raft carte

pixabay.com, JayMantri

Primind în săptămîna ce-a trecut nr. 571 / 16-22 gustar 2023 al publicației „Vertical“, cu ocazia deplasării mele la Simpozionul Național de Etnografie Sat și Stat. De la entitate spirituală la realitate politico-socială, aflat la ediția a XI-a și găzduit la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu“ din Tîrgu-Jiu în 26-28 brumărel 2023, m-am bucurat să constat din articolul O zi din Școala de Vară la Muzeul de la Curtișoara semnat de Cornel Șomâcu interesul copiilor de la Școala gimnazială din Dănești pentru activitățile organizate la atelierele care dezvăluie o parte dintre secretele tradiției păstrate de oamenii locurilor. Numai că în fraza „De asemenea, după ce au făcut pauză și un picnic la iarbă verde, au trecut la gherghef și au învățat să țese“ (p. 5), pe lîngă neologismul „picnic“ potrivit ca nuca-n perete folclorului, m-a surprins forma de conjunctiv a verbului de conjugarea a III-a a țese. Nici pomeneală de vreo abatere gramaticală regională – m-am asigurat de aceasta consultînd o colegă craioveancă prezentă la simpozion! – fiind vinovată doar ignoranța autorului. E lăudabilă strădania de a le transmite copiilor obiceiurile tradiționale, dar să avem grijă să nu ne abatem nicicînd de la normele în uz ale limbii mai ales cînd sîntem, direct ori indirect, în relație cu elevii!

Aceeași observație o fac și editorialiștilor unor publicații precum „Republica“ unde am întîlnit fraza: „S-a hotărât să îi confrunte pe teroriști și s-a urcat în mașină, accelerând spre ei“. (v. https://republica.ro/zam-vazut-doua-fete-care-vorbeau-intr-un-interviu-despre-un-inger-cu-par-carliontat-si-jeep-gri-care-le ). Aici este vorba despre o eroare semantică, întrucît verbul mai nou pătruns în limba română a (se) confrunta nu acoperă și aria lui a înfrunta. Corect este: S-a hotărît să-i înfrunte pe teroriști și s-a urcat în mașină, accelerînd spre ei. Cititorilor atenți, care au observat, desigur, preferința mea pentru ortograma să-i în locul simplei alăturări a conjuncției simple de pronumele personal formă neaccentuată îi le-o justific prin tendința majorității vorbitorilor de a elimina din rațiuni eufonice hiatul cînd nu se încalcă nicio normă gramaticală.  

31 brumărel 2023

N.B.: Fiind filolog, nu folosesc nejustificata complicare a scrisului în românește cu „â“ median, exceptînd cuvîntul „român“ și derivatele sale, precum și numele proprii scrise cu această literă – de exemplu Brânzaș. Paradigma verbului „a fi“ nu atestă în vorbirea curentă pe „sunt / suntem“ etc.; în plus, „sunt“ nici măcar nu se justifică etimologic! Drept urmare, eu rostesc / scriu sînt / sîntem etc.


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns