Desemnarea prin apartenența la o religie
Din punctul meu de vedere religia a fost tot timpul punctul sensibil al oricărui popor. De aceea orice ziarist ar trebui să-şi formuleze ideile într-un astfel de articol astfel încât să nu aducă insulte unora sau altora. În exemplele găsite de mine desemnarea prin religie realizată de ziarişti devine uneori chiar laudativă şi de mândrie (exemplul 4).
Ziaristul care a folosit termenul musulman din exemplul 1 dovedeşte fie lipsă de respect faţă de religia islamistă (asta datorită inculturii religioase), fie din nevoia de a atrage atenţia asupra informaţiei despre o religie catalogată ca fiind fundamentalistă.
1.Orice musulman care se însoară cu mai mult de patru neveste, fie că o face din greşeală sau din ignoranţă, trebuie să aleagă maximum patru şi să ceară iertare din partea lui Allah. În caz contrar, va fi condamnat la moarte”, a declarat pentru The Independent un conducător religios nigerian, citând legea islamică. [1]
2. Cei 300 de ani în care catolicii nu au avut acces la tronul Marii Britanii par să se fi sfârşit. Parlamentul britanic plănuieşte modificarea Constituţiei, câteva dintre noile măsuri vizând direct familia regală, informează Reuters. [2] (Informaţia este una de tip istoric şi atrage atenţia asupra tradiţiei ca religia protestantă de a ocupa tronul Angliei.)
3. La o săptămână după Anul Nou, credincioşii ortodocşi sârbi din Arad respectă tradiţia şi sărbătoresc Crăciunul după calendarul iulian. Pentru creştinii ortodocşi de stil vechi, sărbătorile de iarnă sunt decalate cu 13 zile. [3] (Deşi orgoliul liderilor i-au separat ca zi al sărbătorilor, credinţa a rămas aceeaşi. Biserica sârbilor este una stilistă şi asta este o noutate pentru această zonă având în vedre că Banatul nu se confrunta cu astfel de probleme până acum.)
4. Evreul român a ajuns un cineast francez de succes, scrie Liberation. Cel mai recent film al său a avut aproape 2 milioane de intrări, punându-i în dificultate pe critici, dar stârnind în acelaşi timp râsul şi plânsul publicului. [4]
5. Romii baptiști din Sărata și-au pus amprenta personală pe slujba de duminică. „Biserica țigănească”, cum o numesc oamenii, răsună în fiecare duminică de versuri acompaniate la orgă, acordeon și vioară. [5] (Paradoxal dar şi romii uneori se pot conforma cu învăţătura bisericii ortodoxe. Acest lucru evident, dacă şi preotul are răbdarea de ai catehiza. La sărata este un astfel de loc aşa cum încearcă să spună ziaristul de la adevărul.)
6. Făşangul este perioada cuprinsă între prima săptămână de după Bobotează şi Miercurea cenuşii, adică ziua în care creştinii romano-catolicii, evanghelicii-luterani şi reformaţii intră în Postul mare al Sărbătorii Paştelui. [6] (Perioada respectivă aparţine doar creştinilor apuseni reformaţi şi catolici de care credinţa ortodoxă este străină după schisma cea mare din 1054.)
7. Penticostalii se pot apuca astăzi de lucrări, asta pentru că au la dispoziţie un spaţiu de 4.500 de metri pătraţi. Greco-catolicii au primit doar 2.000 de metri pătraţi pentru viitorul cimitir. [7] (Se observă aciditatea verbală cu care ziaristul încearcă să sublinieze nedreptatea făcută de edilii locali faţă de biserica greco-catolică.)
8. Adventiştii se închină în două lăcaşuri de cult, martorii lui Iehova la fel. Mormonii au două centre de studii şi încep să aibă priză la public. [8] (Mormonii par să fie o ameninţare culturală în materie de studiu având în vedere centrele deschise special pentru a avea priză la public.)
9. Ca şi Coelho, adepţii New Age susţin că voinţa individului este motorul lumii. Cât de inofensivă este această idee? Iată-i consecinţa: divinitatea se subordonează voinţei omului. Religia devine spiritualitate. O mare schimbare în viziunea despre lume, poate neconştientizată de devoratorii de Coelho. [9] (Nu ştim dacă ziaristul ar împărtăşi ideile New Age dar ca divinitatea să fie subordonată voinţei individului este cât se poate de fals. Nu se poate concepe ca religia să fie spiritualitate atâta timp cât sacralitatea este anihilată prin libertatea voinţei individuale. Dumnezeu nu poate fi conceput ca un subordonat lascivităţii omeneşti de pildă.)
[1] www.evz.ro, Marţi, 02 Septembrie 2008
[2] www.evz.ro, Joi, 25 Septembrie 2008
[3] www.adevărul.ro, Joi 7 ian 2010
[4] www.adevărul.ro, Vineri 8 ian 2010
[5] www.adevărul.ro, Duminică 16 mai 2010
[6] www.adevărul.ro, Sâmbătă 30 ian 2010
[7] www.adevărul.ro, Miercuri 10 iun 2009
[8]www.adevarul.ro, Sâmbătă 3 ian 2009
Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo