Ceremonii militare la Sf. Gheorghe în prezența ministrului Apărării Naționale. Urmează ziua eliberării Clujului

Buletin de Carei / foto: Valentin Ciobarca

“Tu Ardeal, tu Ardeal, îți suntem oșteni,

Templu sfânt, templu sfânt, Munții Apuseni!”

Lunile septembrie și octombrie sunt pline de comemorări ale masacrelor comise împotriva românilor de trupele Ungariei hortyste în 1940 dar și de marcări ale victoriilor Armatei Române din anul 1944. Poporul român a fost greu încercat de-a lungul istoriei sale dar nu a abandonat niciodată lupta pentru păstrarea identității naționale și a libertății sale.

Primul oraș eliberat de Armata Română în 1944 a fost orașul Sfântu Gheorghe, la data de 8 septembrie 1944 pentru ca la data de 11 octombrie 1944 să fie eliberat și orașul Cluj. Sperăm ca ceremoniile militare dedicate victoriei Armatei Române de la Cluj să fie la fel de ample ca cele de la Sfântu Gheorghe din centrul orașului.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a participat vineri, 8 septembrie 2023, la ceremoniile militare desfășurate în garnizoana Sfântu Gheorghe, cu ocazia marcării eliberării orașului de către Armata română în anul 1944.

Cu această ocazie, a fost dezvelit, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, un bust al generalului Grigore Bălan, primul general al armatei române căzut în lupta pentru eliberarea Ardealului de Nord, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Acest eveniment deosebit de important pentru istoria militară și pentru istoria poporului român ne oferă prilejul de a comemora personalitatea generalului Grigore Bălan, de a rememora faptele sale de arme și pe cele ale camarazilor săi, care au făcut sacrificiul suprem în lupta pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe, la 8 septembrie 1944, primul oraș eliberat din Ardealul de Nord. Sacrificiul eroilor armatei noastre în aceste lupte nu a fost în zadar și nu va fi nicicând uitat”, a afirmat ministrul Tîlvăr în alocuțiunea sa.

Programul evenimentelor a continuat cu o ceremonie organizată de autoritățile publice locale și de militarii Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, cu ocazia sărbătoririi eliberării orașului în cel de-Al Doilea Război Mondial, eveniment care a avut loc în fața sediului Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe.

„Restabilirea administrației românești în orașul Sfântu Gheorghe a constituit un moment semnificativ al anului 1944, o mărturie a rezistenței românilor și o afirmare a drepturilor lor de a locui pe aceste meleaguri în pace, bună înțelegere, toleranță și respect reciproc”, a subliniat ministrul apărării naționale în alocuțiunea susținută în cadrul ceremoniei.

Totodată, ministrul Tîlvăr a precizat faptul că „eliberarea orașului Sfântu Gheorghe a reprezentat începutul campaniei de eliberare a Ardealului de Nord, finalizată prin eliberarea orașelor Satu Mare și Carei, la 25 octombrie 1944, consacrată drept Ziua Armatei României”.

La data de 11 octombrie 1944 a avut loc eliberarea orașului cluj de sub ocupația Ungariei hortyste. Armata Română a intrat victorioasă în oraș în data de 11 octombrie 1944.

Prin atacuri succesive, unităţile Diviziei I Cavalerie au ocupat intersecţia Gilău – Luna de Sus – Floreşti, deschizând cale liberă spre Cluj. Intrarea în oraş s-a făcut prin cartierul Mănăştur, în ziua de 11 octombrie, în jurul orelor 9.30. Acesta a fost unul din evenimentele deosebit de importante, în această etapă a războiului, pentru dezrobirea Transilvaniei de Nord.

Cele mai grele lupte s-au desfășurat în zonă localităților Cojocna, Apahida, Jucu și Buru, Valea Ierii, Gilău pe direcțiile pe care s-au executat manevrele de învăluire, o zonă unde astăzi străjuiesc peste 30 de cimitire ale ostașilor români.

Trupele române au intrat în Cluj pe str. Câmpului, cartierul Mănăștur fiind primul eliberat de către Armata Română.

Divizia 4 Infanterie Gemina a afirmat, la solicitarea noastră, că nu are  stabilit un program pentru data de 11 octombrie 2023 dar dacă va fi solicitată de către Primăria Cluj se va mobiliza. Nici Ministerul Apărării Naționale nu a confirmat existența  unui program pentru data de 11 octombrie 2023 dar nu exclude prezența ministrului Apărării Naționale la cluj Napoca dacă va fi invitat.

Totul depinde se pare de administrația Boc, cea care a permis unui arhitect să distrugă soclul și plăcile de la statuile Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Școala Ardeleană, să scoată bustul lui Emil Racoviță din centru și să îl arunce  într-o pivniță lângă intrarea la  un WC sau să arunce la pământ statuia lui Iuliu Maniu.

Daniela Ciută


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns