O idee reciclată? Sistemul Garanţie-Returnare intră în vigoare de joi. Cei 3 R din comunism

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet

Începând de joi, 30 noiembrie, intră în vigoare Sistemul Garanție-Returnare, potrivit căruia românii vor achita o garanție de 0.50 de lei pentru ambalajul fiecărei băuturi pe care o cumpără, urmând ca banii să fie recuperați doar după predarea ambalajului la un centru de colectare, informează R3Media.

„Ambalajele cu logo aferent Sistemului Garanție-Returnare vor fi purtătoare de garanție. Cu alte cuvinte, ori de câte ori vom cumpăra o apă minerală sau plată, o băutură răcoritoare, o bere sau o sticlă cu vin și vom avea 7 miliarde de astfel de recipiente puse pe piață în fiecare an sau mai multe, cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON, pe care o vor recupera de îndată ce vor înapoia ambalajul gol, evident, fie la același magazin, fie la orice alt magazin din România, pentru că toate magazinele care pun pe piață astfel de băuturi vor fi totodată și puncte de colectare”, a anunțat, miercuri, în cadrul unui briefing de presă, ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Potrivit acestuia, sistemul de returnare va fi al doilea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa, după cel al Germanei.

„Cu siguranță va fi cel mai modern, pentru că am preluat toate exemplele de bună practică din legislația celor 13 state membre care au deja un astfel de sistem, la fel cum considerăm noi că am învățat din toate greșelile, din toate lucrurile care au funcționat mai puțin, ținând cont, totodată, de particularitățile statului român, de particularitățile, de faptul că în România încă există un volum mare de băuturi care se comercializează în mediul rural, de faptul că din punct de vedere geografic.

România prezintă anumite particularități, însă din discuțiile pe care le-am avut cu producătorii, din discuțiile pe care le-am avut cu comercianții, cu marile lanțuri de magazine și cu mici comercianți pe care i-am vizitat personal, m-am asigurat că lucrurile funcționează, m-am asigurat că toată lumea știe ce are de făcut, la fel cum sunt convins că românii așteaptă cu nerăbdare acest program, pentru că el va transforma România din țara depozitării în țara reciclării”, a spus ministrul Fechet. Integral pe: R3Media


  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns