Obiective turistice: Muzeul Olteniei

Istoria noastră

     Începutul secolului al XX-lea a adus în întreaga Românie un aer nou în toate domeniile, s-au construit palate administrative (prefecturi, primării), bănci, judecătorii şi tribunale, şcoli etc.

 Cultura a cuprins şi la Craiova noi dimensiuni. S-au pus bazele Bibliotecii Alexandru şi Aristia Aman (1908), ale Muzeului Regional de Antichităţi şi Etnografie al Judeţului Dolj (1915 – prof. Ştefan Ciuceanu, cu sprijin de la Prefectură).

Muzeul Olteniei / magazincritic.ro
Muzeul Olteniei / magazincritic.ro
Muzeul Olteniei / magazincritic.ro
Muzeul Olteniei / magazincritic.ro

    Către sfârşitul anului 1922, din îndemnul mai multor intelectuali din oraş – profesori, militari, avocaţi etc, a luat fiinţă societatea Cercul Ştiinţific Craiovean, cu scopul de a înfăptui, în capitala Olteniei, un muzeu de istorie naturală, în felul aceluia din Bucureşti înfiinţat sub direcţiunea lui Grigore Antipa (1906).

 Colecţiile noului muzeu au fost adăpostite în aceleaşi camere în care se găseau şi colecţiile Muzeului Regional de Antichităţi şi Etnografie al Judeţului Dolj.

 La 2 decembrie 1923 a fost inaugurat Muzeul de Istorie Naturală al Craiovei, de către membrii Cercului Științific Craiovean condus de profesorul de științe naturale Marin Demetrescu.

 La 13 mai 1928 s-a hotărât ca Muzeul de Istorie Naturală al Craiovei care, în anul 1927 a primit spre administrare şi colecţiile Muzeului Regional de Antichităţi şi Etnografie al Judeţului Dolj, să-şi mărginească aria de explorare la ţinutul oltean şi să funcţioneze sub denumirea de Muzeul Regional al Olteniei, sub conducerea profesorului Marin Demetrescu. În anul 1933, viitorul academician C.S. Nicolăescu-Plopşor devine conservator al colecţiilor noului muzeu.

 Între anii 1934-1948, Muzeul Regional al Olteniei a funcţionat în Casa Băniei (azi Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei – cea mai veche clădire din Craiova).

 După cel de al II-lea război mondial, prin reformele învățământului și culturii, Muzeul Regional al Olteniei a primit spre folosință fosta Școală de Maici a Bisericii Madona Dudu, unde, până în anul 1963, au fost amenajate expoziții permanente de istorie, etnografie și științele naturii sub îndrumarea profesorului dr. Ion Firu. În anul 1966, Secția de Etnografie a Muzeului Regional al Olteniei revine în Casa Băniei.

 În anul 1950, Muzeul Regional al Olteniei preia Pinacoteca “Alexandru şi Aristia Aman”, colecţie care în anul 1954 va deveni de sine stătătoare sub denumirea de Muzeul de Artă Craiova.

 După reorganizarea administrativă din anul 1968, Muzeul Regional al Olteniei se transformă în Muzeul Olteniei Craiova. În anul 1975, apar încă două secții în cadrul Muzeului Olteniei Craiova, Laboratorul Zonal de Restaurare și Conservare și Oficiul Patrimoniului Cultural Național. În anul 1981, Muzeul Olteniei Craiova este comasat cu Muzeul de Artă Craiova sub denumirea de Complexul Muzeal Județean Dolj, situație ce a durat până în anul 1991 când cele două muzee au redevenit de sine stătătoare, la Muzeul de Artă Craiova trecând Laboratorul Zonal de Restaurare și Conservare și Oficiul Patrimoniului Cultural Național. În anul 2000, Laboratorul Zonal de Restaurare și Conservare revine la Muzeul Olteniei Craiova.

 În anul 1973, patrimoniul de ştiinţele naturii este „împachetat” şi mutat în mai multe clădiri din oraş (fostul Notariat, Popicăria de la Tribunal etc), în condiţii neprielnice conservării şi amenajării unor expoziţii, chiar şi temporare.

 Această situaţie a durat până în anul 1984, când autorităţile locale cu competenţe în domeniul culturii, cu sprijinul Consiliului Culturii de la Bucureşti, au decis ca Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei să primească spre administrare clădirea fostei tipografii/edituri Ramuri din str. Popa Şapcă nr.8. Din acest moment, a început ordonarea patrimoniului, în depozite, şi din anul 1986 au fost organizate primele expoziţii temporare.

În prezent, Muzeul Olteniei Craiova îşi desfăşoară activitatea în patru imobile, Secţia Istorie-Arheologie, pe strada Madona Dudu nr. 14, Secţia de Ştiinţele Naturii, în Palatul Ramuri, pe strada Popa Şapcă nr. 8, Secţia de Etnografie, la Casa Băniei, şi Laboratorul de Restaurare şi Conservare, pe strada Madona Dudu nr. 14, în clădirea cunoscută sub numele de Extindere Secţia Istorie-Arheologie.

Preluare: muzeulolteniei.ro, 9 decembrie 2014


  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

 

Lasă un răspuns