Poziţia Alianţei Părinţilor cu privire la testarea antidrog
COMUNICAT
Alianţa Părinţilor a luat cunoștinţă de semnarea de către opt ministere a unui Plan Cadru de Acțiune privind siguranța școlară.
Poziţia Alianţei Părinţilor cu privire la testarea antidrog are în vedere următoarele principii:
– dreptul copilului dependent de a primi asistență medicală și psihologică
– nevoia părintelui copilului dependent de a primi consiliere și ajutor
– respectarea drepturilor parentale
– respectarea dreptului la demnitate al copilului
– lipsa oricărei obligativităţi
Conform comunicatului MAI, planul vizează ,,creșterea gradului de siguranță școlară, prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor, prevenirea cazurilor de bullying și reducerea riscului de expunere a elevilor la infracțiuni, în special a celor comise cu violență”.
Pentru atingerea obiectivului privind ,,combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive” ar fi fost necesară și prezenţa Ministerul Justiţiei în lista semnatarilor.
Este limpede faptul că elevul consumator este ultima verigă a unui lanţ infracţional. Din teritoriu de tranzit pentru droguri, România a devenit o țară consumatoare în care a scăzut rapid atât vârsta traficanţilor cât și vârsta consumatorilor. Oricât ne-am dori să credem că organele abilitate duc o luptă acerbă în scopul combaterii traficului de droguri, evoluţia stării de lucruri precum și informaţiile care ajung în presă despre vameși corupţi și poliţiști dealeri ne duc la o singură concluzie: în România traficul de droguri se desfășoară în bună măsură protejat, de la vamă până la dealer.
Constatăm că această temă, a cauzelor profunde care au dus la situaţia prezentă, a fost eludată în toate discuţiile pe tema testării antidrog.
Considerăm absolut inacceptabilă sugestia prefectului Capitalei de a li se cere elevilor o adeverință medicală care să ateste că au trecut de testarea antidrog.
Considerăm, de asemenea, inacceptabilă poziţia doctorului Radu Ţincu, care vorbește despre ,,screening toxicologic obligatoriu”.
Alianţa Părinţilor propune semnatarilor Planului Cadru de Acțiune realizarea unui Program Naţional de Sănătate care să asigure nu numai informare și educaţie (extrem de importante și acestea), ci și acces gratuit la teste și terapii pentru minori, în centre specializate, precum și consilierea părinţilor.
În prezent numai șapte spitale din țară au centre de tratament pentru consumatorii de droguri, unde pot fi internați doar adulți. Nu există un centru de tratament specializat pentru minori, motiv pentru care un copil cu dependență de substanțe este internat, eventual, în spitale de psihiatrie.
Specialiștii în adicții atrag atenția că, în absenţa unui program coerent, statul nici nu cunoaște numărul real al persoanelor care mor din cauza drogurilor, deoarece aceste decese sunt înregistrate ca fiind cauzate de stop cardio-respirator, care este, de fapt, efectul supradozei.
Testarea antidrog trebuie să reprezinte un serviciu gratuit pus la dispoziția copilului dependent și a părintelui care, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, nu știe cum să gestioneze situaţia. Nu suntem de acord cu niciun fel de testare în masă și nici cu testare desfășurată în școală.
Considerăm că testarea antidrog poate fi efectuată numai în cazuri punctuale (când comportamentul elevului creează suspiciuni), în spital/laborator de stat, prelevarea probei făcându-se în prezenţa și cu acordul părintelui.
Respingem ideea utilizării testelor rapide (din salivă sau urină) care dau multe rezultate fals pozitive, date fiind trauma și toate consecinţele asupra copilului și familiei sale pe care un asfel de rezultat le-ar putea produce. In plus, rezultatele testelor rapide trebuie confirmate de testul din sânge, ceea ce ar însemna timp irosit și costuri suplimentare nejustificate. Singurele acceptabile sunt testele sanguine cu sensibilitate și specificitate mare.
În acest context atragem atenţia asupra frecventelor abuzuri generate de rezultatele fals pozitive ale testelor rapide (ridicarea permisului de conducere, pierderea locului de muncă – consecinţă a imposibilităţii de a mai folosi mașina – dosar penal, timp pierdut pentru efectuarea demersurilor pentru anularea dosarului penal după primirea rezultatelor de la IML, ceea ce poate dura luni de zile).
Cerem revizuirea procedurilor pentru ca aceste abuzuri să fie eliminate.
Testarea antidrog nu se justifică dacă este tratată ca un scop în sine. Ea trebuie să fie urmată de măsuri (dezintoxicare liber consimţită, consilierea părinților, depistarea dealerilor), deci statul trebuie să asigure programul coerent care să satisfacă aceste nevoi.
Solicităm celor opt ministere semnatare și Ministerului Justiţiei analizarea propunerii Alianţei Părinţilor și un răspuns care să conţină concluziile acestei analize.
Comitetul Director al Alianţei Părinţilor
Președinte Cristian Filip
Prof. Popa Olimpia – Director Departament Educaţie – Sănătate
MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet