Eroul Ion Grămadă: „ Atât rămâne după fiecare pe lumea asta: binele ce l-a făcut altora”

Ion Grămadă  s-a născut în 3 ianuarie 1886, în satul Zaharești din județul Suceava. A fost primul dintre cei cinci copii ai Paraschivei și ai lui Constantin Grămadă, oameni simpli.

A făcut clasele primare în satul natal, apoi a urmat liceul la Suceava. A început studiile universitare la Cernăuți și le-a continuat la Universitatea din Viena. Aici și-a luat și doctoratul.

A fost pasionat de istoria românilor și de literatură. A scris proză încă din adolescență, iar primele sale încercări literare au apărut în reviste cunoscute  în epocă.

Ion Grămadă a fost și publicist.  În 1907 a înființat la Cernăuți revista „Deșteptarea”, „cea mai bine redactată şi mai răspândită gazetă populară a Bucovinei”. Apoi, de-a lungul timpului, a colaborat cu alte publicații românești importante.

Bucovina era, pe atunci, în Imperiul Austro-Ungar. Ion Grămadă a scris mult despre drepturile românilor din Bucovina și despre nedreptățile îndurate de români, sub regimul austriac.

*

Începutul Primului Război Mondial îl prinde pe Ion Grămadă la Liceul militar de la Mănăstirea Dealu, din Iași, unde preda limba germană. Ajunsese aici după ce trecuse granița din Bucovina, în România.

Ion Grămadă făcuse armata la austrieci. Din cauza unor probleme de sănătate, fusese „reformat definitiv”, adică declarat inapt pentru serviciul militar. Era, totuși, luat în evidență în perspectiva unui posibil război. Dacă nu ar fi plecat din Bucovina, ar fi fost mobilizat în armata austro-ungară. Și ar fi luptat împotriva românilor.

 Ion Grămadă ar fi putut rămâne profesor la liceul militar din Iași. Dar el cere să fie trimis voluntar pe front. În linia întâi. Și dorința îi este îndeplinită.  Astfel, ajunge, la un moment dat, să comande un pluton de vânători de munte.

 În 27 august 1917, cade în luptă, în timpul asaltului de la Cireșoaia, localitate din județul Bacău.

Iată cum au fost ultimele clipe din viața lui:

„În acea fatală zi de 27 august, cu arșiță și soare, cu năduf de lupte și cu fum de obuze, pe o colină însângerată a Cireșoaiei, înaintând la un contra-atac îndrăzneț, Ion Grămadă a fost străfulgerat de gloanțele cotropitorului în abdomen și a murit, strigând sergentului Donose de lângă el: Sergent Donose, ia comanda plutonului și du-l înainte, tot înainte! (…)” – integral pe spuneopoveste.com.

***

Dorința lui Ion Grămadă s-a îndeplinit. El a rămas  în istorie prin jertfa sa. A murit la doar 31 de ani.

Felul în care a trăit ne arată că integritatea, responsabilitatea, curajul, faptele bune, grija față de ceilalți, credința, demnitatea, patriotismul îi dau vieții omenești adevăratul rost.

Documentare: Dragoș Huțuleac, Povestea lui Ion Grămadă, eroul Bucovinei, http://www.suceavalive.ro.


Pentru o presă întru adevăr, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns