Foto: colectionaruldeistorie.ro

În luna martie a anului 1939, Hitler urmărea mai mult ca oricând extinderea teritorială a Germaniei naziste în defavoarea statelor independente europene și, în primul rând, în defavoarea Cehoslovaciei. Cu o graniță de aproape 650 de kilometri cu Germania, Cehoslovacia era primul stat vizat de ambițiile teritoriale ale lui Hitler.

 Inevitabilul s-a produs în ziua de 15 martie 1939 când trupele Germaniei naziste au invadat Cehoslovacia.

Hitler, convins de inerția occidentalilor și-a continuat politica de agresiune și anexiuni. Acum era vizată Cehoslovacia. Încă de la instaurarea național-socialiștilor la putere în Germania, au început diverse acțiuni de subminare a autorității de stat în Cehoslovacia unde, în regiunea sudetă locuiau peste trei 3 milioane de germani. În consecință, după anexarea Austriei, Eisenlohr, ambasadorul hitlerist la Praga, a început tratative directe cu guvernul cehoslovac asupra situației germanilor sudeți. (Zorin Zamfir, Istorie Universală Contemporană , vol. I , Editura Oscar Print , București , 1999 , p . 275 .)

„Astăzi, atmosfera din Cancelarie era deosebit de animată”. Keitel, Schmundt și ofițeri ai statului-major dispar în încăperile lui Hitler și expun în grădina de iarnă planurile pentru invazia Cehoslovaciei. „De data aceasta”, spunea Hitler, „n-am nevoie de conferințe. La München au fost de acord cu ceva, acum vor trebui să spună da în continuare”. (Henrik Eberle, Matthias Uhl, op. cit., p. 70.)

Pe masa lui Hitler se afla o mapă cu biografia detaliată a președintelui Republicii Cehoslovace, Emil Hacha. Acesta luase locul lui Edward Benes, care își dăduse demisia după Acordul de la München privind anexarea de către Germania a Regiunii Sudete. Astfel, „după un salut rece, Hitler îi invita pe Hacha și Chvalkovsky să ia loc la masă, unde se afla și Ribbentrop, Goring și Stuckart, secretar de stat în Ministerul de Interne al Reichului. Lui Hacha i se cere să semneze un document gata pregătit prin care Cehia este declarată protectorat al Germaniei, iar Slovacia, stat independent”. (Ibidem, p. 71.)

Pe 15 martie 1939, armatele germane au intrat în capitala Cehiei, Praga, și au ocupat provinciile Boemia și Moravia. ( Robin Havers, Al Doilea Război Mondial Europa 1939-1943, Editura Corint, București, 2015, p. 37.)

Hitler se stabilește într-una dintre încăperile castelului. În jurul său se adună un anturaj numeros. În afara generalilor, aproape toți poartă uniformă SS. În această noapte conduce la Praga o operațiune menită să-i elimine fără menajamente pe toți inamicii Marelui Reich German. (Henrik Eberle, Matthias Uhl, op.cit., p. 72.)

În seara zilei de 15, prim-ministrul Neville Chamberlain a trebuit să spună în Cameră: „Ocuparea Boemiei de către forțele militare germane a început azi dimineață la ora șase. Guvernul ceh a ordonat poporului său să nu opună rezistență”. Apoi, a continuat să declare că garanția pe care o dăduse Cehoslovaciei nu mai avea valabilitate, după părerea sa… „întrucât situația s-a schimbat, dat fiind că Dieta slovacă a proclamat independența Slovaciei. Ca urmare a frământărilor interne, această declarație a pus capăt existenței statului ale cărui frontiere ne-am propus să le garantăm și, în consecință guvernul Majestății Sale nu se poate considera legat de această obligație”. (Winston Churchill, Al Doilea Război Mondial , vol . 1, Editura Saeculum I.O , București, 1996 , p. 144 .)

Din punct de vedere militar Cehoslovacia nu a putut opune o rezistență armată decisivă în momentul invaziei, însă aceasta a beneficiat de o foarte bună activitate partizană în lupta împotriva nazismului în special după anul 1941 și Operațiunea Barbarossa. Operațiunile întreprinse de partizanii cehoslovaci au vizat în special Uzinele Skoda, dar și alte puncte strategice ale conducerii naziste.

de David Dochin


  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns