Timișoara și nu doar
Timişoara se poate mândri cu numeroase realităţi unice în România şi extrem de preţuite în lume, între acestea, splendida Catedrală Mitropolitană, târnosită în toamna anului 1946, în prezenţa Regelui MihaI I al României, de către Patriarhul Nicodim Munteanu, Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, Episcopul Vasile Lăzărescu, ridicat în anul următor de către Sfîntul Sinod la rangul de Mitropolit al Banatului (după un aproape trisecular hiatus survenit la moartea Sfîntului Iosif cel Nou de la Partoş, în 1650). Au participat, de asemenea, Episcopul romanocatolic Augustin Pacha, Episcopul grecocatolic Ioan Bălan, prim-ministrul ateu Petru Groza, (deşi fiu de preot ortodox din Băcia, Hunedoara).
Clădit în stil eclectic ― arhitectul Ion Traianescu inspirându-se strălucit din arhitectura bisericilor din Moldova, Oltenia şi Transilvania ― sfîntul lăcaş a fost înzestrat cu un admirabil muzeu, în anul 1963, din iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae al Banatului.
Tocmai regretatul Mitropolit Nicolae Corneanu (1923-2014) va rămâne între cei mai longevivi înalţi ierarhi din lume, prin cei 52 de ani şi jumătate de şedere în jilţul mitropolitan. Alături de ale veneratului său predecesor, osemintele i odihnesc în necropola din subsolul lăcaşului care le-a fost nețărmurit de drag.
Mereu cu suflet întărit, mă gândesc la tricolorul nostru arborat prin voia actualului nostru Chiriarh ÎPS Ioan Selejan, în turla Catedralei cu hramul Sfinţilor Trei Ierarhi (Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur), moment sacru onorat în fiecare 30 ianuarie.
O secundă mare sărbătoare a sfintei zidiri îi reuneşte pe ortodocşii bănăţeni, în 15 septembrie, când este readus în amintirea credincioşilor Sf. Iosif cel Nou de la Partoş, primul Mitroplit al Banatului, ale cărui moaşte se află în racla din interiorul Catedralei. Integral pe: R3Media
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Presă cu frică de Dumnezeu