În țara lui “GROAZA VODĂ”! Din colecția «România – Țara lui “Papură Vodă”»

Muzeul Județean Gorj - „Alexandru Ștefulescu”

  De la bun început îi voi numi pe liderii republicani-bolșevici “Vodă”, încercând să subliniez exercitarea controlului maxim asupra vieții politice, economice, sociale și personale. Ceea ce republicanii “socialiști” au condamnat la monarhiile autoritare, se va dovedi semnificativ inferior comparativ cu regimul represiv comunist din anii 1948-1989. Cuvântul “totalitarism” este folosit pentru prima dată la începutul anilor ˈ20 ai secolului al XX-lea, de antifasciștii italieni și chiar de Mussolini, pentru a scoate în evidență guvernarea “democratică” a adepților noii ideologii. De ce “GROAZA VODĂ”?

  • În primul rând pentru analogia cu numele său,
  • În al doilea rând pentru a evidenția faptele sale lipsite de orice scrupule.
  • În ultimul rând pentru tratamentul represiv-diabolic aplicat reprezentanților mișcărilor de rezistență anticomunistă în timpul guvernării lui.

  Înfierarea lui este justificată de trădarea surprinzătoare a propriei sale categorii sociale din care făcea parte, ca burghez-moșier, pentru a sprijini această ideologie marxist-leninistă.Petru_Groza La presiunea adjunctului ministrului de Externe al URSS, Viaceslav Molotov, Andrei Vîșinski, “Groaza Vodă” este numit prim-ministru la 6 martie 1945 cu 5 portofolii comuniste și 13 ale partidelor istorice. Cu toate acestea, comuniștii și-au pregătit treptat ocuparea sistematică a instituțiilor statului astfel:

  • fraudarea alegerilor parlamentare din19 noiembrie 1946,
  • eliminarea opoziției prin înscenarea de la Tămădău (din 14 iulie1947) a principalilor fruntași PNȚ care se pregăteau să plece în Anglia pentru informarea diplomaților occidentali despre situația reală din țară. În acest context la data de 1 noiembrie 1948, Partidul Național Liberal a decis să-și încheie activitatea. În ziua următoare reprezentanții PNL-Tătărescu au demisionat din guvern.                                                          

 Petru Groza wikipedia

  • Proclamarea Republicii Populare Românela 30 decembrie 1947 prin abdicarea forțată a Regelui Mihai I al României.        

   La 11 iunie 1948 guvernul “Groaza” a adoptat legea pentru naționalizarea industriei care viza distrugerea proprietății private și generalizarea proprietății publice în industrie, bănci și transporturi. Următorul pas l-a reprezentat înființarea Gospodăriilor Agricole Colective și Gospodăriile Agricole de Stat după model stalinist. Începând cu 1951 a creat Comitetul de Stat al Planificării, care asigura dezvoltarea economică pe baze planificate, având sprijin centralismul economic. În fine, dictatorul “Groaza Vodă” va păstra mandatul de prim-ministru până pe 2 iunie 1952, iar zece zile mai târziu îl va înlocui pe Constantin Ion Parhon în funcția de președinte al prezidiului Marii Adunări Naționale, rămânând în această funcție până la sfârșitul vieții. Paradoxal, cel ce adusese ateismul și prigoana anti-creștină avea să fie ultimul înmormântat de un sobor de preoți.


  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând.

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns