Sf. Parascheva / Doxologia

Pelerinajul de la Iași din acest miez de brumărel 2023 abia încheiat a coincis, vai, cu omorîrea a peste 900 de semeni de-ai noștri – între care femei și copii – aflați în spitalul baptist al-Ahli din Gaza. Un cotidian emite opinia: „Cel mai probabil Tsahalul – Armata israeliană – a vrut «să dea o lecție… animalelor umanoide» [sic!?] pentru a nu se mai refugia în spitale“[1].

Pe 14 brumărel a.c., dinaintea participanților la Turneul pentru Redeșteptarea Americii, arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, fost Nunțiu Apostolic în Statele Unite, rostea clar cîteva adevăruri: „Statele Unite ale Americii, la fel ca numeroase alte țări ostatice ale Agendei 2030,  se confruntă cu o criză foarte gravă: inflație, criză migratorie incontrolabilă și auto-indusă, trafic de ființe umane și de copii, criminalitate endemică și slăbire a forțelor de ordine, liberalizarea criminalității și impunitatea, degradarea generalizată a societății, droguri noi care îi distrug pe cei care le iau, aberațiile ideologiei progresiste, agenda LGBTQ+ impusă în școli, discriminarea împotriva albilor (…) Globaliștii sînt categoric foarte bine organizați și dispun de resurse economice uriașe. Dar sînt foarte puțini, iar membrii acestei pături tiranice au un nume și un chip, începînd cu clanurile Rothschild și Rockefeller, cu Bill Gates, George Soros și Klaus Schwab. Toate bogățiile și profiturile lor provin din exploatarea popoarelor și din complicitatea liderilor corupți și vînduți. Și aici, numele sînt cunoscute: numeroși oameni politici și reprezentanți ai principalelor instituții din diferite țări au participat la programul «Young Global Leaders for Tomorrow», o școală subversivă, condusă de Forumul Economic Mondial (…) Întrebarea este dacă dorim să învingem alături de  Dumnezeu sau să fim înfrînți inexorabil alături de Satana. Dumnezeu Atotputernicul ține în mîinile Lui soarta lumii. El este Domnul, Cel Care dă Viață. Trebuie să I ne supunem Lui și numai Lui, deoarece este un Părinte bun, Care ne vrea binele, în asemenea măsură încît ne-a dat viața unicului Său Fiu. Trebuie să credem numai în Dumnezeu, deoarece El este Adevărul și nu ne înșală niciodată! Ieșiți în față, pentru numele lui Dumnezeu! Evadați din acest circ infernal pus la cale de criminali distrugători care ne doresc moartea! Nu lăsați ca înșelăciunea acestei case a ororilor să devină o realitate distopică! Nu vă lăsați ucise trupurile și sufletele de cei care detestă tot ce e Bun, Adevărat și Frumos pentru că este o imagine a lui Dumnezeu și a Măreției Sale! Reacționați și ridicați-vă! Deșteptați-vă, dragii mei prieteni!  Treziți-vă din somnolența voastră și redescoperiți mîndria de a fi slujitorii Binelui, știind că Dumnezeu este alături de voi și că, oricît de puternici ar putea părea dușmanii Lui și ai noștri, El a cîștigat deja. Dar El vrea ca noi toți să ne implicăm în această bătălie duhovnicească pentru ne face pe toți părtași la victoria Lui și la triumful Lui.“[2].

Concomitent, în Iași, se aflau sute de mii de credincioși ortodocși care mărturiseau pe Hristos și se rugau pentru sine și pentru sănătatea familiilor proprii, pentru bunăstare și pace în țară și în lume.

Să mai aruncăm o privire, mai aproape de noi, anume peste granița dinspre răsărit a țării noastre, unde armata ucrainiană experimenta „pentru prima dată rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, [după cum] a declarat Zelenski, conform BBC. Comentariile sale au fost făcute în urma unor rapoarte conform cărora armele, cunoscute sub numele de ATACMS, au distrus nouă elicoptere în bazele rusești din estul țării. (…) Ucraina a declarat că un sistem de apărare aeriană și alte echipamente s-au numărat printre țintele lovite în Berdeansk și Luhansk“[3].

În acest fierbinte și sîngeros context internațional organizat minuțios după placul slujitorilor diavolilor, în România, după cum titrează un cotidian Pelerinajul de la Iaşi a bătut toate recordurile. Rugi de pace și sănătate la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva (…) Peste 365.000 oameni s-au rugat, în perioada 7-15 octombrie 2023, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. (…) Zeci de mii de oameni au stat și 25 ore în şir la coadă, pentru ocazia de a-i adresa protectoarei Moldovei cele mai importante rugăciuni chiar în ziua Cuvioasei. (…) La slujba religioasă de sîmbătă, 14 octombrie 2023, au participat peste 35.000 de credincioşi, care au ocupat tot Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfînt de la Iași.“[4]

Din zeci de mii de inimi românești s-au înălțat către Cer în aceste zile și nopți de priveghere răbdătoare rugăciuni și cîntări precum: „Întru tine, Maică, cu osîrdie s-a mîntuit cel după chip, că, luînd Crucea, ai urmat lui Hristos și lucrînd ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de sufletul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Parascheva, duhul tău.“ (Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Troparul adaptat gramatical și stilistic) și „Preacuvioasei noastre Maici, mult-milostivei Parascheva, prinos de umilință îi aducem noi, nevrednicii păcătoși, pentru mijlocirile sale, că mari daruri ne-am învrednicit a dobîndi de la izvorul cel pururea curgător de bunătăți al Mîntuito­rului nostru! Deci să-i cîntăm: Bucură-te, Sfîntă Parascheva, mult folositoare! (Idem, Condac 1).

            Desigur, curajosul catolic înalt ierarh monsenoirul Carlo Maria Viganò avea dreptate chemînd la deșteptare pe americani; dar acolo a fost vorba doar despre o zi, în care vocea lui singulară răsuna, ce-i drept, răscolitor! Răspunsul faptic și viguros al sutelor de mii de creștini ortodocși români nu numai de la Iași, ci din toate bisericile – mai cu seamă din acelea purtînd chiar hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, așa cum sînt și cele două lăcașuri din satul argeșean Strîmbeni, la unul dintre ele participînd personal la slujbă – ar trebui luat în seamă de conducătorii vremelnici pe care ni i-a îngăduit Dumnezeu din pricina păcatelor noastre: „Așa Împăratul tuturor răsplătește biruințele. Așa mîna proniei cea nevăzută întărește neamul omenesc, îmbrățișînd cu credință cele de dînsa rînduite spre mîntuire. Pentru aceasta să ne depărtăm de nelegiuiri; pînă cînd vom petre­ce în păcate? Doamne, Iisuse Hristoase, Te rugăm întărește inimile noastre ca să-Ți înălțăm prin fapte bune cîntarea îngerească: Aliluia! (Idem, Condac 2, prelucrat gramatical și stilistic).

Prin urmare, în România s-a ținut o lecție dinaintea omenirii de pe planetă fără ca mass-media de pe toate continentele să vuiască, așa cum s-ar fi cuvenit; mă rog, Doamne Iisuse Hristoase, fă ca aceasta să ajungă la urechile destupate și la ochii deschiși pentru a fi înțeleasă și însușită de cît mai mulți, urmînd să fie transpusă în fapte spre slava Ta, a Tatălui a Cărui voie ai făcut-o jertfindu-Te pe Cruce și a Duhului Sfînt, Care a insuflat miliardelor de viețuitori de pînă acum și va insufla și altora, pînă la sfîrșitul veacurilor, înțelegerea deplină a Adevărului de urmat pe Calea întru Viață!


[1] V. https://www.activenews.ro/stiri/MASACRU-Peste-900-de-morti-in-urma-bombardarii-de-catre-Israel-a-Spitalului-baptist-din-Gaza.-Corpuri-de-femei-si-copii-imprastiate-in-toata-zona.-Cel-mai-mare-atac-mortal-israelian-din-ultimele-5-razboaie-cu-palestinienii-VIDEO-CU-AVERTISMENT-UPDA-185071

[2] https://www.activenews.ro/opinii/Manifestul-lui-Vigan%C3%B2-Ridicati-va-rupeti-lanturile-evadati-din-acest-Circ-Infernal-%E2%80%93-Incepe-Marea-Batalie-impotriva-Satanei-185047

[3] V. https://www.activenews.ro/stiri/Ucraina-a-folosit-pentru-prima-data-rachetele-ATACMS-cu-raza-lunga-de-actiune-furnizate-in-secret-de-SUA.-Zelenski-S-au-dovedit-a-fi-bune-185080

[4] https://adevarul.ro/stiri-locale/iasi/pelerinajul-de-la-iasi-a-batut-toate-recordurile-2308364.html


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ

Lasă un răspuns