmă, ea pierduse vederea acum vreo 30 de ani, dar i-a revenit chiar mai bună ca înainte, în așa fel că a lucrat cu acul, fără ochelari, până în preziua plecării din această lume”.

Nu avem cunoștință despre vreo altă persoană din județul Gorj, nici măcar în legende (!), care să fi atins această vârstă. Știm doar că în lista de centenari români, accesibilă oricui pe Google, se află și generalul gorjean Alexandru Țundrea, născut în com. Telești (6 decembrie 1910), cel care și-a dat sfârșitul obștesc cu numai o lună înainte de împlinirea vârstei de 106 ani.

de Gabriel Sarcină


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns